Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Zarándokút a nagyságos fejedelem nyomában
2015. július 13.

A szabadság szeretete és a vágy

Július 7. és 9. között II. Rákóczi Ferenc életének főbb állomásait kereste fel egy csapatnyi diák Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola megalapítója társaságában.

A diákok jutalomként nyerték el a Felvidéket és Kárpátalját is érintő utazás lehetőségét, mert sikeresen szerepeltek a Keresztény Élet hetilap, a Lakiteleki Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola által meghirdetett Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc élete és kora címet viselő, Kárpát-medencei általános és középiskolás diákok számára meghirdetett csapatversenyen. A verseny 2015 márciusában a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett döntőjébe három írásbeli forduló után a legjobb csapatokat hívták meg, s akik itt is kiemelkedő eredményt értek el, azok kísérőikkel együtt részt vehettek a zarándokúton. Az Országgyűlés ez év márciusában határozott arról, hogy minden év március 27-én megemlékeznek fejedelmünkről annak születésnapján. Ehhez kapcsolódott a verseny és az utazás is.

Zarándokút a nagyságos fejedelem nyomában

A 40 diák és kísérőik Lakitelekről indultak. Kassára ugyanazon időpontban értek, amikor a Rákóczi Szövetség szervezésében 350 fiatal érkezett a városba, hogy megismerkedjen annak nevezetességeivel, többek között a Rákóczi koporsóját őrző Szent Erzsébet főszékesegyházzal. Hozzájuk csatlakozott Lezsák Sándor és csapata. Ugyanezen estét pedig már a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthonban a töltötték.

Július 8-án, a zarándoklat második, Kárpátalját érintő napján a csapat elsőként az ungvári várba látogatott el, ahol annak belső udvarában lerótta tiszteletét Rákóczi hűséges társa, Gróf Bercsényi Miklós és felesége, Csáky Krisztina szobra előtt. Majd felkeresték Munkács várát és a Rákóczi kastélyt, a Rákócziak egyik fő rezidenciáját. Tiszaújlakon az egykori Sóház épülete és a Turul-emlékmű előtt koszorúzott a társaság, majd megtekintette Beregszász nevezetességeit, emlékhelyeit, így a római katolikus templomot, Szent István mellszobrát, Petőfi Sándor szobrát, az egykori Úri Kaszinó és a Megyeháza épületét. Beregszászi látogatásukat pedig a nagyságos fejedelem nevét viselő magyar főiskolán zárták, ahol megkoszorúzták Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc szobrát. A zarándokokat Kárpátalján a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség idegenvezetéssel foglalkozó kulturális titkára kalauzolta.

A Rákóczi-zarándokok Beregszászt követően Tarpa, Túristvándi és Miskolc településeket érintve tértek haza zarándokútjukról.

Cum Deo pro Patria et Libertate – Istennel a Hazáért és a szabadságért. Rákóczi Ferenc ezen jelmondata legtöbbünk számára ismert. De emlékezzünk egy fennmaradt üzenetére is: „Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!”

„Nem félek kinyilatkoztatni …, hogy egyedül a szabadság szeretete és a vágy, hazámat felmenteni az idegen járom alól, volt a célja minden tettemnek. Ha számkivetésbe megyek, megmarad a remény, mert utolsó leheletemig megőrzöm a nép szeretetét, a mely a nép szívében mindig élni fog irántam.” (II. Rákóczi Ferenc)

Espán Margaréta                   

(Forrás: Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép