Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
XIV. Fazekas Napok
2015. július 11.

14. alkalommal rendezték meg Magyarszombatfán a hagyományos nemzetközi fazekas fesztivált kiállítás, vásárt korongozóverseny és a második jótékonysági kályhaépítő verseny kíséretében.

A vásárnyitón V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

XIV. Fazekas Napok

„A magyarszombatfai fazekasfesztivál hosszú évek óta állandó, kedves eseménye a nyaraimnak. Ilyenkor már a fesztivált megelőző napok is különleges hangulatban telnek, mert a találkozó apropójából szeretek újra meg újra utána olvasni e kivételes mesterség történetének. Azt hihetnénk, ennyi év után már nehéz újdonságot találni, de nem így van. Egyrészt, mert – a magyarszombatfai gerencséreknek is hála – a fazekasság története ma is alakul, íródik tovább. Másrészt, mert a régi anekdotákból, kultúrtörténeti adalékokból sem lehet kifogyni.

Itt van Például Imre, a fazekas inas története 1577-ből, amikor is a füleki bég hadseregével berontott a szikszói sokadalomra, Imre pedig mesterével együtt hajigálta a törökökre a drága edényt, mondván, legalább nem marad épen egy sem a kutya kontyosnak! A török bég hajdanában 3 zászlóaljjal érkezett, de ahogy elnézem, a mostani vásárra is eljöttek legalább ennyien – mégis nyugodtak lehetünk afelől, hogy épen maradnak a mestermunkák, hiszen az elmúlt 13 vásár alkalmával értő, szerető közönsége alakult ki a fazekas napoknak.

Ami azt illeti, a magyarszombatfai fazekas találkozók története sok tekintetben megidézi a fazekasság a több ezer éves történetét is. Minden bizonnyal az ember a földművelés során ismerkedett meg az agyag képlékenységével, s a nap melege és a tűz használata tanította meg arra, hogyan alkossa meg első edényeit. Azt gondolom, a ma is élő gerencsérek ugyanilyen természetességgel nőttek bele elődeik mesterségébe; s a közösség hagyománytisztelete, a vendégek érdeklődése hozta magával, hogy a hagyományokra rendezvény is épüljön.

A letelepedett vándoroknak az állattenyésztés és növénytermesztés fejlődésével ételfeleslege keletkezett, ami megkívánta a megfelelő tárolást, az állandó lakóhely pedig immár teret is biztosított ehhez. Ugyanígy az egymást követő fazekas találkozók is egyre több értéket termeltek ki: szakmai konferenciákat, népzenei-néptáncos kísérőprogramokat, főző-, korongozó- és kályhaépítő versenyt. A hagyományos nemzetközi fazekas fesztivál pedig immáron alkalmat, helyet és közönséget is biztosít mindehhez.

XIV. Fazekas Napok

Ahogy a képlékeny agyagból is szilárd, időtálló tálak, korsók, fazekak készülnek a fazekasmesterek szakértelmének hála, úgy a fazekas napok is állandó közönségű, megbízható színvonalú rendezvénnyé alakult az idők folyamán a szervezők áldozatos munkája nyomán. Ennek a színvonalas rendezvénynek érkeztünk el most az egyik legizgalmasabb pillanatához: a vásárnyitáshoz.

Hiszen mégiscsak ilyenkor az igazi megismerkedni a fazekassággal, nem a könyvek forgatása közben. Ilyenkor, amikor találkozhatnak a hozzáértők és az érdeklődök, amikor a kézműves remekek a készítők büszkeségére és a vásárlók gyönyörűségére a műhelyekből a standokra kerülnek, amikor bebizonyosodik, hogy korai volt még a gerencsérek mesterséget búcsúztatni, mert az nemcsak Magyarország kiemelkedő kulturális értékei között állja meg a helyét, de egy ilyen színes, izgalmas, élettel teli rendezvényen is!

Jó ismerkedést, jó vásározást kívánok!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép