Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
XII. Rétesfesztivál
2014. augusztus 12.

A lassan feledésbe merülő ízek megmentése és az évezredes tradíció megőrzése érdekében tizenkettedik alkalommal rendezték meg a vasvári Rétesfesztivált szombaton.

XII. Rétesfesztivál

V. Németh Zsolt államtitkár, a város egykori polgármestere idén is ellátogatott a rendezvényre, s a díjak átadásakor mondott köszöntőt:

XII. Rétesfesztivál

Zelk Zoltán meséjében egy öreg diófa mesél előző éjjeli álmáról. Azt álmodtam - mondja a diófa -, hogy a világ valamennyi szakácsa összegyűlt egy olyan konyhában, amelyik milliószor akkora, mint ez a kert, és három álló évig egyebet se csináltak, csak mákosrétest sütöttek. Amikor aztán megsült a mákosrétes, egy akkora aranytányérra tették, amelyik ezerszer olyan nagy, mint ez a kert, és így szóltak hozzám: - Kóstold meg, mit sütöttünk neked. Kóstold meg, és ha ízlik, minden nap sütünk neked mákosrétest..."

Együttérzek a vén diófával, mert az elmúlt hetekben magam is gyakran álmodtam sürgő-forgó szakácsokról, izzó kemencékről és ízletes töltelékekről. Így, ha egy mondatban kellene összefoglalnom a vasvári rétesfesztivállal kapcsolatos érzéseimet, azt mondanám: "Na, végre!

XII. Rétesfesztivál

Ahogy korosodom, úgy veszem észre, egyre gyorsabban szaladnak a napok, egyre gyorsabban telnek el az évek. De a két rétesfesztivál közötti idő csak nem akar lerövidülni. Sőt, azt mondanám, nyúlik, mint a rétestészta. Az ember csak számolja a napokat, nézegeti a naptárát, ki-ki pillanat a munka fölül az ablakon, s az sem vigasztalja, ha száz ágra süt a nap, azaz - ahogyan a régiek mondták - olyan idő van, mint a túrós rétes! Ilyenkor nincs mit tenni, türelmet kell tanúsítani, és beletörődni, hogy sora van mindennek, mint a rétesevésnek.

A türelem szép erény, de előfordul, hogy fogytán vagyok vele. Ilyenkor megesik, hogy nem várom meg, míg igazi vasvári rétest ehetek, és megkóstolom máshol is, étteremben, vendégségben ezt a régi magyar desszertet. Ilyenkor hungarikumokért felelős államtitkárként illendően megállapítom, hogy a rétessütés csínját-bínját ismerik a jó háziasszonyok szerte az országban. De azután vasvári elfogultsággal csendben hozzáteszem: Azért mégiscsak a hazai legfinomabb, s az is ilyenkor esik a legjobban, amikor a város apraja-nagyja, sógor, koma, szomszéd és jó barát együtt kóstolja.

XII. Rétesfesztivál

Ezért nem is szaporítanám a szót tovább, mert ha az ember vasvári rétessel kerül szembe, s azok közül is a legfinomabb, díjat érdemlő darabokkal, akkor csak annyit tehet, mint Ábel, a rengetegben, aki mikor megtalálta a tarisznyában a keresztanyja rétesét, csak megilletődött, az egyiket kettőbe törte, mintha az oltárnál volna papi minőségben, s így szólt: Ezt az egyet hamar együk meg!

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép