Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Verset írni minden körülmények között muszáj
2016. február 25.

Balassi Bálint- emlékkarddal ismerték el Agócs Sándor irodalmi munkásságát. A költővel a díj kapcsán beszélgettünk.

Verset írni minden körülmények között muszáj

Agócs Sándor

- Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

- Ez a díj számomra fölér egy lovaggá ütéssel. Ezt a díjat, ezt a súlyos kardot „a magyar irodalmi közéletben évtizedek óta széles körben elismert” magyar költők kapják minden esztendőben. Így most nem is találom a szavakat, zavarban vagyok, hiszen soha nem gondoltam, hogy én valaha is a díjazottak közé kerülhetek…

Azok közé, akikre már ifjúkoromban is fölnéztem, akiktől sokat tanultam, akik sokat segítettek, s akik megerősítettek, hogy ez a nehezebb út, de messzebbre visz!

- Ön nem csupán költő, hanem szerkesztő, nyomdavezető is egyben. Melyik áll a legközelebb a szívéhez?

- A versírás mellett nekem több évtizede a könyvkiadás, a könyvkészítés is igazi költészet. Minden egyes elkészült új könyv valójában egy kész vers. Olyan természetességgel az - hiszen benne van az életem -, ahogyan feljön a nap, ahogy minden reggel felébredek… A költészet ennyire egyszerű.

Ugyanakkor meglepő, hogy a magyar és az európai kultúra hagyományait – benne az európai műveltségű Balassi Bálint kötészetét is – most épp a tőlünk nyugatra élők (a magukat európainak tartó „európaiak”) lökik naponta a sárba… Amikor vezető politikusaira nem lehet számítani, mindig a költők léptek előbbre egy-egy nemzet lelkiismereteként, s fogtak kardot is, ha kellett: vész közeledik, ideje készülődni.

Verset írni azonban minden körülmények között muszáj, főleg, ha az ember nem akar beledögleni idő előtt. A költők, az igazi költők mindig a haladás előmozdítói, ösztönzői, gerjesztői voltak, rendkívüli érzékenységükkel magas fokon tudták átérezni elhivatottságukat, elkötelezettségüket egy-egy nemes cél iránt. A költő kezében mindig ott volt (és ott van!) a szó fölötti hatalom, nem lehet leváltani, nem lehet kicserélni egy kevésbé kellemetlenkedőre… A legjobbaktól mindig is idegen volt az alattvalói póz.

„Oh szent költészet, mint le vagy alázva, /Miként tiporják méltóságodat/ Az ostobák” – írja Petőfi a 19. század derekán, ám a költészet helyzete - annyi más mellett - ma sem rózsás, s a költők pokoljárására most sem igen figyelnek. Nehéz, sőt lehetetlen elgondolni, hogy milyen viharok tombolnak az ember – különösen a verset író ember – lelkében, ám arra már kevesen gondolnak, hogy a költők pokoljárása nélkül mi lenne velünk?!

- Ha nem ír, akkor mások írásait szerkeszti.

- Az élet nagy dramaturg, mondaná Lezsák Sándor, akinek nagy hálával tartozom azért is, mert annak idején ránk merte bízni az Antológia Kiadót, majd a nyomdát, s felépíthettük közösen az elmúlt huszonöt évet.

Igen, a belső végvárak megtartása- minden körülmények között – sokkal nehezebb, mint azt bárki is gondolná. Sokkal! Nekünk – sajnos – van ebben tapasztalatunk bőven. Ám a hátország soha nem lehet felvonulási terület! Itt naponta kell újjászületni, szinte naponta csodákra van szükség, és a munkatársaimnak sűrűn szoktam mondogatni: csoda csak akkor van, ha megteremtjük…!

NÉVJEGY: Agócs Sándor költő, szerkesztő 1957-ben született Jánoshalmán. Versei 1980-tól jelennek meg hazai és külföldi folyóiratokban, antológiákban. Eddig három önálló verseskötete jelent meg Forgató idő (1990), Háttér (1995), Ördöglakat a számon (2010) címmel. Közben világra segített további 220 könyvet. Munkáját több díjjal is elismerték: József Attila irodalmi díj (Cleveland) (1988), Kölcsey-díj (1194), Pilinszky-díj (1996), Márton Áron-emlékérem (2012), Balassi Bálint-emlékkard (2016).

(Forrás: Petőfi Népe)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép