Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 22. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola
2014. május 9.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a szovátai Kodály Zoltán Népfőiskola Lezsák Sándor meghívására május első napjait a lakiteleki Népfőiskolán töltötte.

Erről írt beszámolót Nagy Éva Vera iskolanővér, középiskolai ének tanár, aki - karvezetőként budapesti, szegedi, majd debreceni élet és iskolai munka után Erdélybe költözött, hogy önkéntes tanárként missziós feladatot lásson el a székelyföldi hátrányos helyzetű gyerekek közt.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a szovátai Kodály Zoltán Népfőiskola Lezsák Sándor meghívására május első napjait a lakiteleki Népfőiskolán töltötte. Kettős célja volt a „vendégeskedésnek”. A gyermekkar számára intenzív kórustábor szerveződött, a felnőttek, egyetemisták csoportja pedig a népfőiskolával ismerkedett. Mindkét csoport számára igen-igen gyümölcsöző, élménydús, feltöltő napok teltek a májusi virulásban talált, megújuló szellemi-lelki központban. A tündöklő zöldek táplálták reményünket, a májusi eső a Fentről jövő áldás képévé vált. Reménykedve, gazdagodva és megáldva jöttünk el a Kárpát-medence szívében működő központból, visszük a keleti végekre annak a reményét, hogy a lassan-lassan elszórványosodó Maros megye csücskében a Sóvidék és a Nyárádmente számára lehetőségeket nyújtó kulturális-lelkiségi központ, népfőiskola születhet, a tíz éve ott működő iskolanővérek gondozása alatt.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közel 50 tagjának volt lehetősége részt venni a lakiteleki kórustáborban. Délelőttönként három órás próba volt a Kösöntyű Néptánccsoport tánctermében, persze megszakítva jobbnál jobb közösségi játékokkal a gyepen. Gabi néni – Czakó Gabriella karnagy – a lehető legtöbbet hozta ki a gyerekekből a sok nevetéssel teli próbák folyamán. Nyári svájci kórusversenyre készülve a székelyföldi kórus Jannequin, Monteverdi, Mendelssohn, Kodály, Bárdos, Kocsár-műveket énekelt, melyek napról napra egyre jobban szóltak. Délutánonként a szólampróbákkal párhuzamosan kézműves foglalkozáson illetve úszásoktatáson vehettek részt a kórustagok.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A népfőiskola egyik alapeszméje a „használható tudás megszerzése” a városi gyerekek számára oly természetes úszótanfolyam lehetőségében valósult meg, mely a lakiteleki Népfőiskola külön ajándéka volt az erdélyi, főként falusi gyerekek számára. Boldog volt úszó gyermek és Kecskemétről délutánonként érkező tanára: a gyerekek élvezték, hogy egyre bátrabban közlekednek a vízben (néhányan életükben először voltak vizes közegben), a tanárok pedig el voltak bűvölve a gyermekek udvariasságától, fogékonyságától, fegyelmezettségétől. A gyermekek programjának segítőtársai voltak a karvezetők mellett Hedvig nővér, iskolanővér, tanító, aki gondossággal vette körül a gyermekeket, vezette a reggeli tornákat, közösségi játékokat, óvta a gyermekek egészségét az uszodában. A kézműves foglalkozást Mihály Gabriella, szovátai néprajzos irányította, aki öt gyermeke mellett nyitott szívvel befogadja, tanítja a kórus gyermekeit is.

Meghívást kaptunk a lakiteleki majálisra, melyet az eső a Művelődési ház falai közé kényszerített. Örömmel énekeltünk folklórműsorunk néhány szép darabjából – itt szólalt meg először Bárdos Lajos: Hej, igazítsad c. műve -, volt szóló népdaléneklés, mesemondás és jobbágytelki tánc. Külön ajándék volt, hogy láthattuk a Kösöntyű Néptánccsoport fergeteges táncát, s előkészítve a nyári találkozást a jobbágytelkiek már bemutatkozhattak nekik.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Miközben zengett a Népfőiskola a gyermekkar énekétől, a mintegy húsz főből álló felnőtt csoport elmélyülten ismerkedett a népfőiskolai eszmével, előadások, beszélgetések formájában. Az első délelőtt tartalmas körsétája – Kis Márta vezetésével - már magával ragadta a Szovátáról és a nyárádmenti falvakból érkező „öregdiák”- egyetemistákat, szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat, szakembereket. A második délelőtt a lakiteleki napok csúcspontjaként házigazdánk, Lezsák Sándor szólt hozzánk biztató, lelkesítő előadásában, atyai bölcsességgel és szeretettel, megszólítva kicsit, nagyot: a gyermekkar tagjain kívül a népfőiskolás felnőtteket, sőt az éppen arra kiránduló Gyulafehérvári Szeminárium kispapjait is. Lezsák Sándor politikán felül álló személye Kodály Zoltánt juttatja eszünkbe, aki szintén a nemzet nevelője volt, kitartó, szívós szakmai munkájával, önmagára nem gondoló, állandóan a köz-ért tevékenykedő felelősségvállalással, emberségével az egész magyarság számára tekintély és minta. Szintén péntek délelőtt került sor Dr. Horváth Zsolt gondolatébresztő, aktivitásra serkentő előadására, a hungarikumokról, helyi értéktárakról szólt, kiemelve a közösségek értékőrző erejét és fontosságát. Majd pedig a több, mint száz fős erdélyi közösség imádság, ének kíséretében megkoszorúzta a Szent István kápolna előtt Márton Áron és Szent II. János Pál pápa mellszobrát.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Délutánonként izgalmas előadások zajlottak népművelésről, népművelőkről, szovátai és felső-nyárádmenti helyi értékekről, erdélyi épített és tárgyi örökségekről, s azok fennmaradásáról, Kodály Zoltánról, a születő szovátai népfőiskola névadójáról, egyház és népfőiskola viszonyáról, közösségépítésről. Előadók voltak: Nemes Éva tanár, népművelő (Kecskemét), Szolláth Hunor helytörténész (Szováta), Mihály Ferenc művész restaurátor (Szováta), Jávorka Lajos katolikus pap (Tiszakécske), Sárközi Sándor piarista paptanár (Csíkszereda-Kecskemét), Dudás Nóra orgonista egyetemista (Amszterdam-Sükösd). Az előadók felkészültsége, élvezetes stílusa, s legfőképpen a témák izgalmassága teljesen elbűvölte a felnőtt csoport tagjait, akik a saját bőrükön élhették át, mi a népfőiskola lényege: élményszerűen megszerzett használható tudás; kapcsolatok, közösség épülése; hit, kultúra és nemzeti elköteleződés összekapcsolása, identitás erősítése. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik belebocsátkoztak ebbe a kalandba, akár előadóként, akár hallgatóként. Házigazdánk, Mihály Margit állandó kedves és eligazító jelenlétével megmutatta, hogy a nemzetünkért érzett felelősségünk megnyilvánulása a mindennapokban történő készséges jelenléttel, a legapróbb részletekre való odafigyeléssel, az őszinte, nyílt kommunikációval valósul meg.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Esténként a gyermek és felnőtt csoport programja összetalálkozott, a felszabadító, jó hangulatú népzenei este illetve a játékos vetélkedő alkalmával, melyeket a gyermekkarban felnőtt egyetemisták, az alakuló népfőiskola leendő munkatársai, Salat Csilla, Jakab Erzsébet és Lokodi Anna szerveztek kreatívan és vezettek sziporkázóan.

Köszönjük szépen, hogy átélhettük közösen mindezt, hálásak vagyunk a lakiteleki Népfőiskola befogadó szeretetéért, vendégfogadásáért, mely lehetőséget ad arra, hogy megsokszorozódjon az az energia, ami Lakiteleket létrehozta, fenntartja, és a magyarság számára olyan fontos erőforrássá teszi.

Szováta, 2014. május 7.

Nagy Éva Vera

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép