Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Vendégségben a lakiteleki Népfőiskolán
2014. május 7.

A Kárpátok keleti oldalán elszórt csángó közösségekben 42 pedagógus és hagyományőrző dolgozik nap, mint nap azért, hogy a moldvai csángómagyar szórvány megmaradjon, hogy a magyar nyelv legrégebbi, ma is beszélt dialektusát át tudják örökíteni a következő generációkra. Őket, napjaink néptanítóit és lámpásait, látta vendégül immár második alkalommal a lakiteleki Népfőiskola áprilisban.

Beszámolójukat itt olvashatják:

Vendégségben a lakiteleki Népfőiskolán, az örök TANITÓ bácsinál!

A Kárpátok keleti oldalán elszórt csángó közösségekben 42 pedagógus és hagyományőrző dolgozik nap, mint nap azért, hogy a moldvai csángómagyar szórvány megmaradjon, hogy a magyar nyelv legrégebbi, ma is beszélt dialektusát át tudják örökíteni a következő generációkra. Őket, napjaink néptanítóit és lámpásait, látta vendégül immár második alkalommal a lakiteleki Népfőiskola, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés Alelnöke. A Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretében dolgozó tanítók számára az útiköltséget a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) biztosította.

Vendégségben a lakiteleki Népfőiskolán

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének kötelékében serénykedő és ügyeskedő tanítók a tavalyi pozitív tapasztalatuk után már várták, hogy újabb, élményekben és tapasztalatokban gazdag hét napot töltsenek a népfőiskolán, ahol gazdag program, csapatépítő képzés és felhőtlen kikapcsolódás ötvöződött. Az újabb ismeretek utáni vágy ébren tartotta az éjszaka utazó csapatot, örültünk az együttlétnek, ráhangolódásképpen egymás szavába vágva meséltük az oktatási program első félévének élményeit. Pirkadatkor meg is érkeztünk a Lakiteleki Népfőiskolára, ahol pihe-puha ágyak, finomabbnál-finomabb falatok és „szüvesebbnél-szüvesebb” emberek vártak, az idén is Mihály Margitka volt a programgazdánk.  Az első napon Kis Márta körséta alkalmával bemutatta a tavalyi év óta már a megvalósulás folyamatában lévő bővítéseket, így az első program után máris mondhatjuk, nagyon várjuk a jövő évet, hogy lássuk a most még kezdeti munkálatok kifejletét. A második nap vendégeink voltak, Kisgyőri Krisztián és felesége Ágnes, ők bemutatták, hogyan lehet népzenei programmal tanítani, a hagyományőrzést művelni, mert „Aki dudás akar lenni…” annak sokat kell tanulni. A falusi kisközösségek erejét, önbecsülését elősegítő törvényesített programról szólt nekünk Lezsák Sándor alelnök úr.

A Hungarikum törvény részleteiről, a Külhoni Értékek gyűjtéséről, a Külhoni Értéktárak kialakításának fontosságáról, az Értéktár feltöltésének módszertanáról Dr. Horváth Zsolt (Veszprém) – volt országgyűlési képviselő – a Hungarikum Bizottság Értéktár Koordinációs megbízottja, a Hungarikum Törvény egyik kidolgozójától első kézből kaptunk tájékoztatást. A számunkra részletes, a gyakorlati munka folyamatát is felfedő előadást követően, többen elhatároztuk, hogy ha hazamegyünk ennek a munkának is nekilátunk, mert ki ha mi nem…

Borsos Annamária pszichológus és Kiss Zsuzsanna iskolapszichológus, pedig minden nap kezelésbe vette a csapatot, segített rávilágítani a problémák eredetére és szóra, belátásra bírta az oktatókat.

Aztán eljött a feledhetetlen szombat este, amikor „Fölszállott a páva…”, és repkedtünk mi magunk is az izgalomtól, mert színpadra hágott Vaszi Levi kosteleki kollégánk. Burus-Siklódi Botond – RMPSZ - elnök úr is csatlakozott a szurkolók táborához, a továbbjutás öröme szinte jobban átjárt minket, mint a tulajdonképpeni nyertest, a közönség kedvencét, Lezsák Sándorné Gabriella és a Kösöntyű néptánccsoport, pedig a vidám hangulatról és a nemzet kedvencének, Leventénk ünnepélyes köszöntéséről gondoskodott. Az ünneplés perceit megédesítette a megközelítőleg, majd egy négyzetméternyi nagyságú torta, amit közösen fogyasztottunk.

Vasárnap vándorolt a csapat, először Szegedre látogattunk, ahol Majzik Tamás kollégánk otthon érezte magát, ezért minden igyekezetével azon volt, hogy mi se idegenként szemléljük szülővárosát. A Szent-Györgyi Albert Rotary klub elnöke, Juhász Ferenc vendégei voltunk a főtéri kávézóban, rövid séta után pedig a szegedi dómban hallgattuk meg a Virágvasárnapi szentmisét, melyet Püspök úr celebrált. Innen a délvidéki Zentára indultunk, elkísért bennünket Vakarcs Szilárd és gondoskodott arról, hogy Tasnádi Attila távollétében is a legfinomabb halászlével legyen kiszolgálva a csapat. Útközben Horgoson (Szerbia) a délvidéki magyarellenes atrocitások emlékének megőrzéséről számolt be Forró Lajos a Délvidék Kutató Központ vezetője, Zentára érve pedig Molnár Tibor a helyi levéltár igazgató helyettese várt minket és az ő vezetésével körbejártuk a város nevezetességeit, hogy a fáradalmak kipihenésére és erőgyűjtésre megkóstoljuk a helyi hagyomány szerint elkészített halászlevet.

A lakiteleki képzés keretében került sor a már régen várt találkozásra Papp Z. Attila szociológussal, aki a moldvai csángómagyar oktatási programban végzett felmérés eredményeit ismertette, ezeket sikerült kiértékelni, megbeszélni. Az AMMOA elnökeként Legeza László a keresztény etika alapjairól tartott előadást, de eljöttek a KEMCSE vezetői is, hogy az oktatókkal találkozzanak, együtt tervezzenek a keresztszülős-program további fejlesztéseiről.

De a hét nap alatt kikapcsolódásra is nyílt lehetőség: volt ott focimeccs, hosszas danolások és hajnalig tartó vígasság, életre-halára szóló ping-pong bajnokság, zsírégető szaunázás és önfeledt lubickolás.

A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó pedagógusok és hagyományőrzők közösségének nevében köszönjük szépen, Isten fizesse!

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép