Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Végső búcsút vettek Juhász Ferenc költőtől Budapesten
2015. december 18.

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Baumgarten-díjas költőtől, a nemzet művészétől pénteken Budapesten, a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: Juhász Ferenc nemzedékek ihletője, szellemi-lelki tápláléka volt, költészete pedig bizonyíték a magyar nyelv elevenségére, alakíthatóságára és teremtőerejére.
"Magyarország, a magyarok, Európa és a világirodalom Juhász Ferenccel egy olyan lírai költőt veszített el, aki a részt, a magyart benne látta az egészben, az univerzumban, és ezt az univerzumot a lelkében hordozta. Parányi ember, nagy lélek, nagy szellem" - fűzte hozzá a miniszter.

Balog Zoltán gyászbeszédében kiemelte: Juhász Ferenc legnagyobbakhoz méltó kiváltsága az is, hogy ravatalánál a politikáról, életről és irodalomról teljesen különböző módon gondolkodó emberek gyűltek össze.

Végső búcsút vettek Juhász Ferenc költőtől Budapesten

"Egész életműved a teremtés magyar nyelvű világegyeteme. Létezésed minden mozzanatában érzékelhető a zsenialitás, nemcsak a szavakban, de a töltőtollon és a füzeten. A folyamatos kalligráfián is ott dereng a géniusz ujjlenyomata" - búcsúzott az elhunyttól Ágh István Kossuth- és József Attila-díjas költő.

Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész szerint Juhász Ferenc nemzeti irodalmunk legnagyobb alkotó egyénisége, a korszakok felett elhelyezkedő magasabb világnak, az álombeli Magyarországnak a hiteles polgára volt.

"Az általa teremtett költői világ mindent magában foglalt, ami a mögöttünk maradt évszázadban magyar és egyetemes tapasztalata, szellemi küzdelme, fájdalma és reménye volt. Életműve valójában egyetlen nagyszabású személyes lírai enciklopédia" - fogalmazott, kiemelve, hogy Juhász Ferenc mindennapjait, emberi kapcsolatait, gondolkodását és művészetét mélyen átjárta a krisztusi értelemben vett szeretet.

Konok Tamás Kossuth-díjas és a nemzet művésze címmel kitüntetett festő- és szobrászművész az elhunytra emlékezve elmondta, hogy a személyes kapcsolatok dacára senki sem ismerhette Juhász Ferencet, aki "nem olvasta verseit, nem érzett rá súlyos, földillatú szavaira, az általa teremtett, varázslatos szókapcsolataira".

Élőlényként érzékeink és érzelmeink ezer szállal kötnek a világ néha kellemes, legtöbbször rettenetes valóságához, az emberi nyelv az, amely kiemeli fajunkat ebből az ösztönös, homályos és magasabb cél nélküli állatvilágból. Juhász Ferenc ismerte annak módját, hogy az érzékek és érzelmek világából felhozzon egy-egy gondolkodásra buzdító, parányi drágakövet, verset, amelynek segítségével bepillanthatunk a lét valódi mélységeibe - fogalmazott gyászbeszédében Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író Juhász Ferenc-szavak címmel olvasta fel búcsúbeszédét. "Nagyon kellene, hogy segíts nekünk azt az embert, akik a magunk bűnén lettünk, megbocsátanunk" - fogalmazott.

Juhász Ferenc koporsójának örök nyugalomra helyezése előtt Juhász Anna és Juhász Eszter, a költő lányai hangsúlyozták: édesapjuk tanította meg őket arra, mi a szeretet, a szerelem, hűség, feltételnélküli bizalom, türelem és fegyelem, hogy a munkának van becsülete.

Az életének 88. évében, december 2-án, kevéssel éjfél előtt elhunyt Juhász Ferenc katolikus szertartás szerinti búcsúztatásán és temetésén több százan vettek részt, köztük Lezsák Sándor és Hiller István, az Országgyűlés alelnökei és L. Simon László államtitkár. Juhász Ferencért szombat délután a pasaréti Páduai Szent Antal-templomban mondanak gyászmisét.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép