Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Végső búcsú Dr. Szücs Istvántól
2014. augusztus 29.

Százhalombattán 2014. augusztus 29-én kísérték utolsó útjára, Dr. Szücs Istvánt, 1956-os forradalmárt, az első szabadon választott országgyűlés képviselőjét, az Antall kormány energetikáért felelős államtitkárát.

A Nemzeti Fórum nevében Dr. Horváth Béla volt országgyűlési képviselő mondott búcsúbeszédet.

 

Tisztelt Gyászolók!

Kedves Marika és Rokonok! Kollégák, Százhalombattaiak, Plébános Úr!

Lezsák Sándor úr, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki sátorverő nevében, felkérésére búcsúztatom ma itt Dr. Szűcs István 1956-os forradalmárt, az MDF alapító tagját, az első szabadon megválasztott országgyűlés MDF-es képviselőjét, az Antal-kormány energetikáért felelős államtitkárát. Alelnök úr külföldi utazása miatt nem tud ma itt jelen lenni.

Nagy idők nagy emberét méltatjuk ma itt – aki beírta magát a történelembe nagyot alkotva. Kevesen tudják, hogy 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.

Az 1956-os tényfeltárás, a rendszerváltó emlékezet, a lakiteleki Magyar Demokrata Fórum nagy családja s kortársai, képviselőtársai, kollégái tudják, hogy ki is volt Szűcs Pista – ahogy oly sokan szólították Őt.

„A jó harcot megharcoltam, a pályát végig futottam” – olvashatjuk Pál apostol Timóteushoz írt második levelében. Dr. Szűcs István országgyűlési képviselő úrról elmondhatjuk, többször megharcolta a jó harcot. Mi, képviselőtársai a frakcióban, tudtuk róla, hogy 56-os forradalmár volt, de ő ezt nem verte nagydobra, csendben viselte a kommunista rendszer bélyegét. Pedig nem akármilyen tetteket hajtott végre 1956. októberében, Veszprémben, mint a Veszprémi Vegyipari Egyetem hallgatója, megválasztott MEFESZ titkárként. A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége ifjúsági szervezet volt 1956-ban, amely megtörte a kommunista ifjúsági szövetség egyeduralmát, kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában, a forradalom és szabadságharc hangulati előkészítésében és elindulásában. Szűcs Pista október 25-én már Mosonmagyaróváron és Budapesten tárgyal a hallgatók képviseletében, majd beválasztják a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanácsba, amelynek elnöke a később kivégzett dr. Brusznyai Árpád tanár.

S még egy pillanatkép: Pista a szovjet laktanyában oroszul szavalja el a kivégző osztag előtt – megmentve a haláltól a falhoz állított egyetemistákat – Puskin: „Üzenet Szibériába” című versét. Idézem:

„Elszánt erőtök meg ne törje!

Az áldozat nem volt hiába:

Már érik példátok gyümölcse.”

Majd a Szovjetunióba deportálták, kizárták az ország összes egyeteméről. Tanulmányait végül 1963-ban fejezhette be.

S több mint 30 évvel a forradalom után Szűcs Pista ismét harcba indult. 1987. őszén feleségével, Marikával együtt ott vannak Lakiteleken, a sátorban, majd a szocialista iparvárosban megalakítják az akkor ellenzéki százhalombattai MDF szervezetet. Micsoda munkát végezhetett, ha a kommunista-szocialista Százhalombatta két MDF-es országgyűlési képviselőt, dr. Kovács László orvost és dr. Szűcs István mérnököt küldheti az újonnan megválasztott országgyűlésbe 1990-ben.

Gondolatban repüljünk vissza 24 évet, amikor a választásokon győztes Magyar Demokrata Fórum 165 képviselőjével megalakul a képviselőcsoport. Sokan vagyunk, ismeretlen arcok is, sokfelől az ország minden részéből, s hétről hétre, a hétfő délelőtti frakcióüléseken egyre nagyobb elismertségre tesz szert fegyelmezett felszólalásaival Szűcs Pista, aki ekkor az MDF Országos Választmányának ügyvivője is és az Országos Elnökség mellett iparpolitikai kérdésekkel foglalkozi, valamint szervezi a mérnök-technikus tagozatot. Rögtön megválasztják az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága titkárának, majd alelnökének. Vegyészmérnökként, petrolkémiai szakmérnökként, egyetemi doktori tudományos fokozattal középkorú szakpolitikus és 56-os forradalmár, aki tudja, hogy mit beszél. Nem köntörfalaz, nincs tekintettel a hatalmasságok és a sajtó finnyásságára, szóvá teszi az elmaradt rendszerváltást és a meghirdetett „tavaszi nagytakarítást”. A ma elfogadottá vált szóhasználattal, megszólalásai nem illenek bele a „politikailag korrekt” kategóriába, azaz a himi-humi szövegelésbe.

Nem véletlen, hogy tagja lesz a frakción belül 1991. júliusában megalapított Monopoly csoportnak - vezetője, Zacsek Gyula képviselőtársam is itt van a gyászolók között - ami a sok vitát és visszaélést kiváltó privatizációs gyakorlattal szembeni kritikus 12 MDF-képviselőt tömöríti. Folyamatosan figyeli a „csillagszemű” elvtársakat a gazdasági életben, a régi vállalatok kommunista vezetőit, párttitkárokat, akik először lenullázták, majd kivásárolták az állami tulajdonban lévő nagy értékű cégeket.

A képviselőcsoportban egyszerre csodálkoztunk és örültünk, amikor 1993 januárjától kinevezték az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium energetikai államtitkárává. Megboldogult Csurka István barátunk – akivel most újra átbeszélhetitek odafent az elmúlt 25 évet, a rendszerváltás mozzanatait – erre azt mondta, hogy ez azért történt, hogy lakatot tegyenek a szájára, ugyanis le kellett mondania a képviselői mandátumáról. Rövid államtitkársága alatt – körbevéve taposóaknákkal – megszületett például a villamos energia és a bányászatról szóló törvény, valamint az energiapolitikai koncepció.

Kedves Pista!

Emlékezünk 1994 tavaszára, amikor Százhalombatta-Érd-Diósd választókörzetben indultam az országgyűlési választáson. Kedves feleséged és Te, no és a battai mdf-esek minden követ megmozgattatok kampányom sikeréért. Most itt a végső búcsúzáskor ismételtem megköszönöm önzetlen, baráti segítségeteket, még ha akkor el is buktunk, de nagyon sok szép emlék köt ide itteni harcostársaidhoz. Neked sem maradt sok időd a minisztériumban, az MSZP–SZDSZ győzelmével az új szocialista miniszter 30 percet adott, hogy csomagolj, és vedd a kalapod.

Hát így történt. Hol volt, hol nem volt, talán igaz se volt, volt egyszer egy rendszerváltás. S amikor 2005 szeptemberében interjút adtál a Magyar Nemzet napilapnak, az újságírói kérdésre, hogy

„Az elmúlt tizenöt évre visszatekintve elégedett?” – így válaszoltál:

– Mondhatom, megkeseredtem. Nem vagyok elégedett, mert iszonyú sok munkával nagyon kevés eredményt értünk el.

De van remény és Te is tudod, hogy 2010 óta vannak eredmények, hiszen drukkoltál a Hősök terén beszédet mondó ifjúnak, Orbán Viktornak. Álmaid, forradalmi elgondolásaid, az energia szektor talpra állítása most valósulnak meg.

Nem dolgoztál hiába, emlékedet a lakiteleki MDF-esek és a Nemzeti Fórum tagjai – élen Lezsák Sándorral – megőrzik. S bízom abban, hogy Százhalombatta vezetői is megtalálják a módját, hogy városuk nagy rendszerváltója, az 56-os forradalmár neve, emléke fennmaradjon Kosztolányi Dezső soraival:

„Okuljatok mindannyian e példán.

Ilyen az ember. Egyedüli példány.”

Nyugodj békében Szűcs Pista!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép