Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Véget ért a filmszemle
2015. szeptember 24.

A Szenesek és az Édes Erdély, itt voltunk című film nyerte meg a Lakiteleki Filmfesztivált, amit idén Gaál István rendező-operatőr emlékére hirdettek meg. A tizenötödik alkalommal megrendezett filmes seregszemlén holtverseny alakult ki a két legjobb film között, így megosztott fődíjat kaptak az alkotók egy-egymillió forint értékben.

A Szenesek a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István filmje. A tavalyi nyertes film is az ő munkájuk volt. Akkor mészégetők, ezúttal pedig faszénégetők fáradságos munkájába engedtek bepillantást. Az erdélyi Erdőfülén forgatták filmjüket, két hetet töltöttek együtt az erdő mélyén boksáikat (vagy ahogy a filmben mondták: baksáikat) építő emberekkel.

Véget ért a filmszemle

Az Édes Erdély, itt voltunk című filmet Csibi László rendezte, aki Székelyudvarhelyen él. A második világháború idején hozott második bécsi döntést követő időszakról szólt a film, bemutatva Észak-Erdély visszacsatolásának egyes körülményeit. A dokumentumfilmben megszólaló magyarok felelevenítették személyes élményeiket, amikből kiviláglott, hogy nem volt súrlódásmentes az anyaországból Erdélybe „ejtőernyőzött” hivatalnoksereg és a helybéliek viszonya. Kiderült a filmből az is, hogy milyen izgalommal várták a székelyek, hogy újra Magyarország népességéhez tartozzanak. Miként kitűnt a Csibi László kamerája előtt megszólalók szavaiból az is, hogy micsoda csalódást okozott az erdélyieknek, amikor visszarendeződtek a trianoni viszonyok. A történelem viharaiban edződött szereplők a túléléshez óhatatlanul szükséges humorral, iróniával idézték fel emlékeiket. Az Édes Erdély, itt voltunk érdemelte ki a Petőfi Népe ötvenezer forintos különdíját is.

A Lakiteleki Filmszemle harmadik „dobogósa” A szendi szűcs című film lett. Ezt a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán forgatta. Ötszázezer forintos díjat érdemeltek ki.

A filmszemle egyik igen jelentős alkotása A vers ereje – Kádár féleme című film volt. Ez az 1985. október 22-ei lakiteleki Antológia kiállítás megnyitójának állít emléket. Ötszáz jeles értelmiségi, köztük írók, költők gyűltek össze a lakiteleki művelődési házban – komoly mennyiségű titkos jelentés megírására késztetve a tömegben megbúvó szorgos besúgókat. A Balogh László és Agócs Sándor jegyezte filmből kiviláglik, hogy a harminc évvel ezelőtti, rendszerellenes tüntetésnek beillő irodalmi est fontos mozzanat volt a rendszerváltáshoz vezető események sorában. A vers ereje – Kádár félelme 250 ezer forintos díjat kapott, benne a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet díját.

Hetvenegy filmet küldtek be

A filmszemlének szeptember 21 és 23-a között, a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriában lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. A zsűri elnöke: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze volt. A szemlefilmeket csongrádi, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunmajsai, lakiteleki, nagykőrösi, tiszakécskei diákcsoportok is megnézték, egyben diákzsűriként díjazhattak is.

Ökrös Csaba              

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép