Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Vas Megyei Értéknap Gála
2015. szeptember 8.

V. Németh Zsolt államtitkár, és mint a térség országgyűlési képviselője beszédével megnyitotta a Vas Megyei Értéknapot, melyet a sárvári Nádasdy-várban rendeztek meg.

Ahhoz, hogy Vas Megyei Értéknapot tarthassunk szükség volt azokra a vasi értékteremtő közösségek több évtizedes munkájára, kiemelkedő hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő, oktató tevékenységére, aminek révén eljutottunk oda, hogy a helyi értékek folyamatosan gyarapodtak. Ennek köszönhetően a helyi értékek a településeken egyre gyarapodtak s a hatvanöt helyiségben lévő értéktár bizottságok együttműködve a mellettük dolgozó több száz önkéntessel sokat tettek azért, hogy ezek az értékek ne csak Vas megyében, hanem országszerte ismertté váljanak.

Vas Megyei Értéknap Gála

Értékeket emberek teremtenek vagy emberek közreműködésével születnek értékek. Az sem mindegy, hogy kinek fogalmazzuk meg, milyen céllal, milyen szándékkal értékeinket és milyen üzenetet akarunk vele létrehozni: legyen az egy néptáncegyüttes, mint a Gencsapáti tánchagyományok, legyen az a Toronyi kenyér, amely falazott kemencében adalék anyag nélkül csak rozsból, búzalisztből, sóból, vízből és élesztőből készül, csak ebből állhat a tészta. De említhetném Bükfürdőt, mint értéket, a megye egyik legjelentősebb turisztikai látványosságát, aminek gyógyhatású vizében nemcsak a hazaiak, de a külföldiek is szívesen megmártóznak. De kihagyhatatlan nagy költőnk, Vas-megye szülöttének Berzsenyi Dániel emlékének az ápolása Egyházashetyén. A Berzsenyi kultusz Somogy megyén kívül igazából Vas megyéhez kötődik. Hogy mennyire szerette szülőföldjét, annak ékes bizonyítéka a Búcsúzás Kemenesaljától című verse, amit 1806-ban írt Niklára való költőzésekor. Ezzel a költeménnyel – az irodalomtörténészek szerint- a legnagyobb magyar elégiaköltők sorába emelkedett. Érdemes néhány sorát meghallgatni: ,, Messze setétedik már a Ság teteje, /Ezentúl elrejti a Bakony erdeje/ Szülőföldem, képedet,/ Megállok még egyszer, s reád visszanézek./ Ti kékellő halmok! Gyönyörű vidékek!/ Vegyétek bús könnyemet.” Ez a szülőföldtől való búcsú versrészlete is világosan mutatja, hogy Bersenyi -titkon- az oda való visszatérés vágyát is magába rejtette.

Vas Megyei Értéknap Gála

Berzsenyi Dánielnek, a Nádasdyaknak, a Batthyányiéknak, az Erdődyéknek, a szombathelyi püspököknek és még számos híres és névtelen elődünknek hálával tartozunk, hogy megannyi vérzivataros évszázad alatt is megőrizték és gyarapították közös kincseinket itt Vas megyében. Nem véletlen tehát, hogy a Vas-megyei értéktárba épületek, várak, kastélyok, egyházi létesítmények, templomok és zarándokhelyek is bekerültek. Büszkék lehetünk arra, hogy a megye sokszínű kultúrájának számos értékét fedezhetjük fel, amely a kulturális és művészeti életben is a hagyományok tiszteletére épült. Ez a térségben a római kortól eredeztethető történetiséget feltételez, azt a pannon szemléletet, azt az önazonosság tudatot csempészte be a vasiak gondolkodásába, cselekvéseibe, amely az itt élőknek megőrizte eredeti arcát. Hiszen a táj lelke, az ősi kultúra és a természeti szépség -így együtt – egymásba feloldódva hat az emberre.

Vas Megyei Értéknap Gála

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Itt a helyi és a megyei önkormányzatok nagyon fontos feladatokat hajtottak végre az elmúlt években, hiszen gondoskodott a megyében fellelhető kincsek, szellemi és tárgyi értékek felkarolásáról, megmentéséről. Ez egyben közösségteremtést is jelentett, jelent, amely még nagyobb erőt kölcsönöz az itt élőknek. Bízhatunk abban, hogy a Vas Megye Értéktára könyv, a ,,Vasi Érték Díj” elismerés gondolatébresztő lesz mindannyiunk számára, hogy nem csak értékmentésre, értékteremtésre kell összpontosítani, de azok megbecsülésére is nagyobb gondot kell, hogy fordítsunk.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép