Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Vas Megyei Értékek Napja
2016. június 21.

Tripla érték­kiállítás és díjátadó Gércén - Ünnepeltek Vas megye értékőrzői.

A Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség vehette át szombaton a tavaly alapított Vas Megyei Érték Díjat. Egy nagyszabású kiállításról is szólt Gércén a Vas Megyei Értékek Napja.

Vas Megyei Értékek Napja

SZERETHETŐ ÉRTÉKEK – Nem elég, ha valami kiváló, különleges, jó minőségű. Többlet is kell hozzá: az, hogy szerethető legyen, egy közösség karakterét mutassa – ezt a tanácsot fogalmazta meg V. Németh Zsolt, hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az értéknapon. Beszélt arról is, hogy ne térképészként, hanem festőművészként tekintsünk a vasi tájakra. Ne nyelvészként tekintsünk a nyelvre, hanem úgy, mint egy költő. És ne becsüsként értékeljünk egy hagyatékot, hanem úgy, mint annak örököse. Ez a helytörténeti értékgyűjtés kulcsa. – Itt, Vas megyében figyelnek az értékekre és az értékek őrzőire is – méltatta a vasi munkát az államtitkár.

KIÁLLÍTÁS Nagyon sokan voltak az értéknapon a gércei művelődési házban és környékén, ahol kipakoltak a térségi kézművesek és helyi termelők. A kézműves termékeknek ­egy speciális összeállításban ­a művelődési ház kiállítótere is helyet adott. Kós Károly építész gondolataival mutatta be a tárlatot és jelentőségét Tóth Csaba Munkácsy ­díjas festőművész, tanár. Azt mondta, a rendszerváltás előtt a vasfüggönytől nyugatra evidencia volt a múlt, a hagyomány értékelése, a vasfüggönytől keletre csak most látjuk, hogy a helyén van ez a fajta megbecsülés. Ezt mutatja a kiállításon a térség településeinek helyi értéktárba felvett fotó­leltára, az újonnan készült kézműves munkák tára, valamint a vasvári Békeházból kölcsönzött festménygyűjtemény anyaga. Kiemelte a vasvári alkotásokat: ötéves a gyűjtemény.

Vas Megyei Értékek Napja

Már 3 ezer mű szerepel benne, 85 vasi képzőművész munkája – sorolta. A szisztematikus, tudatos gyűjtőmunkát hangsúlyozta Tóth Csaba, mert mint mondta, erre van szükség. Körbenézve kiemelte a szentgotthárdi nyugdíjasok csuhészobrait, a nyőgéri útszéli keresztekről készült fotósorozatot, valamint a bejcgyertyánosi vesszőfonás bemutatott hagyományát. S nem mellékesen a káldi mikrovilágot, azokat a fotókat, amelyek az egykori élet mindennapi mozzanataiból összeállva mutatnak korlenyomatot nekünk.

Vas Megyei Értékek Napja

CIPÉSZ – Elkészült a cipőfelsőrész, aztán a talp, meg a sarok. Itt vannak a faszegek, mert akkor még azzal dolgoztak – mutatta Németh Ferencné, aki édesapja egykori cipészműhelyének kincseivel gazdagította a káldi helytörténeti gyűjtést és a gércei tárlatot. Az eszközök, tárgyak, cipők háttereként egy Vas Népét tett ki: 1987­ben számolt be a lap az édesapja műhelyéről. Káldon nemcsak a cipész­hagyomány a fontos, hanem a település minden értékének őrzése – határokon át is. Éppen egy hónap múlva lesz többnapos értékőrző programsor. – Jönnek a csíkszentimreiek, hangverseny is lesz, meg kiállítás nyílik – sorolta Németh Ferencné. Akkor lesz a helyi önkéntes tűzoltó egyesület jubileuma és székelykaput kapnak az erdélyi testvértelepüléstől – egészítette ki dr. Schmidt József, Káld polgármestere.

Vas Megyei Értékek Napja

DÍJAZOTTAK A Vas Megyei Érték Díjat a gércei értéknapon a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség vehette át Majthényi Lászlótól, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől. Méltatásában elmondta: idén 25 éves a szövetség, fiatalos lendületüket az is mutatja, hogy új, fiatalos honlapon sorolják a kulturális, vagy éppen sportos programjaikat, idén például ötven rendezvényük van. Ernyőszervezetként, több mint negyven klub és egyesület tartozik hozzájuk. A Vas Megyei Érték Díj mellett a közgyűlés jubileumi oklevelét is megkapta a szövetség. Majthényi László beszédében többeknek megköszönte az értékőrző munkát: a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársainak, V. Németh Zsoltnak, országgyűlési képviselőnek, államtitkárnak, valamint Tausz Istvánnak, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökének és Szijártó Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés képviselőjének.

(Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép