Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. június 25. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Várpalotán emléknappal tisztelegtek Szíj Rezső, a polihisztor emléke előtt
2015. október 10.

A 100 évvel ezelőtt született Szíj Rezső református lelkész, író, művelődés- és irodalomtörténész életútja előtt emléknappal tisztelegtek szombaton a várpalotai könyvtárban. A településhez ezer szállal kötődő kutatóra egykori tanítványként és barátként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is a helyszínen emlékezett.

– A Krúdy Gyula Városi Könyvtár hagyományosan fontos szerepet vállal Várpalota múltjának ápolásában, rendszeresen megemlékezünk a városhoz kötődő fontos személyekről. Az elmúlt években a kiváló költő, műfordító és folklorista Bán Aladár, a helyi kutatásokban kiemelkedő érdemeket szerzett Pacsuné Fodor Sára pedagógus, Winkler Márton katolikus kántor-tanító, a névadónk, Krúdy Gyula író, s a Palotán árvaházat és tanodát alapító evangélikus lelkész, Hrabowszky György evangélikus lelkész életműve előtt is egy-egy rendezvénnyel tisztelegtünk. Ezúttal a Várpalotához ezer szállal kötődő református lelkészre, helytörténeti kutatóra, irodalomtörténészre és könyvtárosra, a Várpalota monográfia írójára, Szíj Rezsőre emlékezünk – mondta el az emléknapon Budai László, a rendezvények otthont adó városi könyvtár vezetője.

– Várpalota olyan város, ahol számos díszpolgárral büszkélkedhetünk. Egészen bizonyos azonban, hogy kimagaslik közülük Szíj Rezső, aki nemcsak a település, hanem Magyarország olyan egyénisége volt, akire mindig oda kellett figyelni. Lelkészként közösségteremtő, politikusként hűséges és elkötelezett. Mi Várpalotán a helytörténet egyik legjelentősebb kutatójaként tiszteljük. Pétfürdőn szolgált lelkészként, majd az 56-os tevékenysége után internálták. Kapcsolata Várpalotával folyamatos volt, ám a leginkább kimagasló időszaknak ebből a szempontból a hatvanas évek számítottak. Ekkor születtek ugyanis a települést és annak történetét bemutató könyvei. Születésének századik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy újra felfedezzük őt. Ugyan nem sorolható a méltánytalanul elfeledett személyiségek közé, ám a fiatalabb generációnak is hasznos lehet, ha megismerkedhetnek Szíj Rezső személyiségével és tevékenységével – mondta el Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

A folytatásban a Szíj Rezső unokáit, Rossa Levente Borsot és Szabolcs Ákost is a soraiban tudó Tabulatúra régizene együttes zenélt a megjelenteknek, műsorukban a középkor, a reneszánsz és kora barokk zenei világát idézték meg, s eljátszották többek között a néhai irodalomtörténész egyik kedvenc dalát, Balassi katonaénekének megzenésített változatát is.

Várpalotán emléknappal tisztelegtek Szíj Rezső, a polihisztor emléke előtt

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, mint egykori tanítvány és barát beszélt Szíj Rezsőről. – Leginkább egy kiváló sakkjátékoshoz tudnám hasonlítani, aki szimultánban, egyszerre több táblán vívta a mérkőzéseit. Mindig nyerni akart, de tudott veszíteni is, mert – ahogy mindig mondta – győzni csak azt tud, aki képes elviselni a vereséget is. Szíj Rezsővel a hatvanas évek végén az Országos Széchenyi Könyvtárban találkoztam, ahol segédmunkatársként dolgoztam. Egyre többet és többet tudtam meg általa a világról, mentor és példakép volt számomra. Egy nemzeti szellemi áramkör megteremtője volt ő, aki különösen ügyelt arra, hogy az áramkör ne legyen zárlatos – idézte fel több évtizedes kapcsolatukat Lezsák Sándor, aki azt is elárulta: ifjúkorában hosszú haja miatt Sandro Boticellinek nevezte őt Szíj Rezső.

Szalay Károly József Attila-díjas író, irodalomtörténész előadásában polihisztornak, a nemzeti önbecsülés, a nemzettudat elkötelezett harcosának nevezte Szíj Rezsőt, aki „független gondolkodóként, hatalmas tudásanyaggal a háta mögött fogalmazta meg véleményét".

(Forrás: VEOL.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
XXIV. Országos Polgárőr Nap és VII. Országos Polgárőr Lovas Szemle
2018. június 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép