Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 16. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson
2017. február 4.

Február 4-én megtartottuk az V. hagyományőrző disznóvágást, amely célja a régi hagyományok megőrzése, felelevenítése. Ez alkalommal is több mint 400 ember látogatott el Petőfiszállásra – mondta Szász János, a település polgármestere.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta, hogy: „A disznóvágáson nem csak településünk lakói vettek részt, hanem Kecskemétig kiterjedő térség településeinek lakói is ellátogattak a rendezvényre. A disznóvágás a Faluház mellett, a hozzá kapcsolódó műsorok, pedig nagyrészt a Faluházban zajlottak.

A Faluház előterében és nagytermében kiállításra került a helyi értéktár, mely tükrözi Petőfiszállás értékét, helyi jellegzetességét, mely magát a települést is egy értéktárrá teszi. Az értéktár mellett a helyi vállalkozók termékei is kiállításra kerültek. Petőfiszállás az ország második legnagyobb tanyavilágával rendelkező települése. A nagy tanyaviág tudata is összhangban van a hagyományőrzéssel.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

5 disznó került levágásra, mely egy részét az önkormányzat vásárolta, egy részét felajánlásokból kaptunk. Ebből egy 3 mázsás disznót és több mint 30 kiló sertésmájat sütöttünk meg reggelire párolt káposztával és sült vérrel. A levágott disznók szalmával és kézi hajtású disznópörkölővel voltak pörkölve. Egész nap az Amatőr Királyi Szakácsklub tagjai és a Nasztej jóvoltából fánk és lángos került felszolgálásra. Este sült hurka, szült kolbász, bográcsban főtt sertéspörkölt várta az ide látogatókat. A vacsoránál már több mint 500-an voltunk. A belépő a meghirdetéssel összhangban egy kis aperitif ital és sütemény volt. Mindenki élt a vendégszeretettel, melyet nyújtottunk. Mindenki kedvére ehetett, ihatott egész nap, jól érezhette magát. A zenés jó hangulatot Kócsó Nándor és zenekara adta.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

Közel harmincan öltöztek be paraszti ruhákba. A rendezvényen népviseletben részt vett Varga Mihály és családja, Tarjányi Tamás és felesége Tarjányiné Lencsike valamint a környező településekről érkezett hagyományőrző lovasok. A nap folyamán fellépett Varga Mihály, Tarjányiné Lencsike, a gátéri citera zenekar, a petőfiszállási néptánc csoport, a Szentkúti Nyugdíjas klub Népdalköre, Csocsesz és zenekara. Vacsora előtt került sor az ingyenes belépőjegy ajándék sorsolásra, mely keretén belül kisorsoltunk vágódeszkákat, húsvágó tőkéket, főnyereményként mangalica malacokat. A jókedv késő estig tartott. Megközelítőleg másfél mázsa kolbász és ugyanennyi hurka valamint négy bogrács sertéspörkölt készült.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

Köszönetet mondunk minden egyes támogatónak, akik lehetővé tették ennek a napnak a megvalósulását! Köszönjük a munkáját mindenkinek, aki segített a rendezvény lebonyolításában és a disznók levágásában, feldolgozásában! Különösképp köszönjük a munkáját a három fő böllérnek és családjuknak, Pintér Károlynak, Tóth Józsefnek, Molnár Lajosnak és a mesteri bogrács főzőknek, Torma Istvánnak, Fekete Károlynak, Nagy Jánosnak és Mészáros Istvánnak, Móczár Lászlónak, Nagy Péternek, Boros Péternek! Köszönetet mondunk a munkájukért az önkormányzati hivatal dolgozóinak, az önkormányzati konyha dolgozóinak, az óvoda vezetőjének és dolgozóinak, a szociális intézmény vezetőjének és dolgozóinak, a nagycsaládos egyesület vezetőjének és tagjainak, az iskolai szülői munkaközösség vezetőjének és dolgozóinak, a polgárőrség vezetőjének és tagjainak! Köszönetet mondunk Sári Péternek a hangtechnikusi munkáért!"

A rendezvény támogatói: Petőfiszállás Község Önkormányzata, Képviselő-testülete, Szekeres Ferenc és felesége, Tóth Vince, SZABÓ TÜZÉP - Szabó András, Krupa -Tóth István, NASZ TEJ Kft., Tóth Róbert, Integrál ÁFÉSZ, Majsa Pite, Paksi Lajos és felesége, Kiss Torma, Komfort Style Kft, Iványi Árpád, Szentkúti ABC- Szász László, Királyi Szakácsok.

petofiszallas.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép