Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson
2017. február 4.

Február 4-én megtartottuk az V. hagyományőrző disznóvágást, amely célja a régi hagyományok megőrzése, felelevenítése. Ez alkalommal is több mint 400 ember látogatott el Petőfiszállásra – mondta Szász János, a település polgármestere.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta, hogy: „A disznóvágáson nem csak településünk lakói vettek részt, hanem Kecskemétig kiterjedő térség településeinek lakói is ellátogattak a rendezvényre. A disznóvágás a Faluház mellett, a hozzá kapcsolódó műsorok, pedig nagyrészt a Faluházban zajlottak.

A Faluház előterében és nagytermében kiállításra került a helyi értéktár, mely tükrözi Petőfiszállás értékét, helyi jellegzetességét, mely magát a települést is egy értéktárrá teszi. Az értéktár mellett a helyi vállalkozók termékei is kiállításra kerültek. Petőfiszállás az ország második legnagyobb tanyavilágával rendelkező települése. A nagy tanyaviág tudata is összhangban van a hagyományőrzéssel.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

5 disznó került levágásra, mely egy részét az önkormányzat vásárolta, egy részét felajánlásokból kaptunk. Ebből egy 3 mázsás disznót és több mint 30 kiló sertésmájat sütöttünk meg reggelire párolt káposztával és sült vérrel. A levágott disznók szalmával és kézi hajtású disznópörkölővel voltak pörkölve. Egész nap az Amatőr Királyi Szakácsklub tagjai és a Nasztej jóvoltából fánk és lángos került felszolgálásra. Este sült hurka, szült kolbász, bográcsban főtt sertéspörkölt várta az ide látogatókat. A vacsoránál már több mint 500-an voltunk. A belépő a meghirdetéssel összhangban egy kis aperitif ital és sütemény volt. Mindenki élt a vendégszeretettel, melyet nyújtottunk. Mindenki kedvére ehetett, ihatott egész nap, jól érezhette magát. A zenés jó hangulatot Kócsó Nándor és zenekara adta.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

Közel harmincan öltöztek be paraszti ruhákba. A rendezvényen népviseletben részt vett Varga Mihály és családja, Tarjányi Tamás és felesége Tarjányiné Lencsike valamint a környező településekről érkezett hagyományőrző lovasok. A nap folyamán fellépett Varga Mihály, Tarjányiné Lencsike, a gátéri citera zenekar, a petőfiszállási néptánc csoport, a Szentkúti Nyugdíjas klub Népdalköre, Csocsesz és zenekara. Vacsora előtt került sor az ingyenes belépőjegy ajándék sorsolásra, mely keretén belül kisorsoltunk vágódeszkákat, húsvágó tőkéket, főnyereményként mangalica malacokat. A jókedv késő estig tartott. Megközelítőleg másfél mázsa kolbász és ugyanennyi hurka valamint négy bogrács sertéspörkölt készült.

V. Hagyományőrző falusi disznóvágás Petőfiszálláson

Köszönetet mondunk minden egyes támogatónak, akik lehetővé tették ennek a napnak a megvalósulását! Köszönjük a munkáját mindenkinek, aki segített a rendezvény lebonyolításában és a disznók levágásában, feldolgozásában! Különösképp köszönjük a munkáját a három fő böllérnek és családjuknak, Pintér Károlynak, Tóth Józsefnek, Molnár Lajosnak és a mesteri bogrács főzőknek, Torma Istvánnak, Fekete Károlynak, Nagy Jánosnak és Mészáros Istvánnak, Móczár Lászlónak, Nagy Péternek, Boros Péternek! Köszönetet mondunk a munkájukért az önkormányzati hivatal dolgozóinak, az önkormányzati konyha dolgozóinak, az óvoda vezetőjének és dolgozóinak, a szociális intézmény vezetőjének és dolgozóinak, a nagycsaládos egyesület vezetőjének és tagjainak, az iskolai szülői munkaközösség vezetőjének és dolgozóinak, a polgárőrség vezetőjének és tagjainak! Köszönetet mondunk Sári Péternek a hangtechnikusi munkáért!"

A rendezvény támogatói: Petőfiszállás Község Önkormányzata, Képviselő-testülete, Szekeres Ferenc és felesége, Tóth Vince, SZABÓ TÜZÉP - Szabó András, Krupa -Tóth István, NASZ TEJ Kft., Tóth Róbert, Integrál ÁFÉSZ, Majsa Pite, Paksi Lajos és felesége, Kiss Torma, Komfort Style Kft, Iványi Árpád, Szentkúti ABC- Szász László, Királyi Szakácsok.

petofiszallas.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép