Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ürge-konferencia Budapesten
2015. november 18.

A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett természetismereti Vadonleső Program (www.vadonleso.hu), és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság idén is meghirdette az Év emlőse programot, amelynek célfaja, Petőfi Sándor fürge ürgéje lett.

Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány Európában, egyfajta ürge nagyhatalom vagyunk. A Vadonleső Program emiatt tűzte ki céljául e fokozottan védett kisemlős társadalmi ismertségének, elfogadottságának növelése mellett a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését is.

Ürge-konferencia Budapesten

Mivel Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című híres verse óta a magyar irodalomban nem nagyon születtek olyan költemények, amelyben az ürge szerepel, ezért 10 kortárs költőhöz érkezett felkérés (Gryllus Vilmos, Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Finy Petra, Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes, Demény Péter, Babiczky Tibor, Ijjas Tamás), hogy írjanak olyan költeményeket, amelyek az idei év emlőséhez kötődnek. Minden költő lelkesen vállalta a feladatot és nekik köszönhetően most tizenegy újabb ürgeverssel büszkélkedhet a magyar irodalom.

Ürge-konferencia Budapesten

A program keretén belül egy általános iskolásoknak szóló rajz- illetve festmény pályázatot hirdettek meg az új versekhez kapcsolódóan, amelynek díjazott műveit a Magyar Természettudományi Múzeum időszakos kiállításként indítja országos körútjára. A művek a 2016-os év során a nemzeti parkjaink látogatóközpontjaiban lesznek láthatóak.

A vers-rajz pályázattal párhuzamosan a középiskolás korosztály számára pedig Ürge füttyök címen egyperces- esszéíró verseny hirdettek a szervezők. A legjobbnak ítélt műveket és a verseket az „Ürgefüttyök” című ünnepélyes gálaműsor keretén belül Navratil Andrea, Galkó Balázs, Gryllus Vilmos, Kardos-Horváth János, Kálloy Molnár Péter valamint Róka Szabolcs tolmácsolásában hallhatta a nagyközönség.

Ürge-konferencia Budapesten

De nem csupán az irodalom képviselői álltak az ügy mellé, hanem a hazai természetfotósok kiválóságai is, dr. Altbäcker Vilmos, Hollósi Zoltán, dr. Kalotás Zsolt, Kércz Tibor, Máté Bence, Novák László, dr. Takács András Attila valamint Vincze Bálint bocsátották az ürgékről készült felvételeiket a rendezvény kiállításaira. Így mondhatjuk, hogy ilyen gazdag és világszínvonalú képanyag az ürgékről még nem került sehol kiállításra a világon.

Ürge-konferencia Budapesten

A gálaműsor keretén belül V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár bejelentette, hogy egy úttörő jellegű, hagyományteremtő kezdeményezést indít útjára a Földművelésügyi Minisztérium.

Ürge-konferencia Budapesten

A tárca a Természet nagykövete címet adományozza azoknak a művészeknek, akik írásaikkal, költeményeikkel, színészetükkel vagy éppen zenéjükkel önzetlenül és nagy természetszeretettel részt vállaltak az ürgék társadalmi ismertségének és egyben védelmének elősegítésében.

Bízunk abban, hogy e cím birtokosai a természetvédelem nagyköveteként továbbra is képviselik a művészeti élet és végső soron az egész társadalom felé hazánk természeti értékeinek szeretetét és védelmének ügyét. - mondta V. Németh Zsolt a köszöntőbeszédében.

Ürge-konferencia Budapesten

Az idén alapított díjat ezentúl minden évben átadja a Földművelésügyi Minisztérium.

Fotó: Pelsőczy Csaba FM

(Forrás: FM Sajtóiroda/V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép