Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ünnepség és túra Rákóczi jegyében
2015. július 7.

A Rákóczi Szövetség szervezésében 350 fiatal érkezett július 7-én Kassára, ismerkedjenek a város és a Szent Erzsébet-főszékesegyház nevezetességeivel. Tudatosítsák, ide haza érkeztek. Szerencsés egybeesés folytán ezen a napon érkezett városunkba Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke egy zarándokcsoport élén.

Miután mindannyian meghallgatták a hamvak hazahozatalának történetét és lerótták kegyeletüket a bujdosók hamvainál az altemplomban, a főszékesegyház északi falánál elhelyezett domborműnél került sor az ünnepségre, melyen a Himnusz után elsőként Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket és vendégeket hangsúlyozva, szakrális helyen járunk. Majd Pásztor Zoltán, püspöki helynök köszöntötte a jelenlévőket. Figyelmeztetett, Rákóczi jelmondata, a Cum Deo arra hívja föl a figyelmünket, hogy csakis Istennel vívhatjuk ki szabadságunkat, csakis Vele vagyunk képesek véghez vinni feladatainkat.

Ünnepség és túra Rákóczi jegyében

Lezsák Sándor köszönetet mondott a Rákóczi Szövetség szervezőinek, hogy 1989 óta állandóan fölragyogtatják névadójuk életművét, szellemiségét, örökségét. A magyar Országgyűlés nevében is köszöni a felvidéki szervezeteknek, hogy Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke közvetítésével felerősítették azt a kárpát-medencei közakaratot, hogy a fejedelemnek legyen emléknapja. Ezt a képviselők, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett idén megszavazták.

A főszékesegyház immár több mint száz esztendeje nemzetünk zarándokútjainak szent állomása. Majd köszöntötte a közel négyszáz résztvevőt, aki között ott voltak a lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett Kárpát-medencei Rákóczi vetélkedő győztesei, rimaszombatiakkal egyetemben. A főszékesegyház tövében, a Rákóczi-dombormű előtt kap történelmi hangsúlyt a fejedelem jelmondata: „Istennel a hazáért és a szabadságért." Ezzel a jelmondattal indul nemzetünk leghosszabb hősi szabadságharca, ez a jelmondat állt a zászlón, mely egyben hirdette, Rákóczi személyében immár van vezérünk. Ezt a jelmondat a századok folyamán számtalanszor szállt az égi magasságba.

Nyolc éves harc következett, mely győzelmeivel és veszteségeivel a magyarság történelmének legszebb lapjait írta, miközben a fejedelemnek szinte a semmiből kellett megteremtenie a sikeres harc feltételeit, a katonák kiképzésétől a nemesek, nagyurak és jobbágyok közötti érdekegyeztetésig és el kellett fogadtatni magát a nemzetközi erőkkel, melyektől támogatást remélt. A magyarság végül magára maradt, mint annyiszor. Eredményei ellenére le kellett tenni a fegyvert és megkötni a szatmári békét. Ennek legnagyobb vesztese maga a fejedelem és társai voltak, mégis nélkülük ennyi eredmény sem született volna a béketárgyalásokon. Emigrációba kényszerültek, ahonnan nem volt életükben visszatérés. Hamvaik itt pihennek. Életükben nem tudhatták, jön egy évszázad még nagyobb veszteségekkel.

Odafönn, őseink égi seregében, a Csillagösvényen Csaba királyfi harcosai és a többiek, Mátyás fekete serege, Dobó István várvédői, Bocskai hajdúi, a két világháború hős katonái, az 56-os pesti srácok mellett ott vannak Rákóczi hűséges harcostársai is, akik vérüket, életüket adták szülőföldjükért Istennel a hazáért és a szabadságért. „A magyar történelem neves és névtelen hőseit az egészséges veszélytudat ösztönözte az összefogásra." Arany János ezt igen egyszerűen fogalmazta meg: „Élni fog a nemzet,/ Amely összetart./ Kit önvétke meg nem hódít,/ Nem hódítja kard."

Beszéde végén az alelnök azt reményét fejezte ki, hogy ebből a szabadságharcból merítsünk erőt, bátorságot, mert az egészséges veszélytudat rendkívüli erőfeszítésre, összefogásra képes és válságos időkben csak így lehetünk úrrá mindennemű bajon, csak így fordíthatjuk sorsunkat a térség jószándékú törekvéseivel és népeivel együttesen jó irányba. „Dicsőség a hősöknek, áldott legyen az emlékük!"

Kolár Péter, a Csemadok város szervezetének elnöke közölte, a kassai magyarok ápolják a fejedelem emlékét. Reményei szerint, ez a mostani ünnepséget mindannyian megőrzik emlékezetükben.

A koszorúzás után a Szózattal zárult az ünnepség. A Rákóczi Szövetség szervezésében érkezett fiatalok ezután a főszékesegyházban misén vettek részt, a népfőiskola versenyének győztesei meg a Rodostói-házban látogattak el, majd folytatták programjukat, mely Márai Sándor szobránál fejeződött be.

Balassa Zoltán

További képek megtekintéséhez kattintson ide

(Forrás: Felvidék.ma)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép