Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ünnepség és túra Rákóczi jegyében
2015. július 7.

A Rákóczi Szövetség szervezésében 350 fiatal érkezett július 7-én Kassára, ismerkedjenek a város és a Szent Erzsébet-főszékesegyház nevezetességeivel. Tudatosítsák, ide haza érkeztek. Szerencsés egybeesés folytán ezen a napon érkezett városunkba Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke egy zarándokcsoport élén.

Miután mindannyian meghallgatták a hamvak hazahozatalának történetét és lerótták kegyeletüket a bujdosók hamvainál az altemplomban, a főszékesegyház északi falánál elhelyezett domborműnél került sor az ünnepségre, melyen a Himnusz után elsőként Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket és vendégeket hangsúlyozva, szakrális helyen járunk. Majd Pásztor Zoltán, püspöki helynök köszöntötte a jelenlévőket. Figyelmeztetett, Rákóczi jelmondata, a Cum Deo arra hívja föl a figyelmünket, hogy csakis Istennel vívhatjuk ki szabadságunkat, csakis Vele vagyunk képesek véghez vinni feladatainkat.

Ünnepség és túra Rákóczi jegyében

Lezsák Sándor köszönetet mondott a Rákóczi Szövetség szervezőinek, hogy 1989 óta állandóan fölragyogtatják névadójuk életművét, szellemiségét, örökségét. A magyar Országgyűlés nevében is köszöni a felvidéki szervezeteknek, hogy Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke közvetítésével felerősítették azt a kárpát-medencei közakaratot, hogy a fejedelemnek legyen emléknapja. Ezt a képviselők, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett idén megszavazták.

A főszékesegyház immár több mint száz esztendeje nemzetünk zarándokútjainak szent állomása. Majd köszöntötte a közel négyszáz résztvevőt, aki között ott voltak a lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett Kárpát-medencei Rákóczi vetélkedő győztesei, rimaszombatiakkal egyetemben. A főszékesegyház tövében, a Rákóczi-dombormű előtt kap történelmi hangsúlyt a fejedelem jelmondata: „Istennel a hazáért és a szabadságért." Ezzel a jelmondattal indul nemzetünk leghosszabb hősi szabadságharca, ez a jelmondat állt a zászlón, mely egyben hirdette, Rákóczi személyében immár van vezérünk. Ezt a jelmondat a századok folyamán számtalanszor szállt az égi magasságba.

Nyolc éves harc következett, mely győzelmeivel és veszteségeivel a magyarság történelmének legszebb lapjait írta, miközben a fejedelemnek szinte a semmiből kellett megteremtenie a sikeres harc feltételeit, a katonák kiképzésétől a nemesek, nagyurak és jobbágyok közötti érdekegyeztetésig és el kellett fogadtatni magát a nemzetközi erőkkel, melyektől támogatást remélt. A magyarság végül magára maradt, mint annyiszor. Eredményei ellenére le kellett tenni a fegyvert és megkötni a szatmári békét. Ennek legnagyobb vesztese maga a fejedelem és társai voltak, mégis nélkülük ennyi eredmény sem született volna a béketárgyalásokon. Emigrációba kényszerültek, ahonnan nem volt életükben visszatérés. Hamvaik itt pihennek. Életükben nem tudhatták, jön egy évszázad még nagyobb veszteségekkel.

Odafönn, őseink égi seregében, a Csillagösvényen Csaba királyfi harcosai és a többiek, Mátyás fekete serege, Dobó István várvédői, Bocskai hajdúi, a két világháború hős katonái, az 56-os pesti srácok mellett ott vannak Rákóczi hűséges harcostársai is, akik vérüket, életüket adták szülőföldjükért Istennel a hazáért és a szabadságért. „A magyar történelem neves és névtelen hőseit az egészséges veszélytudat ösztönözte az összefogásra." Arany János ezt igen egyszerűen fogalmazta meg: „Élni fog a nemzet,/ Amely összetart./ Kit önvétke meg nem hódít,/ Nem hódítja kard."

Beszéde végén az alelnök azt reményét fejezte ki, hogy ebből a szabadságharcból merítsünk erőt, bátorságot, mert az egészséges veszélytudat rendkívüli erőfeszítésre, összefogásra képes és válságos időkben csak így lehetünk úrrá mindennemű bajon, csak így fordíthatjuk sorsunkat a térség jószándékú törekvéseivel és népeivel együttesen jó irányba. „Dicsőség a hősöknek, áldott legyen az emlékük!"

Kolár Péter, a Csemadok város szervezetének elnöke közölte, a kassai magyarok ápolják a fejedelem emlékét. Reményei szerint, ez a mostani ünnepséget mindannyian megőrzik emlékezetükben.

A koszorúzás után a Szózattal zárult az ünnepség. A Rákóczi Szövetség szervezésében érkezett fiatalok ezután a főszékesegyházban misén vettek részt, a népfőiskola versenyének győztesei meg a Rodostói-házban látogattak el, majd folytatták programjukat, mely Márai Sándor szobránál fejeződött be.

Balassa Zoltán

További képek megtekintéséhez kattintson ide

(Forrás: Felvidék.ma)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép