Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás
2015. május 28.

A körkörös (fenntartható) gazdaságnak nincs alternatívája Magyarországon sem, a magyar hulladékgazdálkodás is egyre inkább ennek alapelveihez próbál igazodni - jelentette ki a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szerdán, az „Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás” című nemzetközi szakmai konferencia nyitónapján.

V. Németh Zsolt a kétnapos szakmai tanácskozáson kifejtette: a hulladékgazdálkodást mind jogszabályi, mind szervezeti értelemben a körkörös gazdaság elveinek szellemében alakították át. Hozzáfűzte, hogy a kezdeti nehézségek után az új rendszer már bizonyított, a magyar hulladékgazdálkodás szakmai alapjai, hatékonysága, szerkezete megfelel az uniós elvárásoknak és támogatja Magyarországon a körkörös gazdaságra való átállást.

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás

A körkörös gazdaság koncepciója azt jelenti, hogy a termékek életciklusának minden szakaszában törekedni kell a fogyasztás minimalizálására, valamint arra, hogy a keletkezett melléktermék és hulladék másodlagos nyersanyagként visszakerüljön a gazdasági körforgásba.

Az államtitkár hangsúlyozta: belföldön az erőforrások felhasználásában olyan határhoz értünk, amely világosan megmutatja, hogy a magyar gazdaság már nem működhet tovább az eddigi módon, drasztikus fordulatra van szükség a fenntarthatóság javítása érdekében.

Kitért arra is, hogy az uniós hulladék keretirányelv és azt a magyar jogrendbe átültető hulladékról szóló törvény alapján Magyarországon a hulladékhierarchia érvényesítése a legfontosabb feladat, különös tekintettel a hulladék keletkezésének megelőzésére és a hulladékhasznosítás előtérbe helyezésére. Hozzátette, hogy elkészült és a kormány elfogadta a belföldi hulladékgazdálkodás hosszú távú stratégiáját meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Tervet. Ez 2014-2020 között meghatározza a kiemelt célokat és azonosítja a beavatkozási területeket, azok irányait és eszközeit.

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás

V. Németh Zsolt pozitívumként említette, hogy az összes Magyarországon keletkező hulladéktípus kezelésében egyértelmű elmozdulás történt az elmúlt években az anyagában történő hasznosítás irányába a lerakással történő ártalmatlanítással szemben. A települési hulladékkezelést külön is kiemelte, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a területen is megfigyelhető országos szinten a kedvező tendencia.

Búsi Lajos, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) főigazgatója - idézve Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikust - hangsúlyozta, hogy a pazarlás kora lejárt. Hozzátette, hogy ennek a szemléletnek a figyelembevételével végezték el Magyarországon a hulladékgazdálkodás szervezeti átalakítását, amely a területen működő szervezetek összevonásával, racionalizálásával, a feladatok elhatárolásával, a működés egyszerűsítésével és a hatékonyság növelésével járt.

A budapesti nemzetközi eszmecsere - amelyre 21 országból 400 résztvevő érkezett - megrendezését az Európai Bizottság Life+ programja segítette. A konferenciát kiegészíti az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében szintén a magyar fővárosban megtartott Life+ program nemzetközi projekt koordinátorainak tanácskozása.

Papp Nóra, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a konferencia első napján a külföldi és magyar szakemberek a körkörös gazdaság koncepciójának sikeres megvalósításáról egyeztetnek, arról, hogy ez több - gazdasági, társadalmi, politikai - tényezőtől függ, és az eltérő fejlettségi szinten álló országokban eltérő módon vezethető be. A rendezvény második napján a magyar előadók a hulladékgazdálkodás különböző területeit mutatják be, például a jogszabály változásokat, a közszolgáltatók működését, valamint a területen elérhető támogatási forrásokat.

Fotó: Pelsőczy Csaba

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép