Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Új kötettel jelentkezett Kiss Gy. Csaba
2015. április 3.

Nagy szükség lenne a közös közép-európai identitás tudatosítására, hiszen enélkül valódi európai identitás sem létezhet a térségben élők számára - véli a 70 éves Kiss Gy. Csaba, akinek születésnapjára időzítve jelent meg az új kötete Budapest-Zágráb: oda-vissza címmel.

Kiss Gy. Csaba könyve Budapest-Zágráb: oda-vissza címmel a Nap Kiadó gondozásában jelent meg. Az esszégyűjtemény írásai a művelődéstörténész horvátországi tapasztalatait foglalják össze, aki 1999 és 2004 között a Zágrábi Egyetem magyar tanszékének vendégtanára volt.

Új kötettel jelentkezett Kiss Gy. Csaba

Mint ahogy az MTI-nek elmondta, Európa leghosszabb uniója a magyar és a horvát királyság közt állt fenn több mint 800 évig, azonban ennek a hagyománya igencsak megfakult mind a magyar, mind a horvát emlékezetben. "Úgy éreztem, hogy ebből a hagyományból sok mindent elő lehetne venni" - magyarázta.

Az új írások között több foglalkozik horvátországi utazásaival, de a zágrábi mindennapok tapasztalatai és apró nyelvészeti érdekességek is helyet kaptak a kötetben. A József Attila-díjas művelődéstörténész elmondta, hogy szinte teljesen bejárta déli szomszédunk területét a Muraköztől egészen Dubrovnikig (régi magyar nevén Raguzáig), és tapasztalata szerint a horvát tájak, városok hihetetlen gazdag - és számos magyar emléket magába foglaló - kulturális örökséggel rendelkeznek. "Mindig elmondom, hogy a magyar szenteknek több ereklyéje található Horvátországban, mint Magyarországon" - említette példaként.

A csütörtökön 70. életévét betöltő Kiss Gy. Csaba pályáját felidézve hangsúlyozta, hogy már egyetemistaként is felszabadító tapasztalatként élte meg a más közép-európai nemzetek történelmével és kultúrájával való találkozást, amikor például Lengyelországba utazott.

"Mindez kiszabadított engem abból a negatív magyar élményből, amely szerint mi egyedül volnánk Európában, történelmünk egyedi és sajátságosan tragikus. Amikor az ember megismeri a szomszédos népek traumáit, rájön, hogy valójában egy közös sorsról van szó" - fogalmazta meg hozzátéve, hogy ebben a felismerésben sokat segített neki Németh László szemlélete. Fontos szellemi hatásként említette még Stanislaw Vincenz lengyel író, Czeslaw Milosz Nobel-díjas lengyel író-költő és II. János Pál pápa munkásságát.

Kiss Gy. Csaba tudományos pályafutását összehasonlító irodalomtörténészként kezdte, majd művelődéstörténeti témák kutatásába kezdett, elsősorban a lengyel és a szlovák kultúra, valamint a történelem kérdéseivel foglalkozva. Legfontosabb műveként a közép-európai nemzetek himnuszait összehasonlító Hol vagy hazám? című, 2011-ben kiadott könyvét nevezte meg.

A művelődéstörténész elmondta, ma Magyarországon - csakúgy, mint a környező államokban - megfigyelhető egyfajta bezárkózás, mindenki a szomszédos népek feje felett átnézve szeretne az európai kulturális és politikai közösség részévé válni. Mindeközben több helyen is él a hagyomány, amely a Balti- és az Adriai-tenger között elterülő térséget összetartozó egységként kezeli, és a közös közép-európai sors, illetve a közös politikai érdekek képviselésének igényével lép fel. Ilyen kezdeményezésnek nevezte a visegrádi négyek együttműködését is.

"Egy közös közép-európai identitásra mindenképp szükség van, hiszen enélkül nincsen európai tudat sem az itt élők számára" - véli Kiss Gy. Csaba, aki szerint ezen identitás tudatosítása közös érdek, így közös feladattá is kell váljon. Komoly, tudatos és összehangolt munkára lenne szükség ahhoz, hogy már az iskolai tankönyvektől kezdve megjelenjen a kérdés a közép-európai államok társadalmában - hangsúlyozta.

A művelődéstörténész szerint a közép-európai tudat összehangolható lehetne az egyes népek nemzeti öntudatával is. Pozitív példaként említette a horvát tankönyveket és a horvát alkotmány preambulumát, amelyekben értékként jelenik meg a hosszú közös horvát-magyar államiság. Hozzátette, hogy magyar részről hiányoznak a hasonló kezdeményezések, a magyar politika nem sokat tett az elmúlt két évtizedben a közös magyar-horvát tradíciók ápolásáért.

Jövőbeli terveiről szólva Kiss Gy. Csaba elmondta, hogy jelenleg egy, a közéleti írásait tartalmazó válogatáson dolgozik, emellett régóta szeretne kötetet írni Selmecbánya közös szlovák, magyar és német irodalmi mitológiájáról.


Kiss Gy. Csaba Budapesten született 1945-ben, és az ELTE magyar-német szakán szerzett diplomát 1968-ban. 1995-től az egyetem művelődéstörténeti tanszékének docense lett, emellett tanított a Zágrábi Egyetemen, a nyitrai Konstantin Egyetemen és a prágai Károly Egyetemen is. 2011 óta a Varsói Egyetem tanára. 1987-ben részt vett a Magyar Demokrata Fórum megalapításában, 1993-ban a pártból kilépve felhagyott a politikával.

(Forrás: Hirado.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép