Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén
2018. június 28.

Csütörtökön egész napos programmal folytatódott a Kincsek a Kárpát-medencében – értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme a Lakitelek Népfőiskolán. A Lakodalmas Házban tartott előadások előbb a külhoni magyar területeket érintő veszélyeket járták körbe, majd nemzetpolitikai fórumra is sor került.

A szabadegyetem hallgatói a délelőtti program elején megtekintették a Gyimes Kollégium tevékenységét bemutató rövid kisfilmet, majd Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztériumi korábbi főosztályvezetője és Bábity János szabadkai főkonzul beszélgettek a Kárpát-medencei magyarságot érintő veszélyekről.

Egybehangzó vélemény volt, hogy az egyik legnagyobb veszély külhonban az elöregedés folyamata, ami a korfa összetételének romlásában jelenik meg. Ugyancsak meg kell említeni, hogy az Európai Unió egyik alapjoga, a munkavállalás szabadsága is hatással van a külhoni magyarságra, mivel az erősíti az elvándorlást.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Lezsák Sándor a veszélyek mellett a közösségek veszélytudatáról is beszélt. Mint mondta, ha egy veszélyben lévő közösségnek van egészséges veszélytudata, úgy megvan az ellenálló képessége is, ami a közösségek megmaradásának egyik alapja.

A beszélgetés során pozitív példaként szó esett azon kisközösségekről is, melyek a szórványban, elszigeteltségben is sikeresen működnek. Érdemes vizsgálni a máshol is megvalósítható példákat, hogy azok minél több helyre átadhatók legyenek.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

A szabadegyetem délutáni programjában újabb értéktár kollégiumok munkájával ismerkedtek meg a hallgatók: a Garam mente, a Zenta, valamint a beregi, ungi, ugocsai és máramarosi területeket magába foglaló kárpátaljai kollégiumok 10-10 perces összefoglalója került vetítésre.

Lezsák Sándor nemzetpolitikai fórum keretében beszélgetett előbb Balogh Lászlóval, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnökével; Csallóközi Zoltánnal, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadójával és Petán Péterrel, a Magyar Hírlap főszerkesztőjével. A beszélgetés során az országos és helyi média szerepét járták körbe az értékek kutatásában és bemutatásában egyaránt.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Petán Péter főszerkesztő, a Magyar Hírlap tevékenységéről elmondta: a napilap hetente két alkalommal kistelepüléseken megjelenő lapokból közöl szemlét, ezzel is támogatni kívánják a kisközösségeket. Ugyancsak, a kulturális és sport rovatokban is törekednek arra, hogy a hazai mellett a külhoni magyarság történéseiről is hírt adjanak.

Balogh László hozzászólásában az értékőrzés közmédiában való megjelenéséről beszélt. A közszolgálati csatornák, az m1 hírcsatornától az m5 kulturális és ismeretterjesztő csatornáig mind értékeket közvetítenek szerte a világban. Hozzátette: az értékek kutatásában mindig nagyon fontos, hogy az egyes értékek fotóval, videóval is kerüljenek rögzítésre, így biztosan megmaradva az utókornak.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Csallóközi Zoltán a kistelepülések és kisközösségek civil szervezeteinek támogatását hangsúlyozta, mint a megmaradás egyik fontos, kulturális szempontú erejét.

A kerekasztal beszélgetés második blokkja Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója; Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és Babity János szabadkai főkonzul részvételével zajlott.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet országos intézményhálózatáról elmondta, a későbbiekben is biztosan szerepe lesz az értékfeltáró munkában, főleg a hazai, honi értékkutatások során. Eddig Kisvárda, Vasvár és a Kiskunság térségében zajlott hazánkban értékfeltárás.

Molnár Imre a felvidéki értékek számba vételéről, és a többségi társadalom ehhez való hozzáállását ismertette. Mint mondta, a felvidéki közművelődés és népművelődés is mind a magyar nemzetpolitika részét képezik. Babity János szerint a délvidéki szórvány értékeinek rögzítése is fontos feladat, nehogy feledésbe merüljenek.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

A nemzetpolitikai fórum során a délvidéki Szerémség mellett további területek is szóba kerültek, ahol a későbbiekben értéktár felmérés elvégzésére lenne szükség. Ilyen a a közép-bánáti Torda térsége, illetve Belgrád mellett Hertelendyfalva és Székelykeve települések környezete Délvidéken, a Felvidéken pedig Zoboralja és Medvesalja, melyek szintén szórvány térségek. Hazánkban az Ormánság képez olyan zárt területet, melynek értékei szintén rögzítésre érdemesek.

A csütörtöki nap zárásaként a Duna Televízió népszerű honismereti sorozata, a Hazajáró stábjának tagjaival találkoztak a szabadegyetem hallgatói. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a műsor készítésének egyes mozzanatait ismertették. A Hazajáró is tevékenyen részt vesz a Kárpát-medence értékfeltárásában, az értékek rögzítésében és megmaradásában.

 

Szöveg: Varga Zoltán
Fotó: Pólya-Pető Dávid


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép