Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Új fejezet indul Kassán a magyar-szlovák kulturális kapcsolatokban
2015. október 25.

Magyarország Kassai Főkonzulátusa kezdeményezésére hagyományteremtő szándékkal vette kezdetét a magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés nevű rendezvénysorozat - írja az ujszo.com.

A Budapestről indított Rákóczi Expressz szombaton délelőtt néhány perccel érkezett a kassai vasútállomásra. A közel 100 turistát Renáta Lenartová kassai alpolgármester, Stefan Kuzma, Eperjes alpolgármestere, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve Szesztay Ádám kassai magyar főkonzul fogadta. A vendégek az abaúji partnerség kisvonatával érkeztek a Szent-Erzsébet székesegyházhoz, ahol a helybéliekkel együtt az altemplomi kriptában II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak földi maradványai előtt rótták le kegyeletüket. Ezután a Rodostói ház udvarán koszorúzták meg a fejedelem szobrát, ahol magyar és szlovák beszédek hangzottak el, és szó volt a politikusok felelősségéről is.

Új fejezet indul Kassán a magyar-szlovák kulturális kapcsolatokban

Szombaton érkezett Budapestről Kassára a Rákóczi Expressz
Fotó: Szaszák György

A találkozó során az is kiderült, hogy korunk migrációs helyzetről a közös múltban gyökerező értékek alapján hasonló meglátással vannak a szlovák és magyar közéleti személyek ,,Ha bárkit megkérdeznek Szlovákiában, azt fogják mondani, köszönet Orbán Viktor kormányfőnek, hogy az igazságosság elvét emeli ki, amikor azt mondja, hogy a schengeni határok hazánk védelmére szolgálnak. Hiszem, hogy a magyar emberek is értékelik, hogy a szlovák kormányfő, Robert Fico is azt az elvet vallja: mi sem áldozhatjuk fel olyasmiért nemzetünket, amit nem mi idéztünk elő” – mondta Richard Raši kassai főpolgármestere.

Lezsák Sándor, Magyarország országgyűlésének alelnöke szerint a migránskérdéshez és a szlovák – magyar együttműködéshez politikai ritmusérzék kell. „Most már megmozdultak azok az európai erők, melyek mondják utánunk – a visegrádi négyek után – igenis a szíreknek, mint más országoknak is, hazájukban békét kell teremteni. Az embereknek otthon kell a tudásukat, tisztességüket hasznosítani” – mondta Lezsák.

A két politikus bizalmas eszmecseréje után a Kaszárnya Kultúrparkban közösen nyitották meg a Határvidék ízei nevű gasztronómiai és turisztikai bemutatót. A rendezvényen csaknem ötszázan vettek részt, és nagy sikert aratott.

,,Úgy látom, hogy a kassaiak nemcsak nagy örömmel fogadták, hanem részt is vettek az esemény előkészítésben, szervezésben, lebonyolításában, és ez a további napokra is így lesz jellemző. A célunk az, hogy ott legyünk egymásnak, és hogy kultúrálisan és gazdaságilag is segítsük egymást. Ne kelljen Magyarországra átmenni magyar árukért, hanem ott legyen karnyújtásnyira a polcokon. Az első lépéseket ma tettük meg” – sorolta Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzul.

(Forrás: PolgárPortál.hu/ujszo.com)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép