Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tusványos: kísért a múlt?
2015. július 27.

Még mindig kísért, így nem is „sétált ki" az életünkből a rendszerváltás - fogalmazott Szabolcs Attila országgyűlési képviselő a tusványosi szabadegyetemen, ahol az elmúlt 26 év társadalmi változásairól, történészekkel tartott előadást.

A kerekasztal beszélgetés után rendhagyó videóinterjúra kérték az egyik főszervezővel a Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnökét.

Tusványos: kísért a múlt?

A legismertebb székelyföldi fürdőhely és térsége, a Csomád-hegységben fekvő Tusnádfürdő adott otthont immár a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak. A történet 1990-ben kezdődött, amikor fiatal európai értelmiségiek, diákok egy angol újságíró javaslatára a román-magyar, és a közép-európai együttműködés fórumaként tábort ütöttek Budapesttől 750 kilométerre, a Székelyföld szívében, Bálványos várromjai alatt. Az összejövetel a közéleti eszmecseréken túl diáktáborrá, zenei fesztivállá, kulturális seregszemlévé formálódott, és néhány év alatt kinötte Bálványost, átköltözött a szomszédos Tusnádfürdőre, így született a közkeletű elnevezés: Tusványos.

Budafok-Tétény évek óta támogatója a rendezvénynek, ahova idén először a kerület parlamenti képviselőjét is meghívták előadást tartani. Szabolcs Attila a „Kísért vagy kisétált a múlt" című kerekasztal beszélgetésen két fiatal történésszel elemezte a rendszerváltások óta eltelt 26 év társadalmi, gazdasági átalakulását.

Mindhárom előadó egyetértett abban, hogy a kommunista rendszerek öröksége kísért Közép-Európában, ráadásul a globális változások is jelentős kihívásokkal járnak, így „nem sétált ki a múlt az életünkből".

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese szerint az 1990 előtti rendszer társadalom-átformálási kísérlete megbukott, az új most formálódik, és ez az átmenet traumális állapotot jelent napjainkban is.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese úgy vélekedett, a legérzékenyebb kérdések feltárása is szükségez a szembenézéshez. Dr. Máthé Áron emlékeztetett, hogy a diktatúra elitjeit eltérő módon kérték számon a posztszovjet országokban.

Szabolcs Attila a történészek előadására reagálva többek között kijelentette: 1990-ben úgy hitték, hogy 30 év kell a társadalmi átalakuláshoz, de ma úgy véli, még évtizedek is eltelhetnek, időnként fájdalmakkal, amíg feldolgozzuk a kommunista rezsimek káros örökségét Közép-Európában. A Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke véleménye, hogy „kísért a múlt, és még nem sétált ki az életünkből, ezért időnként fájdalmakkal, de jobb irányba tartunk".

(Forrás: SzabolcsAttila.hu - polgarportal.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép