Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tündérkert-avató
2015. június 29.

2015. június 27-én, Milejszegen megrendezett Tündérkert átadáson és avatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket.

„Szerte a Kárpát-medencében több mint száz település ápol már tündérkertet, de a lelkesedés nem hagyott alább. Magam is ugyanolyan örömmel és izgalommal értesülök minden új kezdeményezésről. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az Észak-Göcseji, Cserka-patak parti dombhátakon nyújtózó kis település, Milejszeg tündérkert-telepítéséről kaptam hírt.

Ilyenkor mindig a fülembe cseng egy angol kisregény szereplőjének értetlenkedő kérdése: „Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?” Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárként azt kell válaszolnom rá: Már, hogyne volna elég, ha egy kert szép és hasznos! Hiszen az őshonos gyümölcsfajtákat megőrző gyűjteményes kerteknek tündéri elem nélkül is épp elég érdeme volna.

Tündérkert-avató

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy segítik megőrizni a biodiverzitást, azaz élővilágunk sokszínűségét, azáltal, hogy kihalásra ítélt gyümölcsfajtákat mentenek meg az utókornak. Hogy felveszik a harcot a hipermarketek polcainak sivárságával, s az egy-két, gyakran idegen fajtával szemben sok száz változatos őshonos fajtát ajánlanak a figyelmünkbe. Nem beszélve arról, hogy a hazai klímához alkalmazkodott, vegyszerek nélkül is ellenálló fajták elterjesztésével a fenntartható gazdálkodást támogatják. Továbbá, hogy a receptek, szokások megőrzésével régi gazdálkodási, kertészeti hagyományaink mellett asztalunkat, gasztrokulturánkat is gazdagítják.

Tündérkert-avató

Ezek közül az előnyök közül egyetlenegy is elég lenne ahhoz, hogy teljes odaadással támogassam a mozgalmat, én mégis érdeklődve keresem minden kertben a tündéri elemet – s rendre meg is találom. A legnagyobb varázslatot abban látom, amit a tündérkertek a gazdaság, a környezetvédelem és a gasztronómia mellett a közösségekért tesznek. Lelkesítik és megerősítik őket, munkára és összefogásra biztatják a tagjaikat, közelebb hozzák egymáshoz a generációkat. Ahogyan a szép cél pillanatok alatt összehozta a milejszegi önkénteseket is, hogy ásóval, kapával megteremtsenek valami csodát, valami tündérit.

Tündérkert-avató

Úgy hiszem, ettől a lelkesedéstől válik igazán tündérkertté a milejszegi őshonos gyümölcsös. Hiszen ahogyan Balzac írta „Az emberi lélek olyan, mint egy tündér: gyémánttá változtatja a szalmaszálat is.” Hát még az őshonos gyümölcsfa oltványokat! – tenném hozzá máris.

Kívánom, hogy a ma avatott gyümölcsös legyen hosszú éveken át dísze a településnek csakúgy, mint a műemlék templom, a református imaház vagy a pitvaros göcseji házak. S kívánom, hogy ne csak szép és hasznos legyen, de maradjon meg tündérinek is: adjon az árnyék és a friss gyümölcs mellé összetartást, jó kedvet, reményt is!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép