Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 22. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tündérkert avatás Keszthelyen
2015. május 19.

Tündérkertet avattak vasárnap Keszthelyen, a Szent Család templom kertjében. Az avatáson részt vett V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Köszöntőjében a következőket mondta:

„Izgatottan vártam a mai eseményt, mert tudtam, hogy egy különleges közösségi térbe készülök: egy templomkertbe, ami tele van élettel. Élettel, amit az őshonos tájfajták közül kikerülő gyümölcsfa oltványok hordoznak, és élettel, ami a keszthelyiek tevékeny közösségét járja át.

Tündérkert avatás Keszthelyen

25 gyümölcsfa kerül a 25 éve felszentelt templom kertjébe, és ennek történetnek minden epizódja szimbolikus. Szimbolikus a facsemeték száma, ami az eltelt évek számára utal; és szimbolikus a gesztus, hogy az utolsó oltványt Mihály atya és Zoltán atya – a 25 éve itt szolgált és a jelenlegi plébános – közösen ültetik el.

De jelképes az is, hogy az oltványokat otthon, maguk nevelgették a közösség idősebb és fiatalabb tagjai, hogy azután munkájuk gyümölcsét közkinccsé tegyék. Hiszen így épül minden jól működő közösség is: ki-ki a család biztonságot adó légkörében neveli gyermekét. Felkészíti az életre és felruházza a szükséges tudással és értékrenddel, hogy azután a gyermek, felnőve, az egész települést gazdagítsa személyiségével, munkájával, ötleteivel.

S végül szimbolikusak maguk a facsemeték is – a Kender alma, a Vajkörte, a Bőralma és a Kálmán körte, amelyek évszázados tudást hordoznak magukban, amelyek gyökereikkel a szülőföldbe kapaszkodnak, de ágaikkal az ég felé nyújtózkodva növekednek, s amelyek évről-évre erősítik a törzsüket, hogy ellenálljanak a nehézségeknek és veszélyeknek. Így tesznek Keszthely polgárai is, akik tisztelik a hagyományaikat, bíznak a közösség erejében, hisznek a fejlődésben, és tudják, a nagy változások bennünk kezdődnek el.

Belülről, személyes meggyőződésekből indult ki a Tündérkert mozgalom is, ami rövidesen országos méretűvé növekedett. Az induláshoz nem kellett más mint, hogy néhányunkban megszülessen a vágy, hogy megőrizzük őshonos tájfajtáinkat a hozzájuk tartozó tudással, történetekkel, szokásokkal és receptekkel. Hogy gyermekeinket is beoltsuk az anyaföld, a természet, a hagyományok és a munka szeretetével.

Tündérkert avatás Keszthelyen

Ez a vágy, ez a törekvés hamarosan megjelent a jogi szabályozásban is, az őshonos gyümölcsfajták szaporítását megkönnyítő kormányrendelet formájában, aminek az eredménye, hogy mostanra szerte az országban és a Kárpát-medencében tudják, hogy a citromalma, a selyemalma, a darualma nem mesebeli gyümölcsök, hanem régi magyar tájfajták. És ma már az is köztudott, hogy tündérkertek nemcsak a képzeletünkben léteznek, de Viszákon, Pórszombaton, Zsámbékon, Csopakon, Óbudán és Keszthelyen is.

A gyümölcsfák hálás teremtmények, ha gondos kezek jó földbe ültetik, és oltalmazzák őket, akkor enyhet adó árnyékkal, virágillattal, ízletes gyümölcsökkel hálálják meg a törődést. A tündérkertek is hasonlóan hálásak. Amit kialakítjuk őket, életünk számos területén kelnek segítségünkre. Támogatják a biológiai sokféleség fennmaradását, életre keltik régi kertészeti hagyományainkat, megmentik a feledéstől a kulturális tradíciókat, és megerősítik a helyi a közösségeket. A Rozi körte és a Batul alma már csak ráadás.

Kívánom, hogy keszthelyi Tündérkert is ilyen sok területen gazdagítsa az őt létre hozó közösséget, és sok-sok generációval szerettesse meg őshonos gyümölcseinket!”

Az államtitkár hozzátette, a tündérkert mozgalom számos hozadéka számára egyformán fontos: hogy támogatja a biológiai sokféleség fennmaradását, hogy életre kelti régi kertészeti hagyományainkat, hogy kulturális tradíciókat ment meg a feledéstől, hogy megerősíti a helyi a közösségeket, s hogy felhívja a figyelmet Gönc vidéki sárgabarackra, a szentesi rózsavirágú naspolyára, vagy épp a szomolyai fekete cseresznyére.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép