Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tudományos konferencia 1956-ról a félegyházi városházán
2016. október 20.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére országszerte emlékműsorokat és konferenciákat szerveznek. Kiskunfélegyháza is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és a Kiskun Múzeum, az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára és a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezésében egy kétnapos konferenciával tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

A tudományos konferenciát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Előadásában 1956 olyan történéseiről beszélt, amelyeket ritkán szoktak emlegetni, felidézte személyes emlékeit erről a korszakról, majd elmondta, hogy 1969 és 1990 között pedagógusi pályája során hogyan tanította a történelmet a diákoknak. Lezsák Sándor néhány 1956-ra emlékező versét is megosztotta a jelenlévőkkel.

Ezt követően Kőfalviné Ónodi Márta, az Magyar Nemzeti Levéltár Kiskunfélegyházi Részlegének vezetője tartott előadást Egy középiskolás forradalmár – Fekete Pál 1956-os tevékenysége Kiskunfélegyházán címmel. Az előadás egy bírósági peranyag alapján Fekete Pál diákkori, 1956-os szerepvállalását járta körbe, felhasználva az ügyiratban tárgyi bizonyítékként fennmaradt verseket, plakátokat, röpcédulákat, illetve a teljes nyomozati anyagot.

Tudományos konferencia 1956-ról a félegyházi városházán

Dr. Gyenesei József, az MNL Bács Kiskun Megyei Levéltár Kecskeméti levéltárának igazgatója múltidézést tartott A kecskeméti levéltár az 1956-os forradalom napjaiban címmel. Előadásában a hivatalos jelentéseken túl e sorsfordító napok felelevenítésére Balanyi Béla, egykori levéltárvezető korabeli naplóbejegyzéseit és rajzait hívta segítségül.

Dr. Nánási László PhD, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyésze A Rákosi-korszak büntetőjoga címmel a jogalkotás és- alkalmazás kérdéseiről szólt.

Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója Az elfelejtett és az elképzelt 1956 Kalocsán és a valamikori szállásain című előadásában rávilágított a korabeli megnyilatkozások és a későbbi visszaemlékezések közötti különbözőségekre, valamint néhány darab, ritkán előforduló dokumentum bemutatásával emlékeztetett a Kalocsán már elfeledett eseményekre.

Tudományos konferencia 1956-ról a félegyházi városházán

Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója A pedagógusok szerepvállalása Kiskunfélegyházán 1956 októberében - Tarjányi Ágoston és társai pere alapján címmel tartott előadást, melyből kiderült, hogy Kiskunfélegyházán 1956-ban 18 pedagógus került ítélőszék elé. Többségük ellen fegyelmi eljárás indult, áthelyezték, alacsonyabb munkakörbe kényszerítették vagy elbocsátották őket. Talán a legsúlyosabb ítélet Tarjányi Ágoston énektanár perében született. A két év letöltendő börtönbüntetését fellebbezés után sem csökkentették.

Az események és peranyagok eddigi ismerete alapján, jól érzékelhető, hogy a Félegyházi események békés alakulásában a pedagógusoknak nagyon nagy szerepük volt – hangzott el az előadáson.

A nap további részében az 1956 emlékezete című diákpályázatok eredményhirdetése következett. Elsőként a Bács-Kiskun 56/60 című képzőművészeti pályázat eredményeit ismertették. A felhívásra 32 alkotó, 24 pályamunkája érkezett Bács-Kiskun megye négy településének iskoláiból. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálta: Osztényi Éva művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, Kis László fotográfus, a Wesel Hugo Fotókör szakmai vezetője és Molnár István festőművész, a Holló László Képzőművész Kör vezetője. A beérkezett pályamunkákból vándorkiállítás készül, mely megyénk több településén lesz nemsokára látható. E tárlatot a Kiskun Múzeumban nyitották meg.

A díjakat a szervező intézmények vezetői adták át: Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, dr. Gyenesi József a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgatója és dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Tudományos konferencia 1956-ról a félegyházi városházán

Az első helyezett pályaművet ketten alkották meg, ők már középiskolások. Deák Anna Karolina és Mészáros Zita a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban tanulnak, felkészítő pedagógusuk Szabó Ildikó.

A 2. helyezést Czecze Kittinek ítélte a zsűri, ő a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményének tanulója. Felkészítő pedagógusa Tarjányi Xénia.

A 3. helyezést elért rajz Szabadszállásról érkezett, készítője Varga Adrienn. Felkészítő pedagógusa Németh Szabina.

A zsűri különdíjat is kiosztott, ugyanis tűzzománc képek is érkeztek a pályázatra. Ezért elismerésben részesült Váradi András, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Felkészítő pedagógusa Feketéné Papp Éva tanárnő.

Nehéz feladatnak bizonyult a diákok számára, hogy fogalmazást, esszét írjanak a lakóhelyükön történt forradalmi eseményekről. Bár a dolgozat készülhetett levéltári források, sajtóanyag és személyes beszámoló alapján is, mégis csekély számú pályamű érkezett, mindegyik Kiskunfélegyházáról.

Tudományos konferencia 1956-ról a félegyházi városházán

Az esszéket szintén háromtagú zsűri bírálta. Dr. Gyenesi József a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgatója, Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa és dr. Knipl István, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársa.

A díjakat ismét a szervező intézmények vezetői adták át.

Az 1. helyezett munkát Pikó Attila, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium diákja készítette. Felkészítő pedagógusa Tóth Csaba.

2. helyezést ért el Csőke Nóra, aki a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Felkészítő pedagógusa Deményi Zsófia.

Megosztott 3. helyezést ítélt a zsűri a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak, Patkós Renátának és Solymosi Ágnesnek. Felkészítő pedagógusuk Deményi Zsófia.

Az eredményhirdetést követően a jelenlévők meghallgathatták a diákok esszéit. Ezt követően egy kisfilmet tekinthettek meg, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár egyfordulós, országos online vetélkedőjére készítettek a Batthyány Lajos Általános Iskola 8. m osztályosai. A verseny feltétele volt, hogy legalább egy levéltári iratot fel kellett használni a pályamunkákhoz. Ádám Dominik, Csordás Nóra és Rózsa Melinda egy peranyag alapján 3 perces filmet készítettek Függetlenség, szabadság címmel. A film az 1956-os októberi eseményekre fókuszál. Habár ők hárman neveztek a versenyre, a film elkészítésében az egész 8. m osztály segédkezett.

A tudományos konferenciát a Kiskun Múzeumban folytatták, ahol a Bács-Kiskun 56/60 című kiállítás megnyitójára került sor. A tárlatot Hajagos Csaba Imre történész ajánlotta az érdeklődő-emlélkezők figyelmébe.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.

 

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép