Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Trianoni emlékmű avatása
2014. június 5.

Trianoni emlékművet állítottak Magyarlakon, a felszabdalt Nagy-Magyarországot ábrázoló alkotást szerdán, a nemzeti összetartozás napján avatták fel.

Az ünnepségen Monek Gyula polgármester felkérésére V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet:

Trianoni emlékmű avatása

"1914-ben, az első világháborúban végzetesen kibillent egyensúlyából a világ. 1920. június 4-én a versailles-i Nagy Trianon kastélyban azért gyűltek össze a nemzetek képviselői, hogy békét kössenek, hogy új egyensúlyt teremtsenek. De a trianoni békadiktátum aránytalan, igazságtalan és embertelen feltételei nem hoztak békességet és megnyugvást a szívekbe. Fájdalmat hoztak, gyászt hoztak, haragot és keserűséget hoztak, de egyensúlyt nem.

A magyar nemzet azóta is próbálja feldolgozni ezt a tragédiát, próbálja újra helyreállítani felborított egyensúlyát. Az elmúlt közel egy évszázad alatt ez a próbálkozás hol erre, hol arra billentette ki népünk tengelyét, de nyugalmat, megbékélést ez sem tudott adni.

Sokan sokáig dühösen, indulatosan, erőszakosan követelték az igazságtételt és a jóvátételt - de a revizionizmus politikája nem járt sikerrel. Nem orvosolta a méltatlanságokat, csak részlegesen és rövid időre adta vissza magyarlakta tájainkat, nem kárpótolta határon túlra szakadt testvéreinket, s nem vigasztalta meg a magukra maradtakat.

Azután sokan, sokáig a másik végletbe billentek át: az elhallgatásba, az önmegtagadásba. De a kínos, természetellenes csönd sem hozott megnyugvást. A feldolgozatlan megrázkódtatás, a kimondatlan sérelmek csak még jobban fájtak, még jobban égettek.

Trianoni emlékmű avatása

Én azonban úgy érzem, az elmúlt néhány évben végre sikerült egyensúlyt teremtenünk. Ez az új egyensúly olyan oszlopokon áll, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény, a határon túli területek meglátogatását támogató intézkedések, a szavazójog kiterjesztése és az össznemzeti lista az Európai Parlamenti választásokon.

2010-ben az egyik első dolgunk volt, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotásával megkönnyítsük a határon túli magyarok állampolgársághoz jutását. Nagy adósságot törlesztettünk ezzel a döntéssel, ami úgy hiszem, segíti a magyar nemzet megmaradását, és erősíti a magyar identitását megfordítva a határon túli asszimilációs folyamatokat.

2010 és 2014 között 40 ezer általános iskolást támogattunk abban, hogy meglátogassák a határon túl élő magyar diáktársaikat, mert úgy gondoljuk, ahhoz, hogy eltaláljunk egymáshoz nem elég megnyitni a jogi és földrajzi határokat, ahhoz látnunk, hallanunk és számon kell tartanunk egymást.

Idén tavasszal évtizedek óta először végre minden magyar - anyaországban, Kárpát-medencében és azon kívül élő - részt vehetett a nemzet közös döntésében, és megválaszthatta a nemzet országgyűlését, ami felhatalmazhatja a nemzet kormányát. Májusban pedig már össznemzeti listáról választhattuk meg az Európai Parlament magyar képviselőit is.

Mindez az bizonyítja, hogy akkor kerülhetünk csak egyensúlyba, ha feldogozzuk a történteket, felmérjük a lehetőségeinket, és a legjobb tudásunk szerint teszünk egy jobb jövőért. Trianon esetében ez azt jelenti, hogy számot vetünk a békediktátum politikai, jogi és lélektani következményeivel; hogy fejet hajtunk mindazok előtt, akik hátrányt, sérelmet szenvedtek miatta; és hogy nap mint nap teszünk azért, hogy a szétdarabolt nagy Magyarország egy összetartó, kultúrájában és önazonosságában megingathatatlan nemzetben éljen tovább.

Trianoni emlékmű avatása

Jó látni, hogy itt, Magyarlakon is megtalálták az egyensúlyt: a tudatosításban, az emlékezésben, a kimondásban.  A szentmise, az emlékmű állítása, a koszorúk elhelyezése, a közös éneklés és emlékezés nemcsak szép, de elengedhetetlenül fontos gesztusok is. Ezek teszik lehetővé, hogy június 4-e gyásznap helyett a nemzeti összetartás napja legyen. Ezek teszik lehetővé, hogy gyermekeinkre és unokáinkra ne a fájdalmat, a szégyent vagy a dühöt hagyományozzuk át, hanem a megértést, a méltóságot, a nemzeti büszkeséget és az együttérzést.

Nyelvünk és kultúránk megbecsülése, az emberi kapcsolataink ápolása és a közös emlékezés, átjárhatóvá teszik a határokat; és lelkében, szellemében újraegyesítik a sok részre szakadt magyar nemzetet.

Hiszen ahogyan Németh László írta: a határokat szerződések csinálják és szerződések mossák el, (…) de hogy egy népcsoport van vagy nincs, meg tud-e kapaszkodni földjén és hagyományaiban: az az élet alapténye; a népnek, melyben bő természet terjeszkedik, szerződések sem tudhatnak ki az országból."

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép