Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Traktorral a parlagfű ellen a Szajki-tavaknál
2015. július 8.

Öt millió forint értékben vásárolhatott traktort és hozzá tartozó padkakaszát Hosszúpereszteg Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Földművelésügyi Minisztérium parlagfű-mentesítésre kiírt pályázatán nyert támogatásból.

A Szajki-tavak a parlagfüves területeinek karbantartására, illetve a szőlőhegyi a gazdák özönfajok elleni védekezési munkáira szánt gépeket V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő adta át szombaton, a XIII. Vas Megyei Polgármesterek Főzőversenyének eredményhirdetése előtt:

Traktorral a parlagfű ellen a Szajki-tavaknál

„Egymás fazekában főznek – mondják népiesen azokról, akik összejátszanak, egy húron pendülnek. A hagyományos Szajki-tavaki főzőversenyen ez már évek óta így igaz – ha ne nem is a szó szoros értelmében. Mert bár a bográcsot, tüzelőt, titkos receptet ki-ki megtartja, de a közösségépítésben, a jó hangulat megteremtésében már egy húron pendül ezen a rendezvényen minden polgár és polgármester.

Örömmel jelenthetem, hogy ebben az évben a Földművelésügyi Minisztérium és Hosszúpereszteg Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete is egymás fazekában főzött, már ami a parlagfű-mentesítést, a vidéki életminőség javítását illeti. A tárca pályázatot írt ki civil szervezeteknek gépek, munkaeszközök beszerzésére, a hosszúperesztegi tűzoltók pedig sikeres pályázatukkal támogatást nyertek egy traktorra padkaszával. Egy újabb szempontból is biztosítva lesz tehát a Szajki-tavak és a szőlőhegyek hangulata, a gazdálkodás, a jó levegő, a túrázás, fürdőzés, horgászás, a mozgalmas közösségi programok – vagyis mindaz, amiért szeretjük Hosszúpereszteget.

Traktorral a parlagfű ellen a Szajki-tavaknál

Biztosítékul szolgálnak erre az újonnan beszerzett gépek paraméterei: a traktor esetében a 35 lóerő, az összkerékhajtás, a padkaszánál a kardánhajtás, a kétirányú dönthetés és kitolhatóság. De ezeknél is nagyobb garanciát jelentenek a települést régóta segítő önkéntesek kevésbé egzakt tulajdonságai: az önzetlenség, a felelősségvállalás, a segítőkészség. Ennek köszönhetően, ha az erre járó vendégek a település tisztaságát, rendezettségét dicsérik, bátran válaszolhatnak a tűzoltók a szólással: Magam fazekában főtt – azaz részvételemmel, közreműködésemmel valósult meg.

Sokszor láttam már milyen fontos egy település biztonsága és élhetősége szempontjából, hogy vagyonunk és életünk hivatásos védelmezői – rendőrök, pénzügyőrök, vagyon- és személyőrök, halőrök, vadőrök, gátőrök – mellett helyi, önkéntes szervezetek is részt vegyenek a közösség életében – legyen szó akár hagyományőrző, akár polgárőr, akár önkéntes tűzoltó egyesületekről. De azt is gyakran láttam, milyen nagy szükségük van ezeknek a szervezeteknek eszközökre és támogatásra. Ezért örülök, hogy az utóbbi években többet és jobban tudtunk nekik segíteni, mert minden polgárőr autó, falubusz, tűzoltószertár és közösségi tér, amivel támogatni tudjuk őket, az nemcsak az egyesület és települése életét könnyíti és jobbítja meg, de a megyéét, s az egész magyar vidékét is.

Tudja, kinek mi fő fazekában – mondták a régiek arról, aki szeret a mások dolgába avatkozni, aki jól ismeri mások magánügyeit. Nem tartom magam kotnyeles embernek, de a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók viselt dolgait, munkásságát és hozzáállását jól ismerem – ezért tudom, hogy ezúttal is nagyon jó helyre került a támogatás. Kívánom hát, hogy szolgálják jól őket és közösségüket az új gépek.

Mostanra azonban már mindenki a szó szoros értelmében is kíváncsi, hogy kinek mi fő a fazekában, ezért itt az ideje, hogy hivatalosan is átadjuk a munkagépeket, hogy megkezdődhessen a XIII. Vas Megyei Polgármesterek Főzőversenyének eredményhirdetése.”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép