Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tovább kell építeni a horvát kapcsolatot
2015. április 7.

Fontos előrelépések történtek a közös múlt értelmezésében – mondta a hetvenedik születésnapját ünneplő Kiss Gy. Csaba történész.

Magyarul is megjelent Kiss Gy. Csaba kötete a tavalyi horvát kiadás után: a Budapest–Zágráb: oda-vissza című könyvben esszék találhatók a két nép történelmi kapcsolatairól, a horvátországi magyar hagyományokról, öt év vendégtanárságának a terméséből. Az irodalomtörténész-művelődéstörténész a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját, s lapunknak arról beszélt, hogy miképp él a rossz tapasztalatokkal is terhes közös történelem és kulturális hagyomány a horvátokban, és hogy mik a jövő feladatai a közép-európai határvidék közösségei számára.

Tovább kell építeni a horvát kapcsolatot

Kiss Gy. Csaba szerint megváltozhatnak az előítéletek
(Fotó: Hegedüs Róbert)

– Miért csak most jelent meg magyarul a Budapest–Zágráb című kötete, csak nem horvát nyelven írta meg eredetileg?

– Nem, horvátul csak asztali beszélgetésekre vagyok képesítve. Egyik volt tanítványunk, ma már a Zágrábi Egyetem magyar tanszékének munkatársa, Kristina Katalinic készítette el a fordítást. Hozzáértő horvátok szerint kitűnően. Öt esztendőt töltöttem a tanszéken 1999-től, ez akkor még egészen új intézménynek számított, csak öt évvel azelőtt kezdte el munkáját. Magyar irodalomtörténetet tanítottam, nagyrészt olyan hallgatóknak, akik az egyetemen kezdték tanulni nyelvünket. Jöttek Horvátország minden sarkából, őszinte érdeklődéssel.

– A horvát-magyar kapcsolatokat számos rossz történelmi tapasztalat terheli. Milyen légkör fogadta Zágrábban ?

– Nagy élmény volt a Magyarország felé forduló rokonszenv. Mégis megváltozhatnak a történelmi előítéletek, gondoltam. Jó volt magyarnak lenni. Az egyetemen, a hivatalokban, de az utca emberével is találkozva ezt érezhettem. A menekültek befogadásáról, a magyar segítségről, a fegyverszállításról tudott mindenki. Ezzel a jelentős tőkével azonban nem sokat kezdtünk addig. A kilencvenes években lehetett volna építeni rá. Sokat mulasztott ebben Magyarország, a politika, a diplomaták. Mára sokkal közömbösebbek lettek irántunk.

– Hogyan értelmezik a közös történelmi hagyományt a horvátok? Hiszen máig Jellasics náluk az első számú nemzeti hős.

– Fontos változások kezdődtek a múlt értelmezésében. Az alkotmány preambulumában több hivatkozás van a közös államiságra, a történelemkönyvekben is sokat enyhítettek a jugoszláv kommunista időkből származó negatív magyarságképen. Már nem magyar elnyomásnak tartják a kiegyezés utáni korszakot. De folytatni kellene, közösen. Európának is fölmutathattuk volna, hogy a mi régiónknak is van uniós hagyománya. Közös államiságunk több mint nyolcszáz évig állt fönn. És hosszú időn át a közös érdekek voltak a meghatározók. Kifelé is mutathatnánk, hogy lám, a nacionalizmus korának konfliktusai után ma már egymásról pozitívan vélekedünk. Jellasics pedig, amikor átlépte a Drávát ezernyolcszáznegyvennyolc szeptemberében, a horvát zászlókat fekete-sárgára cseréltette ki, vagyis az osztrák császár nevében támadta meg Magyarországot. Most pedig az emlékművén szablyájával nem északra mutat, hanem délre. Amikor ezerkilencszázkilencvenben visszaállították a szobrot, a horvátok ragaszkodtak hozzá, hogy legyen ott a magyar külügyminisztérium küldöttsége.

– Évente több százezer magyar jár az Adriára. Mennyire járul hozzá a tömeges turistaforgalom a jó kapcsolathoz?

– Jelentős mértékben. A legközelebbi tenger számunkra az Adria. Sokan ismerik a tengerparti városokat. Horvátországban rengeteg emléke van a közös múltnak és a magyar művelődésnek is. Az Árpád-házi magyar szenteknek több ereklyéje látható ott, mint idehaza, és korlátoltság volna „visszahozni” őket. Az útikönyvekben viszont kevés szó esik minderről.

– Kapcsolataink múltjáról ír a könyvében, mit mondhatunk a magyar-horvát jövőről ?

– Tudatos munkával kell tovább építeni. A zágrábi magyar tanszék például fontos eredményekkel büszkélkedhet. Többen fordítanak magyarról irodalmat, láthatjuk a folyóiratokban, a megjelent könyvekben. Tavaly óta működik Zágrábban magyar kulturális intézet. A jelenlegi geopolitikai elmozdulások idején mindkét országnak egyre fontosabbak a térségi kapcsolatok. Ehhez viszont jobban kellene ismernünk a közös lehetőségeket. A közép-európai határvidék csak együtt képes megerősíteni pozícióját az Adriától a Balti-tengerig. Az eddiginél jóval nagyobb erőbedobással kell ezen dolgozni.


Pályakép

Kiss Gy. Csaba egyetemi docens, az irodalomtudományok kandidátusa, József Attila-díjas irodalomtörténész, művelődéstörténész 1945. április 2-án született. Az ELTE magyar–német szakán szerzett diplomát 1968-ban, majd 1974–1980 között a Nagyvilág című lap rovatvezetője, 1988–1992 között pedig a Hitel munkatársa volt. Az ELTE művelődéstörténet tanszékének docense 1995-től, vendégtanárként többek között a prágai Károly Egyetemen és a Varsói Egyetemen is tanított. Tanulmányokat, esszéket, cikkeket ír a közép-európai irodalomról, társadalmi, kulturális kapcsolatokról. A Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója volt 1987-ben.

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép