Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Több mint hétezren látták két hét alatt A lovasíjászt
2016. február 6.

Több mint hétezren látták két hét alatt Kaszás Géza a saját lovasíjász-iskolát teremtő Kassai Lajosról forgatott dokumentumfilmjét.

Kaszás Géza az MTI-nek adott interjúban elmondta: a film eddigi fogadtatása egyértelműen kedvező volt, a január 21-i premieren felállva ünnepelték a stábot, ezt követően pedig sok kisebb településen a közönség magától kezdte el a vetítés szervezését. "Bárhová hívnak, elmegyünk ezzel a filmmel" - fogalmazott.

Több mint hétezren látták két hét alatt A lovasíjászt

A színész-rendezőt Kassai Lajos kaposmérői birtokának hangulata, az ott folytatott életmód, a kemény munka és az organikus gazdálkodás ragadta meg, köztük az, hogy miként tudnak az "emberek és állatok teljes közösségben élni egymással".

"Példaértékűnek tartom, amit ott láttam, és ezt a példát szeretném felmutatni a világnak. Azt, hogy így is lehet élni: harmóniában a természettel, elkötelezetten egy ügyért és kőkeményen harcolva" - hangsúlyozta Kaszás Géza, aki szerint A lovasíjász nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm.

A kaposmérői birtokon készült felvételek forgatáskor a stáb igyekezett teljesen alkalmazkodni az ott történő eseményekhez. Nem dolgoztak beállított vagy előre megrendezett jelenetekkel, legfeljebb helyzeteket teremtettek, amelyekben Kassai Lajos különféle módokon tudott megnyilvánulni, felfedve személyiségének különböző színeit. Mint Kaszás Géza fogalmazott, rendezőként ez a fajta kívülállás nagyon nehéz feladatnak bizonyult.

A film egy részében nyomon követhető Kassai Lajos Kínába tett utazása is, aki lovasíjászkurzust tartani érkezett a távol-keleti országba, valamint meglátogatta a Höhhot tartományi Hun Múzeumot, a kínai nagy falat és a déli hunok ősi fővárosának, Tungvancsengnek (Fehérvár) romjait is.

Kaszás Géza elmondta: a Kínában forgatott jelenetekkel szerették volna megmutatni, hogy a Kassai Lajos által viselt és használt felszerelések teljesen autentikusak, valamint igyekeztek felhívni a figyelmet a múzeumban őrzött hun régészeti emlékekre is, amelyek véleménye szerint megmunkálásukat, minőségüket, stilisztikai jegyeiket tekintve rendkívül hasonlítanak a Kárpát-medencei leletekre.

A filmrendező ezzel kapcsolatban megjegyezte: a filmkritikák "általában mindenféle előzetes megfontolások alapján születnek", ezért nem érdeklik azok a kifogások sem, amelyek A lovasíjászt azért érték, mert lehetséges történelmi alternatívaként mutatja be a hun-magyar rokonság elméletét.

Kassai Lajos az MTI-nek felidézte: Kaszás Géza először a Vágtass Velem című televíziós műsor számára forgatott Kaposmérőn, az eredetileg negyedórás epizódnak tervezett anyagból végül az egész műsoridőt kitöltő film lett, a találkozás pedig egy barátság kezdetét is jelentette. "Egyikünk számára sem volt kérdés, hogy ezt a munkát folytatni kell."

Mint fogalmazott, azok számára, akik fontosnak ítélik a múlttal való kapcsolatot, két lehetőség létezik. Egyesek a tárgyi és kulturális emlékek minél pontosabb és aprólékosabb másolására törekednek, nekik köszönhető a kutatók munkáját segítő kísérleti régészet. Mások - köztük ő maga is - támaszkodnak ugyan az első csoport tevékenységére, de tág teret hagynak a kreativitás számára is.

"Így kap helyet egy ősi harci művészetben a legmodernebb edzéselmélet és módszertan. Így válik az íjfeszítők népének rettegett harcmodora a 21. század legdinamikusabban fejlődő lovassportjává" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy véleménye szerint "nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek".

Kassai Lajos a lovasíjászat jelenlegi magyarországi helyzetéről szólva elmondta: a sportág az elmúlt 30 évben rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy sokakat magával ragad Kaszás Géza varázslatos képi világgal megalkotott filmjének sodró lendülete, amit azonban "az első trágyával púposan megrakott talicska alaposan visszafog majd".

"Nem hallottam még olyat, hogy a mozi székről leesett volna valaki, a lóról viszont elég gyakori. Így legyen bármekkora is az érdeklődés, miután korunk embere számára a legnagyobb elrettentő erő a szívós, kitartó munka, a lovasíjászok száma a film hatására csekély mértékben fog csak gyarapodni. Mert ha mi emberek sokat is változtunk az elmúlt pár ezer évben, a lovak egy jottányit sem" - vélekedett.

A Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum, kifejlesztője többek között tavaly Matt Damon amerikai filmszínészt is oktatta a lovasíjászat rejtelmeire. Kaszás Géza filmje a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Hungarikum Bizottság támogatásával készült.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép