Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tiszta küzdelem – Ötvenhatos magyarok sikertörténetei Kanadában
2017. július 26.

Kalandok, fordulatos események, tragédiák után végül mind Kanadában telepedtek le Dancs Rózsa Add tovább a lángot! című könyvének magyar emigráns hősei, akik az 1956-os forradalom következményeként kényszerültek elhagyni hazájukat.

Ám a sokrétű olvasmány nem pusztán életutakat bemutató arcképcsarnok: a drámai és katartikus személyes sorsok darabkáiból élményszerűen rajzolódik ki a szabadságharc. Különböző korú és temperamentumú emberek szemszögéből láttatja a szerző a történelmi eseményeket. A könyv számos szereplőjének visszaemlékezése a gyermekkor prizmáján keresztül kap formát, új oldalait világítva meg ötvenhatnak.

Az interjúkötet egyik fő erénye az, hogy magát a forradalmat történelmi forrásanyaghoz méltó részletgazdagsággal láttatja. Az összegyűjtött személyes élménybeszámolók bőségesen illusztrálják azt, a Hannah Arendttől származó meglátást, mely szerint az ötvenhatos magyar forradalom pusztán a szabadságért folytatott tiszta küzdelem volt, semmilyen önös egyéni vagy csoportérdek nem motiválta, és ebből a szempontból csak maroknyi hasonló történelmi eseményhez hasonlítható. Ezért az átlagemberek által a harcok közepette tanúsított hősiességről és becsületességéről olvasható személyes beszámolók – amellett, hogy lélekemelő parabolák – ritka közösségi jelenséget is rögzítenek. Ezt illusztrálja a Torontóban élő nyugdíjas informatikus, Csermely Péter története is, aki arra emlékezik vissza, hogy bár a kiégett tankok által tarkított Móricz Zsigmond körtéren található ékszerbolt üvege be volt törve, egy hét elmúltával sem hiányzott semmi a kirakatból. A forradalmárok megsegítésére elhelyezett utcai gyűjtőkosárkából sem vettek ki semmit a járókelők. Hasonlóan felemelők azok a leírások, amely a honvédeknek a szovjet elnyomást elutasító felkelők oldalára átállását mutatják be.

Nem hiányoznak persze az érdekfeszítő személyes történetek, az osztrák határon éppen csak hajszál híján átjutni képes menekülők, a kivándorlásról a pillanat hevében döntő családapa vagy éppen a tragikus sorsú ökölvívó, akinek várandós feleségét hasba lőtték a szovjet katonák, őt magát pedig félholtra verték a hazai kommunisták. A könyvben megszólaltatott emigránsok végül mind révbe értek, köztük Farkas László is, aki bokszolóból mérnökké képezte magát. A könyvben bemutatott magyar kivándorlókra egyébként kivétel nélkül igaz, hogy sikeres életpályákat jártak be az amerikai országban, sőt az említett Csermely Péter beszámolója szerint a Kanadába érkező 35 ezer ötvenhatos magyar közül két év elteltével csupán öt család élt segélyen, gyakorlatilag mindenki talált munkát.

A számos leírt életút tanúsítja, hogy milyen szerepe lehet a hitnek és a vallásnak a személyes boldogulásban és a közösség fennmaradásában. A megszólaltatott kivándorlók többsége említette a spiritualitás fontosságát, közülük néhányan Fábián Lajoshoz hasonlóan hivatásuknak érezték, hogy a hitnek szentelt szolgálat által tartsák össze a magyar diaszpórát. A lelkész nevéhez köthető a Vancouveri Magyar Református Egyház megalakítása. Emellett meglepően sok egyéb, aktívan működő kinti magyar kulturális és művészeti társaságról kapunk beszámolót. A könyv olyan szellemi táplálékot nyújt, amely az itthon élő olvasót is segíti azonosságtudata megerősítésében.

(Dancs Rózsa: Add tovább a lángot! A kanadai emigrációba kényszerültek élettörténetei. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2017, 287 oldal. Ára: 2500 forint)

Magyar Idők

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép