Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2014. október 17.

Közel 250 millió forintból valósultak meg természetvédelmi beruházások Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén.

A madárvonulások gyülekezőhelyeként és oktatási-szemléletformáló célú bemutató területként egyaránt kiemelkedő, 1979 óta nemzetközi védettséget élvező Egyek-Pusztakócsi mocsarak fejlesztésének csütörtöki záró rendezvényén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Egyszer azt olvastam: Mindenkire, minden lényre a világon rábíztak valamit vagy valakit. A világ a mi örökségünk, mindenki felel valamiért. Lehet, hogy elég, ha mindenki arra gondol, mi is bízatott rá ebben az életben. Mit kell megőriznie, kire kell vigyáznia…

A csodálatos, változatos természeti környezetünk, sokszínű tájaink, s a gazdag élővilágunk közös örökségünk. Egytől-egyig mind felelősek vagyunk érte, együtt kell vigyáznunk rá, együtt kell megvédenünk. Mégis fontos, hogy ezzel a szép és nehéz feladattal néhányunkat külön is megbízzuk; hogy legyenek, akik felkészülten, elkötelezetten, hivatásszerűen gondoskodnak természeti kincseink megőrzéséről.

Ahogyan az is fontos, hogy a legszebb, legértékesebb tájainknak kivételes figyelmet szenteljünk, különleges védelmet és törődést biztosítsunk. Hogy ökológiai egységességüket megőrizzük a jelen és a jövő generációk számára. Hogy tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységek során ismerjük, ismertessük meg őket.

Ezek a gondolatok hívták életre a világ első nemzeti parkját Amerikában, ez ösztönözte hazánk legelső, s azóta is legnagyobb területű nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását. Ebből az elgondolásból fordít a kormány az új uniós pénzügyi ciklusban az előzőhöz hasonlóan több mint 30 milliárd forintot élőhelyek megőrzésére és rehabilitációjára. És ez a gondolat áll a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-pusztakócsi beruházásai: a Fekete-rét mocsár rekonstrukciója, a górési természetvédelmi mentőhely fejlesztése, a madárház építése és a kunhalmok rehabilitációja mögött is.

Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával, s a nemzeti park munkatársainak elhivatott munkájával sikerült folytatni a 35 évvel ezelőtti mocsárrekonstrukciós munkálatokat, a belső tó bővítését, így biztosítva az átvonuló vízimadarak éjszakázó helyét és a halállomány áttelelését. Megvalósult a Górés-tanya fejlesztése is, ami számos sérült védett és fokozottan védett madarunk gyógyulását teszi lehetővé a ragadozómadár-házban és a gólyateleltetőben. Sor került továbbá a Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő kunhalmok és löszgyepek rehabilitációjára, gyepesítésére, a karakterfajok betelepítésére és az ürge visszatelepítésére is. De nem maradt el a Górés-tanyáról induló, a Fekete-réten a mocsárba vezető tanösvény kialakítása sem.

Számomra a fejlesztés minden apró momentuma jelentőségteljes. A térségben költő rétisas pár fészkéhez felszerelt webkamera, a kimélyített halágyak és az ördögcérnától mentesített Meggyes-halom is arra bizonyíték, hogy a környezetünket nemcsak gazdasági érdekből, jogszabályi kötelezettségből vagy a katasztrófák elkerülése érdekében lehet és kell megvédeni, hanem egészen egyszerűen azért, mert szeretjük.

Köszönöm mindenkinek, aki szeretetével, törődésével és szakértelmével hozzájárult a mostani beruházások megvalósulásához. Kívánom, hogy ezek a fejlesztések segítsenek mind többekkel megismertetni és megszerettetni az Egyek-Pusztakócsi mocsarak különleges világát."

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép