Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Terítéken a biogazdálkodás
2014. január 14.

Ősztől a Lakitelek Népfőiskolán is biogazdálkodás kereteiben termelik meg a konyhára valót. Az elképzelések között az is szerepel, hogy hamarosan termálvízzel fűtik üvegházaikat. Az ökogazdálkodás fontosságáról professzor dr. Dinya Zoltán tartott elődadást a népfőiskolán.

A neves szakember elmondta, nagy bajban van az egészségügy szerte a világban. Véleménye szerint, egészséges táplálkozással azonban számos betegség megelőzhető. Ehhez járulhat hozzá a biogazdálkodás egyre nagyobb körben való elterjesztése. Mint mondta, a magyar termelési lehetőségek jók, és ezt ki kell használni. Termelési kultúrában a magyar biogazdák nagyon erősek. A talajadottságaink is sokkal jobbak más országokénál – hangsúlyozta Dinya Zoltán. A professzor mindenkinek ajánlotta a biotermékek fogyasztást, amennyiben az ellenőrzött, jó körülmények között termelődött. Fontos lenne viszont a gazdák egészségügyi szemléletű továbbképzése. A világ ugyanis egyre inkább abba az irányba halad, hogy a jó minőségű alapanyagokat dolgozzák fel. A tájékoztatásnak nagyon fontos szerepe van abban is, hogy mit fogyasztanak az emberek. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem kezelni, hanem megelőzni kell a betegségeket! Minél több korrekt tájékoztatást kell szervezni, és mindenki tudomására hozni, hogy milyen is a helyes táplálkozás. Nem az a lényeg ugyanis, hogy mennyit eszünk, hanem az, hogy abból mennyi hasznosul a szervezetünkben. A vitaminok is jobban hasznosulnak táplálékban, mint tablettákban. Éppen ezért jól kell megválasztani és felhasználni az alapanyagokat.

Dinya Zoltán szerint a rák kialakulása és a táplálkozás között nagy az összefüggés. Az elkövetkezendő negyven-ötven évben akár ötven százalékkal is nőhet a rákos megbetegedések száma. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával azonban csökkenthető a rák kialakulása.

A Lakitelek Népfőiskolán jelenleg ezer négyzetméteres üvegházban termelnek ökológiai körülmények között olyan növényeket, amelyek fűtés nélkül is áttelelnek. Ezeket a zöldségeket a népfőiskola konyháján használják fel – tudtuk meg Tóth Adrienn, kertészmérnöktől. Elmondta, a biotermesztésnek fontos eleme az is, hogy egy területről egy évben akár három növény termését leszedhetik. A konyha zöldség fogyasztásához igazítják azt, hogy milyen növényeket ültetnek, és milyen termést kell elérni ahhoz, hogy önellátóak legyenek. Az elkövetkezendő időben viszont bővítik azt a területet, ahol biogazdálkodást folytatnak. A bővítés célja a biogazdálkodás népszerűsítése és saját konyhájuk teljes ellátása.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép