Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Terítéken a biogazdálkodás
2014. január 14.

Ősztől a Lakitelek Népfőiskolán is biogazdálkodás kereteiben termelik meg a konyhára valót. Az elképzelések között az is szerepel, hogy hamarosan termálvízzel fűtik üvegházaikat. Az ökogazdálkodás fontosságáról professzor dr. Dinya Zoltán tartott elődadást a népfőiskolán.

A neves szakember elmondta, nagy bajban van az egészségügy szerte a világban. Véleménye szerint, egészséges táplálkozással azonban számos betegség megelőzhető. Ehhez járulhat hozzá a biogazdálkodás egyre nagyobb körben való elterjesztése. Mint mondta, a magyar termelési lehetőségek jók, és ezt ki kell használni. Termelési kultúrában a magyar biogazdák nagyon erősek. A talajadottságaink is sokkal jobbak más országokénál – hangsúlyozta Dinya Zoltán. A professzor mindenkinek ajánlotta a biotermékek fogyasztást, amennyiben az ellenőrzött, jó körülmények között termelődött. Fontos lenne viszont a gazdák egészségügyi szemléletű továbbképzése. A világ ugyanis egyre inkább abba az irányba halad, hogy a jó minőségű alapanyagokat dolgozzák fel. A tájékoztatásnak nagyon fontos szerepe van abban is, hogy mit fogyasztanak az emberek. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem kezelni, hanem megelőzni kell a betegségeket! Minél több korrekt tájékoztatást kell szervezni, és mindenki tudomására hozni, hogy milyen is a helyes táplálkozás. Nem az a lényeg ugyanis, hogy mennyit eszünk, hanem az, hogy abból mennyi hasznosul a szervezetünkben. A vitaminok is jobban hasznosulnak táplálékban, mint tablettákban. Éppen ezért jól kell megválasztani és felhasználni az alapanyagokat.

Dinya Zoltán szerint a rák kialakulása és a táplálkozás között nagy az összefüggés. Az elkövetkezendő negyven-ötven évben akár ötven százalékkal is nőhet a rákos megbetegedések száma. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával azonban csökkenthető a rák kialakulása.

A Lakitelek Népfőiskolán jelenleg ezer négyzetméteres üvegházban termelnek ökológiai körülmények között olyan növényeket, amelyek fűtés nélkül is áttelelnek. Ezeket a zöldségeket a népfőiskola konyháján használják fel – tudtuk meg Tóth Adrienn, kertészmérnöktől. Elmondta, a biotermesztésnek fontos eleme az is, hogy egy területről egy évben akár három növény termését leszedhetik. A konyha zöldség fogyasztásához igazítják azt, hogy milyen növényeket ültetnek, és milyen termést kell elérni ahhoz, hogy önellátóak legyenek. Az elkövetkezendő időben viszont bővítik azt a területet, ahol biogazdálkodást folytatnak. A bővítés célja a biogazdálkodás népszerűsítése és saját konyhájuk teljes ellátása.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép