Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária
2016. június 5.

A nemzeti összetartozás napján átadták Budapesten a Teleki Pál Érdemérmeket az idei kitüntetetteknek, köztük Szanyi Mária néprajzkutatónak, a Kincskereső mozgalom elindítójának.

A trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulóján megemlékezést tartott a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Írószövetség. Dr. Juhász György irodalomtörténész-hungarológus előadásában a határon túlra rekedt magyarság szemszögéből világította meg az elmúlt közel száz esztendő történéseit. Az emlékesten Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke átadta a Teleki Pál Érdemérmeket a magyarságszolgálat elismeréseként.

Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária

„Minden kitüntetett személyre jellemző, hogy kapcsolatot teremt érték alapon, a nemzeti érdek mentén és egy keresztény magyar jövendő érdekében. Erről nem mondhatunk le, ez az őseinknek az akarata, öröksége. Jó érzés látni, tudni azt, hogy nagyon sok ilyen közösség van, mint a búvópatak, úgy van jelen itt a Kárpát-medencében” – fogalmazott Lezsák Sándor.

Idén Teleki Pál Érdemérmet vehetett át Dr. Fekete Gyula közgazdász, Király István, az egykori Magyar Felsőoktatás főszerkesztője, Szalai Attila közíró, egykori diplomata, Szeredi Pál közíró, újkortörténész, valamint Szanyi Mária néprajzkutató, a Kincskereső mozgalom elindítója.

Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária

Szanyi Mária nyugalmazott tanárként indította el a Kincskereső mozgalmat, melynek köszönhetően évről évre több száz felvidéki iskolás kapcsolódik be a helyi értékek kutatásába. Beszédében köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik ösztönzik a tanulókat, valamint segítik őket a szellemi és tárgyi kincseket összegyűjtésében.

„Lehet, hogy a diplomások elmennek, mert a szülőföldön nem találnak megélhetést. Tőlük viszont azt várjuk, hogy a kultúra hordozói legyenek. Nekünk ezt valahol nevelni kell, ugyanakkor a tudósokat is nevelni kell, mert meg kell tanítanunk nekik, hogy miként lehet megmutatkozni. Hála istennek, van is eredmény, hisz a Kincskeresőkből indulva TUDOK nagydíjasaink, TUDOK különdíjasaink lettek” - fogalmazott a mozgalom elindítója.

Szanyi Mária hangot adott azon meggyőződésének, hogy a tevékeny embert megtalálják a feladatok. „Úgy gondolom, elég tevékeny voltam. Muzeológus koromban is mindig kerestem a kapcsolatot az iskolákkal, Rozsnyón is volt néprajzi szakköröm, a galántai éveimben is voltak ilyen szakköreim, nemcsak egy, és a diákok sikeresek voltak” – fejtette ki.

A Teleki Pál Érdemérmeket tizedik alkalommal adták át a magyar örökség elszánt védelmezőinek, elismerve értékteremtő munkájukat, s őrizve ezzel Teleki Pál szellemi örökségét, erkölcsi helytállását.

(Forrás: Hírek.sk)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép