Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
TÁMOP projekt lezárása Balatonkenesén
2015. november 30.

Balatonkenese Város Önkormányzata 2015 júliusában pályázatot nyert a Balaton környéki hagyományőrzés és kézművesség értékeinek felkutatására és népszerűsítésére.

A pályázatot a Herman Ottó Intézet vezetésével megalakult, öt tagú konzorcium tagjaként nyerte el. A konzorcium többi tagja a tokaji régió és a budapesti agglomeráció területén végeznek hasonló kutatást és egyéb tevékenységeket.

A projekt lezárásaként 2015. november 28-án Hagyományőrző Kultpiacot rendeztek, melyre ellátogatott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, és beszédében köszöntötte a résztvevő közönséget.

TÁMOP projekt lezárása Balatonkenesén

A mai nap, egy sikeres projekt záró ünnepség napja, hiszen a Balatonkenese Város Önkormányzata elnyerte az  ,, Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás területén” című pályázatot és azt öt hónap alatt sikeresen be is fejezte.

TÁMOP projekt lezárása Balatonkenesén

Le kell szögeznünk, hogy a múlt ismerete, a hagyományőrzés, a hagyományok szellemiségének ápolása, egyáltalán egy-egy település kulturális, ipari, mesterségbeli, gasztronómiai értékeinek megőrzése, életben tartása erősíti az egyéni és közösségi identitás tudatot. De egyben erősíti az ember patriotizmusát közvetlen környezete és tágabb értelemben a hazája iránt. Ennek eredményességéhez azonban folyamatos megújulásra van szükség, újító gondolatokra –innovációra-, az új technológiai vívmányok  felhasználására, hogy ezek az értékek, mint például a kézművesség, az ősi mesterségek, a népi kultúra, a népi építészet- sorolhatnám tovább-, nos ezek a ránk hagyományozott értékek, értékhordozók tovább éljenek és eljussanak a fiatalokhoz, minél szélesebb társadalmi rétegekhez.

TÁMOP projekt lezárása Balatonkenesén

Ez történt most, hogy a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a hagyományőrzéssel és ápolással, a hagyományos és kreatív iparágak, a kézművesség elterjesztésére irányuló múzeumi és közösségfejlesztő programok s ennek megvalósításával összefüggő intézményrendszeri fejlesztések feltételrendszerét a szakemberek megalapozták. A kutatás legfőbb célja az volt, hogy a szakemberek feltérképezzék a kézműves iparágakhoz kapcsolódó kreatív ipar szereplőit annak érdekében, hogy egyfajta átlátható rendszerbe  kerüljenek azok a személyek és szervezetek, akik napi szinten végeznek  kézműves tevékenységet és ugyanakkor a kreatív iparágak szereplőivel, a piaccal is kapcsolatban állnak.

TÁMOP projekt lezárása Balatonkenesén

A kutatás eredményeit végül is útmutatóul szánták a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet települései számára, hogy az egyes településeken a kézművesség által meglévő kulturális értékeket hogyan lehet közösségépítő erőként felhasználni. Egy nemzet s annak fiai, lányai akkor erősek, magabiztosak, akkor képesek kreatívan cselekedni, ha tisztában vannak hazájuk értékeivel, az ehhez kapcsolódó hagyományokkal, s természetesen a saját értékeikkel is tisztában vannak. A hagyományainkhoz tartozó értékek csak akkor lesznek értékelhetők, ha biztosítani tudjuk, hogy a róluk szóló információk akadálymentesen hozzáférhetők lesznek.

Balatonkenese Város Önkormányzata ennek a feltételrendszernek eleget tett és természetesen a hagyományőrző tevékenységeit remélhetőleg tovább népszerűsíti.

(Forrás: V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép