Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Tájházak Napja
2016. április 23.

Izsák Zoltán Sotiris, néptáncpedagógus, koreográfus és viseleti magángyűjtő felajánlása alapján született meg a gondolat, hogy a felbecsülhetetlen értékű viseletgyűjteményét (történelmi Nagy-Magyarország területéről) élő szereplőkön, megelevenedett viseletként mutassák be Ócsán.

Tájházak Napja

35 tájegység, 40-45 falu és e falvak, különlegességeit mutatták be, 60 viseletbe öltöztetett emberen. Célul tűzték ki, hogy a kiállítás a múzeumi sterilitás maga mögött hagyja. Különlegességek, ma nehezen hozzá férhető darabokat is láthatott a közönség.

Tájházak Napja

Egy 8 hónapos kislányt is megkereszteltek a hagyományok szerint az Ócsai Református Műemlék Templomban.  Itt megmutatkozott az a közös akarat és hit, amit a szervezők, viseletgondozók, viselők, magánemberek vallanak, s a látogatók, érdeklődők megérezhetnek, hogy vannak értékeink, amit megélni különleges és felemelő. A keresztelő családot a 60 rend ruhába öltözött viseletes kísérte az Úr asztalához és Szolgálatot adtak a keresztelő alatt.

Tájházak Napja

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszédével köszöntötte a résztvevő közönséget.

Többek között azt is elmondta, hogy egy ország kultúrájának értékeit mindig az emeli méltó rangra, ha azt ápolják, kutatják és életben tartják. A Tájházak napja alkalmából ennek különös jelentősége van, mert egy-egy tájegység múltját, múltbeli és jelenlegi életét éppen ezek a tájházak tudják bemutatni és megőrizni az újabb és újabb generációk számára. Most abban a szerencsében részesülhetünk, hogy ilyen módon még be nem mutatott, nagy értékű, országos jelentőségű kulturális kincset tekinthetünk meg, amely a hagyományos népviseletről szól.

Tájházak Napja

Tudjuk annyit ér a népviselet, amennyire az bennünk él, amennyire merjük viselni- még ha csak ünnepnapokon is- ezeket a gyönyörű ruhákat. Ha Ausztriába, Bajorországba vagy Skóciába van szerencsénk ellátogatni, ott láthatjuk, hogy bátran hordják az emberek népük jellegzetes öltözékét, népviseletét. Nálunk is megmozdult valami. Országszerte, nagyobb ünnepségeken, falunapokon ma már láthatjuk, hogy az asszonyok, férfiak merik felvenni a szekrényből elővarázsolt jellegzetes, a tájhoz illő ruháikat. Ennek csak örülhetünk. A magyar népi ruházati minták nagyon divatosak Nyugaton a világhírességek körében. Láthatunk Hollywoodban olyan filmcsillagot, aki kalocsai mintázatú ruhát visel. Tehát szeretnünk kell, ami a miénk és nem szabad szégyellni.

Tájházak Napja

Az államtitkár hozzátette: Éppen ezért különleges dicséret illeti a mai program szervezőit, közreműködőit, a viseletgyűjtemény tulajdonosát, amely megmutatja a példátlan összefogás erejét. Ahhoz, hogy a jelent ismerjük és tudjuk, hogy mit szeretnénk tenni a jövőben, ahhoz a múltat, múltunkat becsülnünk kell.

A viseleteket bemutatása 3 nagy dialektusban történt, narrációval és a magángyűjtő kiegészítő szövegeivel, tudásátadó, tudásmélyítő céllal.

A program zárása egy élő viselettérkép és annak fotózása volt, amelynek megalkotásában a látogatók és a résztvevők is fontos szerepet töltöttek be. Dudaszóval, a Himnusz és a Székely Himnusszal zárták a rendezvényt.

Tájházak Napja

A program ideje alatt viseletekhez köthető árusok kínálták portékáikat, citerások, dudások, pásztor furulyások adták a zenei csemegéket, bemutatók, foglalkozások várták a látogatókat. A gyerekek számára játszóudvarral és vezetett foglalkozások keretében rongybab készítéssel, hímzés minta készítéssel és öltöztetős baba fabrikálással készültek.

Közel 120 fő vehetett részt a rendezvény szervezésében, az azzal járó munkálatokban, amely a példátlan összefogás erejét is mutatja.

(Forrás: Ócsa, Kormos Rebeka, Földművelésügyi Minisztérium, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép