Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szükség volt a borászok szaktudására
2015. január 28.

Szőlészeti-borászati bormarketing konferencia zajlik ezen a héten, a Lakitelek Népfőiskolán. A tegnap délelőtti fórumon jelen volt Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke is.

Beszédében megemlítette, hogy nagy veszteség érte a szőlész-borász társadalmat, mert január 14-én, 89 éves korában elhunyt Magyar Ferenc. A Kecskemét Szikrai Állami Gazdaság igazgatója volt és a népfőiskola helyén korábban működő Szőlészeti Borászati Kutató Intézetet is irányította egykoron. A jelenlévők egy perces felállással emlékeztek munkásságára.

A konferencia kapcsán három szakembert kérdeztünk meg arról, hogy milyen volt az elmúlt évi szőlőtermés.

– A 2014 évi évjárat nem lesz aranybetűkkel felírva a szőlő, borágazat történetébe annak ellenére, hogy a Duna Borrégióban jobb volt a termés az országos átlagnál – nyilatkozta Sümegi József bajai borász. Sajnos augusztus végétől szeptember közepéig több mint 150 milliméter csapadék esett. E miatt a középérésű fajták csak gyenge minőséget tudtak produkálni. Az augusztus elején, közepén szüretelt korai fajták, valamint a késői október végi érésűek viszont, nagyon szép borokat adtak. Amennyiben tízes skálán értékelnénk az elmúlt évet, akkor hat-hét körüli értéknél állna meg. A mennyiséggel is problémák voltak, mert több helyen - és itt elsősorban a Dunántúlra gondolok - a peronoszpóra és lisztharmat fertőzés elvitte a termés egy részét. Szerencsére nekünk nagyjából sikerült megvédeni a szőlőinket a betegségektől. A csapadékos idő után kedvező volt az időjárás és a szőlők be tudtak érni. Még késői szüretelésű borokat (cabernet, cserszegi fűszeres) is sikerült készíteni. Jégbort azonban nem tudtunk készíteni, mert nem volt olyan hideg. A szőlővesszők jól beértek, és azt gondolom, hogy a 2015-ös termésnek a feltételei biztosítottak.

– A szüret előtt jó termésre számítottunk – mondta Szűcs Gyula, a Kiskőrösi Kossuth Pinceszövetkezet elnöke. Sajnos nyakunkba zúdult a csapadék és nagyon rossz volt az elosztása, mert volt olyan nap, amikor száz milliméter is leesett egyszerre. Ez befolyásolta a szőlő érését. A korai fajtákból lehetett jó minőséget produkálni, nem volt mennyiségi veszteség sem, de a szeptemberi csapadék nagy kárt okozott a középkorai érésű fajtáknál minőségben és mennyiségben egyaránt. Mivel kevés volt a cukortartalom, azt kértük az uniótól, hogy két térfogatszázalék répacukorral lehessen javítani a must minőségét. Ekkor már lehetett látni azt, hogy csak közepes termésre számíthatunk. A késői érésű fajták viszont be tudtak érni, mennyiségben is kevesebb volt a terméskiesés. 2014 minőségben sajnos elmarad az előző évektől, de nagy odafigyeléssel lehetett jó borokat készíteni.

– Kifejezetten nehéz év volt 2014 a szőlészeknek és a borászoknak is – vélekedett Kisari István a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének titkára. A sok csapadék miatt nehéz volt a növényvédelem. Ahol azonban sikeresen megoldották, ott mennyiségileg jó közepes, minőségben teljesen korrekt, esetenként kiváló borok születtek. Ehhez szükséges volt a borászok felkészültsége, szaktudása is. Kellett az is, hogy a szőlőt átválogassák. Ettől függetlenül nagyon szép borok születtek. A konferencián a régió fehér újborait bíráltuk. Nagyszerű borokat kóstoltunk, cserszegit, Irsai Olivért, sauvignon blanct, rajnai rizlinget.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép