Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szomszédok magyarul
2017. június 23.

Másodszor rendezik meg a Németh László műfordítói tábort augusztusban a Lakiteleki Népfőiskolán a szomszédos országok fordítóinak. Arra kértük Kiss Gy. Csabát, a Varsói Egyetem tanárát, a tábor szakmai vezetőjét, mutassa be röviden, mi a tábor célja.

– Megint összejön a tábor. A második találkozó előtt meg lehet mondani, mennyire népszerű a szomszédolás?

– Reméljük, hogy az. Mindenesetre Magyarországnak hét szomszédja van, s a többség államnyelve a kis és közepes nyelvek közé tartozik. Ezenkívül számolunk történelmi szomszédaink, a csehek és a lengyelek nyelvével is. Meggyőződésem, hogy megrövidítjük magunkat, ha nem ismerjük a szomszéd országok valóságát, amikor a globalizálódó és átalakuló világban egyre szorosabb érdekek fűznek minket egymáshoz. Nem beszélve arról, hogy ezekben az országokban él a magyarság nem jelentéktelen része. Az irodalom, beleértve a dokumentumirodalmat és a történetírást is, hozhatja hozzánk közel szomszédaink életét, mentalitását. A közvetítés elengedhetetlen láncszeme a műfordító, aki ismeri a nyelvet és a kultúrát, és tudja a magyarra átültetés mikéntjét. A Németh László-táborban fiatalok ismerkedhetnek meg ennek a szép és igényes hivatásnak a műhelytitkaival, annak a 20. századi klasszikusunknak a szellemében, aki fontos nemzeti programnak tartotta szomszédaink megismerését.

– Hogyan működik a tábor?

– Lényegében egy hétről van szó, s a foglalkozások alapvetően két részből állnak. Nyelvek szerint alakulnak a műhelyek, a munkát műfordítói tapasztalattal rendelkező írók és tudós szakemberek vezetik, a táborozók irodalmi szövegeket fordítanak, és együtt elemzik az elkészült fordításokat. A legjobbaknak lehetőséget biztosítunk a megjelenésre antológiában vagy irodalmi folyóiratokban. A tábor másik részét a délutáni kerekasztal-beszélgetések teszik ki, ahol szakemberektől hallhatnak a résztvevők egy-egy szomszédos irodalom érdekes újdonságairól, valamint a magyar irodalom ottani jelenlétéről és a kulturális diplomáciáról. Lesz alkalom esténként szórakozásra, ismerkedésre is. Külön örülök annak, hogy Németh László lánya, Magda az idén is eljön közénk a tábor megnyitására.

– Mik voltak a tavalyi tábor tapasztalatai?

– Máig kapok visszajelzéseket résztvevőktől, kollégáktól, hogy nagyon jól érezték magukat. Ideá-lis a környezet, jók a körülmények, egy-egy frissítő úszással mindig lehetett lazítani. Igazi szakmai eszmecsere alakult ki nemcsak egy-egy műhelyben, hanem a szünetekben és az esti beszélgetéseken is. Ha nem is túl nagy a szomszéd nyelvekből fordítók száma, de külön közösséget jelent, amelynek továbbépítése fontos feladat. Nem lehetünk elégedettek a szomszéd kultúrák közvetítésének hazai bázisával. Egyre kevesebb az e nyelveket, kultúrákat magas szinten ismerő szakember. A Németh László-tábor ehhez kíván hozzájárulni a maga eszközeivel.

Dippold Pál
Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép