Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Szőke Andrásról és az Ősök Házáról

„Igazi reneszánsz típusú ember! Fest, fényképez, filmez, főz, rádiózik, gyűjt, ment – és nem utolsósorban testet-lelket masszíroz egy sajátos, természet közeli gyógyító helyen. A filmjeiről és szappanjairól egyaránt nevezetes Szőke András otthonában jártunk a Balaton-felvidéken.

Marton István korcsmája, bor, sör, pálinka korlátlan kimérése – ez a hajdani felirat fogadja a látogatót a taliándörögdi ház homlokzatán. Szőke András huszonöt évvel ezelőtt szeretett bele a lakatlan, beszakadt tetejű parasztbarokk műemlék épületbe, amelynek története valószínűsíthetően az 1780-as évekre nyúlik vissza. Most a Csend Házaként ismerik. (…)

- Igazából régóta elvágyódtam Budapestről. A VIII. kerületben, a város „sűrűjében” éltem. Egyszer csak azt vettem észre, hogy mindent kiszív belőlem, és nem tölt vissza semmit. Taliándörögdön megtaláltam az igazi otthonomat. Hogy mit tud ez a 650 fős zsákfalu? A jó otthonok mindig az emberektől azok, és Taliándörögd ilyen. (…)”

Kicsi, de erős közösség ez itt, amelynek életéből az itt élő tevékenyen kiveheti a részét; két cikluson át még képviselőséget is vállalt. A valamikori lerobbant plébánián most Ősök Háza néven rendhagyó helytörténeti múzeum működik: Illés Sándor római katolikus plébánossal jóformán mindent gyűjtenek, rendszereznek, néprajzi tárgyaktól a régi tévéken, magnókon és filmfelvevőkön át a feliratos téglákig. Ezenkívül a veszprémi Mária Rádió műsorát készítik a helyi stúdióban, és rendbe hozták a plébánia több mint 140 éves nyári konyhájában a kemencét, hatodik éve itt sütik hétvégente a falunak a kovászos kenyeret.”

(Részlet: Szijjártó Gabriella cikkéből, amely Szőke András: Rettegünk a csendtől címen jelent meg és teljes terjedelmében megtalálható a www.szabadfold.hu oldalon. A Cseng Házáról bővebben: www.csendhaza.hu, a taliándörögdi plébánián működő Ősök Házáról bővebben www.osokhaza.hu itt talál.)

 

Szőke Andrásról és az Ősök Házáról

SZŐKE ANDRÁS

1962-ben született Szentesen.

Filmrendező, színész, forgatókönyvíró, operatőr, rajzfilmanimátor, festőművész, masszőr, de alkotott zenészként, tévés műsorvezetőként, videobloggerként, humoristaként, most rádiósként.

Részt vett a Horváth Mihály Gimnázium színészosztályának előkészítésében, amatőr színházi csoportokban játszott, festészettel, képzőművészettel, filmezéssel foglalkozott. 19 évesen költözött Budapestre.

A Mafilmnél és a Hunnia Filmstúdióban rendezőasszisztens, majd rendező lett. Dolgozott a nyolcvanas évek két legfontosabb filmes műhelyében, a Kőbányai Filmstúdióban és a Közgáz Vizuális Brigádban.

Tizenhét nagyjátékfilm rendezője, mellette mintegy 600 televíziós alkotást rendezett. Vattatyúk, Európa Kemping, Indián Tél, Kiss Vakond, Roncsfilm, Zsiguli, Hasutasok, Bakkerman – csupán néhány filmes példa egyedi hangú és sajátos hangulatú színészi névjegyéből.

B. Nagy László- és Balázs Béla-díjas, 2008-ban megkapta a Szentes Városért Emlékérmet.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép