Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 18. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szoborszentelés és kiállítás a Szent István téren
2016. május 27.

Több év átalakulás után elkészült a gyergyószentmiklósi Szent István tér. Vasárnap pedig azzal válik teljessé, hogy helyére kerül a Szent István-szobor is, amelyet egy évtizeddel ezelőtt álmodtak meg a városvezetők.

Évekkel ezelőtt kezdődött el a Bucsin negyedben a Szent István-templom körüli tér rendezése. Minden nyáron alakították a teret, mostanra pedig megkapta végleges arculatát.

Szoborszentelés és kiállítás a Szent István téren

A Szent István teret teszik teljesebbé a hétvégén. Ünnep Fotó: Lázár Hajnal

Az elmúlt napokban még az utolsó simításokat végezték, eltávolították a még ott maradt oszlopokat, földbe kerültek a vezetékek, és előkészítették a teret az ünnepre. A hétvégén a tíz éve készülő Szent István-szobor is helyére kerül, a templom búcsúja alkalmából megszentelik azt – mondta el Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal munkatársa. A szobrot Polgár Botond gyergyószentmiklósi képzőművész készítette a gyergyóújfalvi bányából származó andezitből. Azért esett a választás erre az alapanyagra, mert nem tájidegen, jól bírja az időjárás viszontagságait. A körülbelül hattonnás alkotást szombaton szállítják a térre és helyezik el a templom szomszédságában található dombon, arccal a város felé fordítva. A templom búcsúján, Szent István király ereklyéinek átvitele ünnepén 12 órakor lesz a szentmise, majd azt követően áldja meg a teret és a szobrot Tamás József püspök.

A hétvégén egy másik jeles esemény helyszínéül is szolgál majd a Szent István tér: szabadtéri kiállítást szerveznek az értékgyűjtés során kiválasztott Gyergyóikumok bemutatására. Mint arról korábban beszámoltunk, több mint egy hónapja hirdetett helyi értékgyűjtést a polgármesteri hivatal Kiskunmajsa és Gyergyószentmiklós közös pályázatának nyomán. Több kategóriában lehetett Gyergyóikumot javasolni az értéktárba, sok városlakó élt is a lehetőséggel, közel száz javaslat érkezett a városházára. Simon Katalin tanácsos, Bányász József őstermelő, Kisné Portik Irén néprajzkutató, Madaras Péter építész, Bajna György és Gergely Imre újságírók voltak a tagjai annak a bizottságnak, amely értékelte ezeket és kiválasztotta az 55 leghangsúlyosabb helyi értéket, amelyek bemutatásra kerülnek. A kezdeményezés kapcsán a városvezetés hangsúlyozta, a cél a gyergyói tudat erősítése, emellett pedig a későbbiekben szeretnének gyergyószentmiklósi értékeket a Hungarikum Bizottság elé terjeszteni, azzal a céllal, hogy nemzeti értékké lépjenek elő. A Gyergyóikum kiállítást szombaton 17 órától nyitja meg Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja.

Lázár Hajnal

(Forrás: hargitanépe.eu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép