Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szobor a tanítók tanítójának
2015. november 11.

Egykori iskolája előtt avattak szobrot Fekete Pál tiszteletére Kiskunfélegyházán. Lantos Györgyi és Máté István alkotását Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ajándékozta a városnak.

– Fekete Pál Félegyháza díszpolgára olyan jelképe, olyan szimbóluma a városnak, ami megtestesíti a szabadságot és a reményt. A rendszerváltást követő első szabadon választott országgyűlési képviselőnk életútja nagyon sok értéket hordozott magában. Ez a mai nap, ez a szobor is egy jelkép, ami az iskola előtt kialakított parkban kapott helyet, ahonnan folyamatosan szemmel tarthatja egykori munkahelyét – fogalmazott Csányi József Félegyháza polgármestere a pénteki szoboravatón.

– Fekete Pál 1982-1994 tanított magyart és történelmet a József Attila Általános Iskolában. Azok közé a tanárok közé tartozott, akire az ember élete végéig jó szívvel emlékezik. Igazi tanáregyéniség volt, tanítványai rajongtak érte, sokukat az ő példája indított a pedagógus pályára – mondta köszöntőjében Feketéné Borbély Zsuzsanna a József Attila Általános Iskola igazgatója.

– Olyan ember emléke előtt tisztelgünk, akinek a Jóisten, a sors a mai világ mércéjével mérve viszonylag rövid életutat engedélyezett. Mindössze 56 esztendős volt, amikor távozott közülünk 20 évvel ezelőtt 1995. október 14-én. Fekete Pál ebben a neki adatott élethosszban mindent, amit lelkiismerete szerint telesítenie kellett, teljesített. Drámai időszakban kiállt a haza megmaradása mellett. Mind az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, mind a rendszerváltást kikényszerítő békés átmenet éveiben. Szolgálta megyéjét, mint országgyűlési képviselő, s mint a megyei közgyűlés tagja szolgálta városa ügyeinek megoldását. Hű volt szent hivatásához a pedagógus szakmához úgy is mint falusi tanító, úgy is mint szakfelügyelő, úgy is mint tankönyvet író, úgy is mint oktatási reformot előkészítő szakember. S mindamellett gondozta családját, nevelte gyermekeit. Ő felnőtt kora bármelyik pillanatában elmondhatta volna, hogy nem volt hiábavaló az élete. Letett annyit a haza, a szakma és a család oltárára, hogy ezért elismerést és megbecsülést kapjon – hangsúlyozta ünnepi beszédében Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke.

Szobor a tanítók tanítójának

1956 után csak magánúton tanulhatott

Fekete Pál Kiskunfélegyházán született 1939. augusztus 27-én iparos családban. Szülei gondosan taníttatták és már fiatal diákként kitűnt osztálytársai közül sokrétű tudásával. Verseket írt, szépen énekelt, tornászversenyek dobogós résztvevője volt, de a természettudományos tárgyak is érdekelték. 1956-ban harmadikos gimnazistaként őszinte hittel és lelkesedéssel vett részt a városi megmozdulásokban. Ő szavalta a Petőfi-szobornál a költő Forradalom című versét. A szervezkedésekben való részvételért 8 hónapig előzetes letartóztatásba került, majd 6 hónap börtönbüntetést kapott, szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított.

1968-ban levelező szakon szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát. Ezután Félegyháza számos iskolájában is tanított. Több kezdő tanár hospitált nála, így például a későbbi jó barát, Lezsák Sándor is. Igazi tanáregyéniség volt, aki részt vállalt a felnőtt generáció szervezett oktatásában. Elismert szakemberként síkra szállt az akkori magyar történelemtanítás torzításai ellen, így született meg történelemkönyve is, ami csak a rendszerváltás után 1991-ben jelenhetett meg. Helytörténeti kutató munkáival is maradandó értéket hagyott hátra. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak. 1990-től országgyűlési képviselő, négy éven át szigorú önfegyelemmel, példásan képviselte a város és a környék ügyeit a parlamentben. 1995. október 14-én, 56 évesen halt meg. 2008-ban posztumusz kapta meg a díszpolgári címet.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép