Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
''Szigetközi Naturparkot'' Előkészítő Munkaértekezlet
2015. június 29.

015. június 26-án, Dunakilitin, a "Szigetközi Naturparkot" Előkésztő Munkaértekezleten V. Németh Zsolt államtitkár mondott üdvözlő beszédet.

A nevek olyanok, mint bőröndön a címkék (...), vagy térképek, amelyek elárulják másoknak, hol jártunk és hova szeretnénk menni. Környezetügyért felelős államtitkárként számomra a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a natúrpark megnevezés nemcsak címke, nemcsak cím. Ezek a fogalmak egyrészről pontos jogi és szakmai kritériumokat fednek le, másrészről érzelmi és értéktartalommal bírnak – büszkeséget jelentenek mindannyiunk számára, és egyben felelősséget is rónak ránk.

Ami a jogi kereteket illeti, a natúrparkokra vonatkozó első hazai szabályozás 2004-ben látott napvilágot. Ekkor került be a természet védelméről szóló törvénybe a natúrpark fogalma, valamint az a szabály, miszerint a natúrpark elnevezés használatához a természetvédelemért felelős miniszter adhat hozzájárulást. Ennek nyomán jelenleg hazánkban kilenc elismert natúrpark működik: a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark. Mindegyik egyedülálló a maga nemében, s együttesen – 213 települést érintve – az ország területének 6,1%-át fedik le.

Ami a szakmai kereteket illeti, közel másfél éve kezdődött együttműködés az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya kezdeményezésére a tárca, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat között a natúrparkokkal kapcsolatos szakmai feladatok, célok megvalósítása érdekében. Akkor áttekintettük és kielemeztük a hazai natúrparkok jelentőségét, feladataikat, társadalmi szerepvállalásaikat, fejlődési és fejlesztési lehetőségeiket, s összevetettük a külföldi jó példákkal, gyakorlatokkal.

Ennek eredményeként készült el a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciója, amely a natúrparkokkal kapcsolatos szakmai és szervezeti-működési kereteket határozza meg. A koncepció elkészítése nagy mérföldkő volt a natúrparkok életében, a benne megfogalmazott alapelvek szerint eddig két natúrpark – Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark – kapta meg a névhasználati hozzájárulást. Ez a szakmai együttműködés ma is aktív, jelenleg a natúrpark mozgalomban rejlő lehetőségek minél teljesebb körű feltárásért dolgozunk, a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepcióján munkálkodunk.

Ám a jogszabályok és a koncepciók világos keretekkel szolgálnak pusztán. Azokat tartalommal már a szülőföldjüket, tájukat ismerő és szerető közösségek tudják megtölteni. Ezért fontos a már létrejött parkok és az új kezdeményezések esetében is, hogy a natúrpark minden esetben a helyi közösségek által létrehozott tájszintű terület- és vidékfejlesztési együttműködés legyen, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása. A natúrparkoknak – az Európai Natúrparkok Nyilatkozatával összhangban – fel kell vállalniuk négy alapvető feladatot: a természeti és a kulturális örökség megőrzését; a környezeti nevelést és szemléletformálást; a vidékfejlesztést; valamint a turizmust és rekreációt.

Ehhez elengedhetetlen egy olyan működtető munkaszervezet (egyesület vagy alapítvány), amelyet a natúrparkot megalakító önkormányzatok, civil szervezetek hoznak létre, s amelynek feladata a fenntarthatóságot szem előtt tartva, a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok közötti összhangra törekedve biztosítani a natúrpark területén élő lakosság boldogulását, méghozzá úgy, hogy a táj élővilágának életfeltételei fennmaradjanak, javuljanak.

Ez az elképzelés nem újdonság: az ember és a természet harmonikus együttélésének régre nyúló, szép hagyományai vannak – hazánkban általában, s itt, a Szigetközben különösen. Hiszen ezen a megélhetést és védelmet nyújtó, vízben és vadban gazdag tájon korán letelepedett az ember. Kigondolta, hogyan építkezzen itt, kitanulta a táj adottságaira építő mesterségeket, s megtanulta szépségeivel és veszélyeivel együtt is szeretni és tisztelni ezt a vidéket.

Meggyőződésem, hogy a Szigetközi Natúrpark előkészítése is ugyanezen érzelmek és értékek mentén kezdődött. Kívánom, hogy a térség húsz településének önkormányzatai, civil szervezetei, egyesületei, vállalkozásai és lakói ebben a szellemben valósítsák meg céljaikat, és alakítsanak ki folyton megújuló, gyümölcsöző és harmonikus kapcsolatot tájukkal a Natúrpark cím megszerzése felé vezető úton."

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép