Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
''Szigetközi Naturparkot'' Előkészítő Munkaértekezlet
2015. június 29.

015. június 26-án, Dunakilitin, a "Szigetközi Naturparkot" Előkésztő Munkaértekezleten V. Németh Zsolt államtitkár mondott üdvözlő beszédet.

A nevek olyanok, mint bőröndön a címkék (...), vagy térképek, amelyek elárulják másoknak, hol jártunk és hova szeretnénk menni. Környezetügyért felelős államtitkárként számomra a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a natúrpark megnevezés nemcsak címke, nemcsak cím. Ezek a fogalmak egyrészről pontos jogi és szakmai kritériumokat fednek le, másrészről érzelmi és értéktartalommal bírnak – büszkeséget jelentenek mindannyiunk számára, és egyben felelősséget is rónak ránk.

Ami a jogi kereteket illeti, a natúrparkokra vonatkozó első hazai szabályozás 2004-ben látott napvilágot. Ekkor került be a természet védelméről szóló törvénybe a natúrpark fogalma, valamint az a szabály, miszerint a natúrpark elnevezés használatához a természetvédelemért felelős miniszter adhat hozzájárulást. Ennek nyomán jelenleg hazánkban kilenc elismert natúrpark működik: a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark. Mindegyik egyedülálló a maga nemében, s együttesen – 213 települést érintve – az ország területének 6,1%-át fedik le.

Ami a szakmai kereteket illeti, közel másfél éve kezdődött együttműködés az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya kezdeményezésére a tárca, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat között a natúrparkokkal kapcsolatos szakmai feladatok, célok megvalósítása érdekében. Akkor áttekintettük és kielemeztük a hazai natúrparkok jelentőségét, feladataikat, társadalmi szerepvállalásaikat, fejlődési és fejlesztési lehetőségeiket, s összevetettük a külföldi jó példákkal, gyakorlatokkal.

Ennek eredményeként készült el a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciója, amely a natúrparkokkal kapcsolatos szakmai és szervezeti-működési kereteket határozza meg. A koncepció elkészítése nagy mérföldkő volt a natúrparkok életében, a benne megfogalmazott alapelvek szerint eddig két natúrpark – Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark – kapta meg a névhasználati hozzájárulást. Ez a szakmai együttműködés ma is aktív, jelenleg a natúrpark mozgalomban rejlő lehetőségek minél teljesebb körű feltárásért dolgozunk, a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepcióján munkálkodunk.

Ám a jogszabályok és a koncepciók világos keretekkel szolgálnak pusztán. Azokat tartalommal már a szülőföldjüket, tájukat ismerő és szerető közösségek tudják megtölteni. Ezért fontos a már létrejött parkok és az új kezdeményezések esetében is, hogy a natúrpark minden esetben a helyi közösségek által létrehozott tájszintű terület- és vidékfejlesztési együttműködés legyen, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása. A natúrparkoknak – az Európai Natúrparkok Nyilatkozatával összhangban – fel kell vállalniuk négy alapvető feladatot: a természeti és a kulturális örökség megőrzését; a környezeti nevelést és szemléletformálást; a vidékfejlesztést; valamint a turizmust és rekreációt.

Ehhez elengedhetetlen egy olyan működtető munkaszervezet (egyesület vagy alapítvány), amelyet a natúrparkot megalakító önkormányzatok, civil szervezetek hoznak létre, s amelynek feladata a fenntarthatóságot szem előtt tartva, a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok közötti összhangra törekedve biztosítani a natúrpark területén élő lakosság boldogulását, méghozzá úgy, hogy a táj élővilágának életfeltételei fennmaradjanak, javuljanak.

Ez az elképzelés nem újdonság: az ember és a természet harmonikus együttélésének régre nyúló, szép hagyományai vannak – hazánkban általában, s itt, a Szigetközben különösen. Hiszen ezen a megélhetést és védelmet nyújtó, vízben és vadban gazdag tájon korán letelepedett az ember. Kigondolta, hogyan építkezzen itt, kitanulta a táj adottságaira építő mesterségeket, s megtanulta szépségeivel és veszélyeivel együtt is szeretni és tisztelni ezt a vidéket.

Meggyőződésem, hogy a Szigetközi Natúrpark előkészítése is ugyanezen érzelmek és értékek mentén kezdődött. Kívánom, hogy a térség húsz településének önkormányzatai, civil szervezetei, egyesületei, vállalkozásai és lakói ebben a szellemben valósítsák meg céljaikat, és alakítsanak ki folyton megújuló, gyümölcsöző és harmonikus kapcsolatot tájukkal a Natúrpark cím megszerzése felé vezető úton."

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép