Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szentimrés családi ünnep
2015. június 28.

A már kilenc éve hagyománnyá vált Szentimrés települések találkozóját tartották immár június 27-én a Bács-Kiskun Megyei Imrehegyen.

A 2006-ban Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke által életre hívott Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság hívta össze Szent Imre nevét viselő települések polgármestereit, felkérve őket, hogy a magyar ifjúság védőszentjének is tisztelt Herceg emlékét tegyék élővé. A Szent István királyunk fia születésének millenniumi évében, 2007-ben tíz településen állítottak emlékszobrot és az az óta eltelt nyolc esztendőben évente két településen tartanak megemlékező ünnepséget.

Szentimrés családi ünnep

A Kárpát-medencei települések közül 10–en szerepeltek a meghívott települések között és ezúttal a megjelent küldöttségek között köszönthettük Csíkszentimrét, Hegyközszentimrét, Mátraszentimrét, Pestszentimrét, Soltszentimrét, Tiszaszentimrét, Szentimrefalvát. A Veszprém megyei kétszáz lelkes Szentimrefalva ebben az évben csatlakozott és 2016-os évben szervezi meg az emléket állító ünnepségét.

Szentimrés családi ünnep

Túriné Czeglédi Edit a vendéglátó polgármester asszony köszöntőjében hangsúlyozta „Találkozóink célja az ünneplés mellett, hogy a felnövekvő korosztály bevonásával példaképet emeljünk számukra, Szent Imre herceg életének eszmeiségével”. A Polgármester asszony a Szent István intelmeiből a „Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csak a gőg és a gyűlölség.” részt választotta útmutatóul.

Az ünneplők rövid kirándulással megcsodálhatták a Hungarikumok között nyilvántartott Halasi csipke készítésének fortélyait, a kiskunhalasi múzeumban.

Az ünnepi Szentmisét követően Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntötte a saját megyéjébe érkezett vendégeket és kifejezte örömét, az új csatlakozó Szentimrefalva település kapcsán. Beszédében kiemelve, hogy véleménye szerint az ezer esztendeje fenn maradt és örök érvényű üzenet az intelmekből: „Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is”.  A ma emberének a legfőbb feladata, hogy a hitét megőrizze. Az ünneplés zárásaként Lezsák Sándor alelnök, Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője és Túriné Czeglédi Edit polgármester, és a települések képviselői emlék koszorút helyeztek el a Szent Imre herceg szobornál és közösen elénekelték a magyar és székelyhimnuszt. Az ünnepségen részvevő települések a 2007-ben kialakított Szent Imre emlékparkban – minden település ültetett egy saját vidékéről hozott fát – lévő táblán elhelyezték az emlékszallagokat.

Szentimrés családi ünnep

Az ünnepek koordinálást végző Millenniumi Emlékbizottság titkára, az ünnepség értékelésében kiemelte a legnagyobb öröm, hogy bővült a Szentimrés település család. <„Így majd pótlódik a hercegről szóló legenda azon mozaikja  amely a gyönyörű Bakonyról és a kincses városról Veszprémről szól. A Szent Imre himnuszban olvashatjuk, hogy „Bakony erdejében fohászkodik Gellért” - Gellért apát, aki éppen ezer esztendővel ezelőtt 1015-ben érkezik Magyarországra és kapja a megbízatást István királytól Imre herceg nevelésére. Ugyan itt olvashatjuk, hogy „Veszprém városában Gizella királyné,… Templomi palástba hímzi arany álmát: Boldog Magyarország fényes ragyogását”; ez valószínűleg a Gizella királyné keze munkájával és irányítása alatt készülő az a miseruha, amelyet később átalakítva koronázási palástnak használtak 900 esztendőn keresztül. És hát a történetírók a veszprémi Szent György kápolnát jelölik a herceg szüzességi fogadalom tétele helyéül. Így innen indulnak el az ő napjainkig érvényes tanításai is, hogy: - harcoljátok ki magatoknak az uralmat testetek felett, - kiki a maga lehetősége, módja és mértéke szerint.

Így megmutatva nekünk a legérzékenyebb pontot, amely körül nekünk is, a magunk helyén és minden hétköznapi körülményei között kell a saját harcunkat megvívni: a nyugodt becsületes lélek uralmáért!  Mert a lélek az úr a test felett: ha az elv, a kötelesség kedvéért áldozatot hozunk, akkor is, ha könnyű volna kibújni alóla. A lélek az úr a test felett: amikor a kényelemünknek ellentmondunk. A lélek az úr a test felett, a becsületes munkában. Ezt jelenti a lélek szabadsága, ezt mutatja a szentimrei példa.”>

mm

Fotó: www.soltszentimre.freeweb.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép