Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szent István rendszerváltó király volt
2014. augusztus 19.

Szent István óta tucatnyi, akkor erős állam és nép végleg elenyészett, és államférfiúi tehetség kellett ahhoz, hogy az akkori háborúskodó Európában szilárd, erős államalakulat jöjjön létre. Mai szóhasználattal élve Szent István rendszerváltó király volt - mondta Lezsák Sándor kedden a szlovéniai Lendván.

Az országgyűlés alelnöke a muravidéki magyarság augusztus 20-i központi ünnepségén arról beszélt, hogy Szent István elérte apja, Géza fejedelem stratégiai célját, "és úgy csatolta Magyarországot a nyugati, latin rítusú kereszténység táborához, hogy amit csak lehetett, megőrzött a korábbi hagyományokból". A nehézségek közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint ahogy "a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető a komor huszadik században vagy éppen az ezredfordulón" - fogalmazott.

Mint mondta: Szent István idejében még egy országban élt a magyar nemzet, míg "az 1920-ban szétszabdalt magyarság lelki és közösségi egyesülését immár a magyar alaptörvény garantálja".

A magyar állampolgárságot felvett félmillió magyar egy része élt állampolgári jogával és szavazott az idei országgyűlési választásokon. Szavazataik nélkül ma nem lenne kétharmados többségük a rendszert váltó kormánypártoknak, és e többség hiányában jelentősen megnehezülne a kormányon lévők törvényalkotása - jelentette ki Lezsák Sándor, köszönetet mondva a határon túli voksokért.

A parlament alelnöke arra is kitért ünnepi beszédében, hogy a Muravidéken is lehetőség van a hungarikumtörvény szellemében helyi értéktárat életre hívni. Felszínre kell hozni "a rendkívül gazdag muravidéki forrás" értékeit - mondta.

Azokat a kézműveseket, mesterembereket nevezte értékhordozóknak, Szent István népének, akik fát, bőrt vagy agyagot munkálnak, illetve "a földművelőket, helyi ételek, italok gazdáit, megteremtőit, őshonos állatok vagy a csillagjárás, a füvek gyógyító erejének ismerőit".

Végül úgy fogalmazott: "Szent István üzenete ma, hogy a magyarságban újra kell éleszteni az ősök parázsló hitét és szent akaratát", mert - Reményik Sándor gondolatait idézve - talán a legfontosabb, hogy "ne hagyjátok a templomokat, ne hagyjátok az iskolát"!

Lendván mintegy 150-200-an vettek részt az államalapító Szent István tiszteletére a Templom téren rendezett ünnepségen. A helyi politikai és közösségi vezetőkön kívül jelen volt többek között Szent-Iványi István szlovéniai magyar nagykövet, Márfi Gyula veszprémi érsek, továbbá a szlovéniai parlament magyar képviselői, a Zala és Vas megyei, valamint a magyarországi települési önkormányzatok vezetői.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetője ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy az 1920-ban Magyarországtól elszakított Muravidék magyarságának azóta legfontosabb feladata a nyelv és a kultúra megőrzése, továbbadása. Ehhez szükség van mindkét ország támogatására, de az is kell, hogy az itt élő családok megtanítsák gyermekeiknek a magyar nyelvet.

Hozzátette, a kisebbségvédelmi törvények ellenére "Szlovéniában a gyakorlat nem igazodik az elmélethez", ezért az iskolákban, hivatalokban még nagyobb szerepet kell kapnia a magyar nyelvnek.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország és Szlovénia között "szorosabb most az együttműködés, mint a történelemben bármikor", köszönhetően leginkább a két nemzeti kisebbségnek. Az elmúlt években a magyar kormány jelentős támogatást nyújtott a szlovéniai magyarságnak, az egyik legjelentősebb eredmény a lendvai magyar konzulátus megnyitása - tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép