Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon
2016. április 23.

Több ezren látogattak el a hortobágyi kihajtási ünnepre szombaton. Az állattartók jó évre számítanak a Hortobágyon. Nyáriasan, frissen nyírva érkeztek a rackák a kihajtási ünnepségre.

A juhok után a hortobágyi csikósok is átkeltek a Kilenclyukú­hídon. A hideg hónapokat 1500 racka juh, négyezer szürkemarha és ötszáz nóniusz ló töltötte a téli szálláshelyeken. A pásztorok szerint nem csak a jószágok, ők is unták már a bezártságot.

Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

Látványos volt az idei kihajtás is,­ alig vártuk, hogy kitavaszodjék. A pásztorembernek ez a mindene – mondta el Máté János juhász. A hagyományok szerint a Hortobágyon mindig Szent György napja környékén hajtották ki a jószágokat a pusztába. A napot már a rómaiak is megünnepelték Palilia néven, amely igazi pásztorünnep volt. Kiseperték az istállókat, meghintették vízbe mártott babérágakkal, a szalmatűz füstjével pedig megfüstölték magukat és jószágaikat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban. A hagyomány továbbélése látható a hazai állattartás szokásaiban is.

Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

Az ünnephez számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Például rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották. Gyakran előfordult, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül hajtották ki a legelőre, mert úgy vélték, a rituálé miatt a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás. A nyírfa vagy rózsafaággal kihajtásnak szintén rontáselhárító szerepe volt és más módszerekkel is védték ezen a napon a házat és lakóit, de főleg az istállót. Ilyenek voltak az istálló körülszórása, körülfüstölése, zöld ágak tűzése az ajtóra, kapura; seprű, só, gatyamadzag az ajtóba; fokhagyma a marha szarvába.

Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

A Szent György napi szokások egy részét elevenítették fel most is a Kilenclyukú­híd tövében, bár az állatok egy része a kedvező időjárás miatt már két hete a legelőkön van. A téli hónapok rekord esőzései után most bőven van mit enniük az állatoknak. ­ Olyan legelőként és kaszálóként hasznosítható mezőnk van, ami hosszú évek óta nem volt. Remélem, ez majd meg fog mutatkozni a választott borjak súlyában – hangsúlyozta Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntő beszédében azt mondta: a pásztorhagyományokhoz és az őshonos állatfajtákhoz a magyarság érzelmileg is kötődik. Éppen ezért fontos a Hortobágyon végzett munka. A magyar állattartási hagyományok továbbélését az unió is segíti. ­ Működtet az Európai Unió egy olyan támogatási rendszert, ami az intenzív fajtákhoz képest kisebb hozamokat kiegyenlíti. – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A kihajtási ünnepségen vették át megbízóleveleiket a számadók, vagyis azok a pásztorok, akik az őszi behajtásnál adnak számot a jószágok gyarapodásáról a Hortobágyon.

Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft.

(Forrás: dehir.hu, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép