Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Székely hősökre emlékeztek a csehországi Telnicen
2015. december 7.

Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén 2000 katona vívta újra az austerlitzi csatát Morvaföldön.

Austerlitz (Slavkov u Brna) Csehország morvaföldi fővárosa Brno közelében fekszik. Itt elevenedik meg 1993 óta minden évben újra a „három császár csatája" (Történelmi háttér a tudósítás alatt - a szerk.) Idén december 5-én zajlott a látványos hadijáték, amelyen mintegy kétezren ,,harcoltak". A csatában hősi halált halt 1500 székely katona emlékét kopjafák őrzik a közeli Telnicén, ahol szombaton délután több mint száz magyar hagyományőrző katona és diák előtt a Brünni Magyar Polgári Egyesület szervezésében koszorúzással, díszsortüzekkel egybekötött megemlékezés zajlott. A főhajtáson az Országgyűlés nevében Szabolcs Attila, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága szólt az egybegyűltekhez.

Székely hősökre emlékeztek a csehországi Telnicen

Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző találkozóján a rendezvényre érkező tízezer turista mellett több mint száz magyar megemlékező is megjelent.

A derékhadat „nézőként" a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói adták, de mellettük Budapestről és szerte Erdélyből, elsősorban a Székelyföldről korhű viseletben megjelenő huszárok és gyalogsági katonák részt vettek a csatajelenetekben. Azonban nem pusztán a hagyományőrzés hozta a magyarokat Dél-Morvaországba, hiszen az 1805. decemberének első napjaiban lezajlott véres küzdelem egyik frontvonalán Tellnitzben - ma Telnice -, közel 1500 székely katona halt hősi halált. Emlékükre két évszázados feledés után 2009-ben kopjafákat állítottak - csehországi magyar civil szervezetek segítségével - a székelyek.

Telnicén évek óta kiemelt esemény a magyarországi és a székely hagyományőrzők megemlékezése. A rendezvényen a cseh és a magyar himnusz után Kroutil Frantisek, a település polgármestere köszöntötte a kopjafák előtt zajló ünnepség résztvevőit, majd Szabolcs Attila, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke tartott beszédet, amelyet cseh nyelven is felolvasott Telnice egyetlen magyar lakója, Hanika Mónika, aki évtizedekkel ezelőtt a Felvidékről költözött a községbe.

Szabolcs Attila úgy fogalmazott, hogy: „a múlt mindig üzen a jelennek, üzeni a történelem vaskos tapasztalatit, amelyből jövő épülhet. Ma Európában, nem halk üzenet, hanem kiáltó szó a székely katonák áldozatának üzenete. Európa határait meg kell védenünk. A kultúránkat, keresztény gyökereinket óvnunk kell. Európának most nagy szüksége van a székelyes viselkedésre. Ahogy ők tartják, mondják. Vigyázd a határt, védd a hazát!"

Szabolcs Attila leszögezte, „a székelyek ezer éve életüket adják mások szabadságáért, a XXI. században is csak azt kérik, amit évszázados hagyomány diktál. Nem kérnek mást, csak önkormányzást. Azt, ami Európa minden őshonos nemzetének, népének a joga, az autonómia."

Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesület (BMPE) elnöke elmondta, hogy a morvaföldi magyarok szívügye a székely hősök emlékének őrzése. Telnice polgármestere, képviselői és valamennyi helyi polgár az első pillanattól örömmel fogadta a magyar megemlékezőket. - Minden év decemberében kicsi magyar sziget születik, itt Dél-Morvaországban - fogalmazott Lelovics Pál, aki szerint az elmúlt öt évben példamutató módon segíti a budapesti kormány a brünni magyar közösséget. A BMPE elnöke kitért arra, hogy a morva fővárosban több száz, főként felvidéki magyar diák tanul, és örvendetes módon nő a magyar turisták száma is.

A megemlékezést a székely huszárparancsnok szavai zárták, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a kopjafák talapzatánál. Az ünnepség a magyar hagyományőrző katonák díszsortüzével zárult, majd a résztvevők elénekelték a székely himnuszt, miközben a telnicei tüzérek elsütötték a falu öreg mozsárágyúját.

 

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

1805. december 2-án zajlott le az austerlitzi csata, a "három császár csatája", az Oroszország és Ausztria ellen indított 1805-ös napóleoni hadjárat döntő ütközete.

A 73 ezres francia haderő 250 ágyú tüzérségi támogatásával, meglepetésszerű támadással verte szét egy nap alatt a szintén 250 ágyúval rendelkező, 86 ezer fős orosz-osztrák haderőt, amely Mihail Kutuzov orosz tábornok főparancsnoksága alatt állt.

A csata nyitómozzanataként 1805. december 2-ának ködös reggelén, az 1.(14.) és 2.(15.) székely határőr gyalogezred támadásba lendült Napóleon hadai ellen az osztrák-orosz haderő balszárnyának élén. Tellnitz-Telnice határában lévő domboldalon felfele haladva Divéky Antal őrnagy vezetésével a 2. székely határőr gyalogezred háromszéki és udvarhelyi katonái a település irányából rendkívül erős puskatüzet kaptak, soraik hamarosan a folyamatos előrenyomulásban fogyatkozni kezdtek. Mögöttük a zömében csíki és gyergyóiakból álló 1. székely határőr gyalogezred sorai második vonalként zárkóztak fel tovább erőltetve a támadást. A cél a falu elfoglalása volt, mely egy nagyobb bekerítő hadművelet részét képezte.

Azonban Napóleon észlelve ezt, különösen megerősítette Tellnitz-Telnice védelmét. A francia katonák mégsem bírva a székelyek sorozatos rohamait a házak ablakaiból adták le gyilkos sortüzeiket. Mintegy két óra alatt további osztrák alakulatok felvonulásával sikerült a francia csapatokat kivetni a faluból, azonban kb. 1500 székely holtteste borította a domboldalt. A nagy veszteségek miatt a bekerítés nem sikerült, a nap folyamán Tellnitzet-Telnicét is fel kellett adni, ahol a visszavonulásban a 11. székely határőr huszárezred fedezte hősies helytállással a csapatokat, közülük kevesen estek el.
A nap folyamán Bonaparte Napóleon élete legnagyobb győzelmét aratta. 8000 elesett katonájával (68000-ből) szemben az osztrák-orosz szövetséges haderő 27000-et veszített (90.000-ből). A csatában 4000 magyar katona vett részt.

 

SZABOLCS ATTILA BESZÉDÉNEK LEIRATA

Polgármester Úr! Tisztelt hagyományőrző honvédek!

Kedves csehországi barátaink, Telnice polgárai!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Honfitársaim!

Hősök nem teremnek minden bokorban.

Hiába dübörög a modern kor, hősöket nem vehetsz le a hipermarketek polcairól, és még az okos telefonról sem tölthetsz le.

A hősökkel nem lehet kufárkodni.

Szerencsére a Jóisten minden nemzettel, néppel egyenlően bánt.
Mert hősök mindenhol teremnek, ahol őrzi, tartja a hitet, a nyelvet, a kultúrát és a hagyományt a nép.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Van Európában egy magyar nép, a székely, amelyet nagyon kinézett magának a Jóisten.

Mert hősökből jócskán megáldotta.

Ezer éve védi ez a nép Európát. Az esküjét mindig megtartotta, az országa védelméért ereje felett adta vérét.

Több mint kétszáz éve, 1805. december 2-án sem azt mondta Telnicén a székely huszár vagy a gyalogos határőr, hogy hadnagy úr: nem érek rá, nem adom az életem.

A székelyek ezer éve, nem csak tudják, hanem gyakorolják a fő szabályt: A haza minden előtt.

Tisztelt megemlékezők!
Honfitársaim!

A múlt mindig üzen a jelennek.
Üzeni a történelem vaskos tapasztalatit, amelyből jövő épülhet.

Ma Európában, nem halk üzenet, hanem kiáltó szó a székely katonák áldozatának üzenete.

Európa határait meg kell védenünk.
A kultúránkat, keresztény gyökereinket óvnunk kell.

Európának most nagy szüksége van a székelyes viselkedésre. Ahogy ők tartják, mondják.
Vigyázd a határt, védd a hazát!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A székelyek ezer éve életüket adják mások szabadságáért is.
Önzetlenül.

A XXI. században is csak azt kérik, amit évszázados hagyomány diktál. És uralkodók, népek, országok vetettek papírra - ígéretként.

Az őshonos székely közösségeknek joga van rendelkezni a szülőföld és a kulturális örökség kínálta erőforrásokkal. Csak így nagyobb az esély, hogy egyben tartják családjainkat, közösségeiket.

A székelység autonómiája a hétköznapi életben lenne igazán tetten érhető, és meggyőződésem, hogy lelki, szellemi erősödést, és anyagi biztonságot, az előrelépés lehetőségét teremti majd meg.

Tartsuk szem előtt, hogy az autonómia ügye nem ábránd, és nem is valami szélsőséges hóbort. Ez az egyetlen esély, hogy megbirkózzunk a történelmi felelősséggel.

Tisztelt Megemlékezők!
A székelyek nem kérnek mást, csak önkormányzást.
Azt, ami Európa minden őshonos nemzetének, népének a joga.
Önrendelkezés.

Európai autonómia!

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt valamennyi csehországi barátunknak itt Morvaföld szívében!

Köszönet valamennyi hagyományt élő honvédnak, szervezőknek, köszönet Székelyföld küldötteinek, és nem utolsó sorban a csehországi magyarságnak, hogy nem feledjük: a haza minden előtt!

Köszönöm, hogy meghallgattak!"

(Forrás: SzabolcsAttila.hu/Erdely.ma)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép