Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Száz éve dolgoznak az anyákért és csecsemőkért a védőnők
2015. június 13.

Hazánkban közel 600 ezer kisgyermek alapellátásáról 3 800 védőnő gondoskodik. Ma ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Magyar Örökség-díjas védőnői szolgálat.

A jeles évfordulóra emlékeztek csütörtökön Kiskunfélegyházán, a városháza dísztermében.

– A védőnők már igazságot fognak tanítani, s azzal, hogy a védőnők, ezek a mai magyar tündérek kinyitják a szellőzetlen téli ablakokat és kinyitják a szegény, tudatlan fejeket, már meg is indult a magyar újjászületés folyamata – idézte Móricz Zsigmond sorait Vásárhelyi Erzsébet, megyei vezető védőnő ünnepi visszaemlékezésében.

– A látogatás ma is az egyik legnagyobb értéke, különleges erőssége a védőnői munkának. Kivételes lehetőség az a bizalmi kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy a védőnők beléphessenek a családok otthonába – hangsúlyozta a szakember, aki a történelmi áttekintés után a védőnők jelenlegi feladatiról beszélt. Kulcsfontosságú a daganatos megbetegedések megelőzésében a szűrővizsgálatok kiszélesítését. Most – európai uniós támogatással – újabb nagy lépést tehetnek ezen a területen. A védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésével ugyanis bekapcsolódnak a szervezett méhnyakszűrés folyamatába. A másik fontos célkitűzésük, hogy minden 7 éves kor alatti gyermek rendszeres és korszerű szűrővizsgálatokban részesüljön, a fejlődésükben veszélyeztetett gyermekek pedig a mostaninál hamarabb kerüljenek felismerésre. Ehhez azonban szükség van korszerű módszertani anyagokra, illetve az alapellátást végző házi gyermekorvosok és védőnők képzésére. Mivel a tapasztalatok szerint a szülők a kora gyermekkori fejlődéssel, illetve gyermekneveléssel kapcsolatos ismeretei hiányosak, nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben a szülők tájékoztatására is, hogy ezzel is erősítsék a szülőkben felelősségérzet kialakulását.

Száz éve dolgoznak az anyákért és csecsemőkért a védőnők

100 éves a védőnői szolgálat

Az ünnepségen elhangzott, hogy a csecsemők- és kisgyermekek alapellátásában jelenleg megfigyelhető területi egyenlőtlenségeket is csökkenteni szeretnék. Egy új informatikai rendszer kialakításával pedig hatékonyabbá teszik az információáramlást a védőnők és az orvosok – között. A végső cél, egy olyan védőnői módszertani egység kialakítása, amely tovább erősíti a védőnők munkájának szakmai színvonalát.

 

Vissza kell állítani a szülőotthonokat

– Boldog születésnapot kívánok a védőnőknek, akik a boldog születésért fáradoznak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője. A honatya, a szolgálat neves létrehozói mellett arra a névtelen hadseregre is emlékezett, melynek tagjai egy életen keresztül szolgálták a családokat. – Ebből a névtelen hadseregből szeretném megemlíteni a dédmamámat, aki Máraipócson volt bábasszony, és az elsők között végezte el Debrecenben az akkor indult szülésznőképző tanfolyamot, majd állt helyt a Stefánia Szövetség tagjaként névtelenül élte végégig. Mennyi, de mennyi ilyen névtelen tagja van ennek a csodálatos hálózatnak, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyarság csúcsteljesítményéhez, mert a védőnői szolgálat olyan kivételes szellemi teljesítmény, amit világszerte elismernek – fogalmazott Lezsák Sándor a félegyházi ünnepségen. A politikus arról is beszélt, hogy tovább folyatja a küzdelmet a szülőotthonok visszaállításáért, így a félegyházi szülészet újraindításáért is.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép