Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz
2015. november 11.

Szabadtéri tárlaton tekinthetők meg a községi értéktár kincsei, amik mellett a hungarikumokat is bemutatják.

Az Ízek Háza udvarán nyílt meg a helyi értéktár. A szabadtéri kiállító parkban tablókon láthatók a település és a térség kincsei, valamint a megye és az ország büszkeségei. A tablókon levő QR kód és „okostelefon” segítségével az érdeklődők részletesebben is olvashatnak a helyi értékekről. A parkot a környékre jellemző növények: borókák, jukkák, orgonabokrok díszítik. Nagy-Magyarország domborzati mozaikját, 240 kg színes kavicsból készítette Radvánszki Tibor, szanki képzőművész-rajztanár.

A szankiak kitartó munkával összegyűjtött értékmentő munkája mellett, a világraszóló magyar csúcsteljesítményekről, a hungarikumokról is szólt köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A szanki kiállításnyitó közönsége lapozhatta végig elsőként azt a leporellót, ami a több mint ötven hungarikumot mutatja be, amik hazánk „nagykövetei” a világban.

– Kívánom, hogy ezek az értékek erősítsenek minket! Nagyon nagy szükség van arra, hogy erősödjünk keresztény, nemzeti értékrendszerben, mert ami most történik a határainkon, okkal-joggal veszélytudatot ébreszthet bennünk – utalt az aktuálpolitikai eseményekre a körzet országgyűlési képviselője

Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz

Szanki védjegyű termék lett az egykoron Majsán gyártott konyakmeggy Szanki védjegyű termék lett az egykoron Majsán gyártott konyakmeggy

– Most kicsit másképp, szabad területen, sétaút formájában és korunk technikai megoldásait felhasználva mutatjuk be Szank értékeit és a hungarikumokat. Együtt élünk olyan dolgokkal, amik számunkra természetesek és sokszor nem is gondolunk arra, hogy mindezek milyen nagy értéket képviselnek. Ilyen például az 1964-es év, az olajipar születése községünkben, a világhírű, erdélyi fametsző Gy. Szabó Béla alkotásai, aki egykoron rendszeresen vendégeskedett Szankon. Említhetem a kézzel készített konyakmeggyet, vagy éppen a vaddohánymézet. Ezeket és még sok más kincsünket mutatja be ez a tárlat – nyilatkozta Patkós Zsolt, Szank polgármestere.

Mint a község vezetője a tárlatnyitón elmondta: két éve kezdődött a gyűjtőmunka, ami során ismét fel kellett fedezni Szank kincseit. A csapatmunkában összegyűjtött értékekből előbb egy kiállítást rendeztek, majd tovább szelektáltak és kiválasztották azokat, amiket alkalmasnak ítéltek az értéktárba jelölésre. Így született meg a jelenleg harmincegy elemből álló Szanki Kincsestár, ami egy nyitott kiállítótéren, ingyenesen látogatható az Ízek Háza nyitva tartási idejében.

 

A szanki diákok megörökítették a kincseket

Az elmúlt hetekben a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskola tanulói rajzaikban örökítették meg a Szanki Kincsestár értékeit, a felső tagozatosok pedig „hungarikum vetélkedőn” mérték össze tudásukat. A legeredményesebben szereplők a tárlatnyitón vehették át díjaikat. Patkós Zsolt polgármester jó szívvel ajánlotta a tablós sétautat osztálykirándulások, csapatépítő összejövetelek helyszínéül, ahol „tálcán kínálják” a térség szépségeit, kincseit, a megye és az ország értékei mellett.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép