Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szalai Attila a Lengyel-Magyar Barátság Szolgálatában
2015. március 10.

A Lengyel Kultúráért Tiszteletbeli Érdemrenddel tüntették ki Szalai Attila volt varsói diplomatát, írót, műfordítót 2015. március 10-én, kedden a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet beszédében kiemelte: „Ami igazán összeköti ezt a két nemzetet – a lengyelt és a magyart –, az a kultúra. Hiába mások a nyelvek, nagyon hasonló módón gondolkodunk, nagyon hasonló módon látjuk ezt a világot.”

„A lengyel-magyar barátság politikától, független. Nem egy politikai trükk. Ez egy rendkívül különös, értékes dolog, amit kaptunk a sorstól, történelemtől. Nem mindennapi helyzet, hogy két nemzet barátságban él. Csak úgy. Nem, mert kötelező, nem, mert abból valami haszna van, vagy illik. Csak úgy alakult az 1000 éves történelem során. Persze voltak kisebb-nagyobb problémák, de mindettől függetlenül, ez egy igazi barátság” – hangsúlyozta a nagykövet.

Roman Kowalski kifejtette: „Nagyon tisztelem ezt a pozitív emóciót, ami benne van ebben a lengyel-magyar viszonyban és tudom ez azért is van, mert olyan emberek vannak, mint Szalai Attila, aki egész életét ennek a lengyel-magyar, magyar-lengyel barátság ügyének ajánlotta.”

Katarzyna Sitko a Lengyel Intézet igazgatója méltatásában kitért arra, hogy Szalai Attila mindig is missziójának tekintette a két nemzet közti kulturális kapcsolatok erősítését, gazdagítását. Életének egy-egy mozzanatát felidézve megerősítette: „kultúra közvetítő értékeket hordozó” munkásságát.

„Gratulálok a kitüntetéshez és kívánok még sok nagyszabású ötletet és kezdeményezést, amellyel a Lengyelország és Magyarország közötti kivételes és legendás barátság ápolását és elmélyítését szolgálják” – zárta köszöntőjét Katarzyna Sitko.

Szalai Attila a Lengyel-Magyar Barátság Szolgálatában

A kitüntetést Malgorzata Omilanowska lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter, a lengyel-magyar barátság erősítésében és a lengyel művészet magyarországi népszerűsítésében szerzett érdemeiért adományozta Szalai Attilának, amelyet Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet adott át.

Szalai Attila a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum külsős munkatársa, kitüntetéséhez szívből gratulálunk.

B.R.

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

***

Szalai Attila a Lengyel-Magyar Barátság Szolgálatában

SZALAI ATTILA
volt varsói diplomata, író, műfordító

1950-ben született Budapesten. Már fiatalon megtanult lengyelül, 1968-ban belépett a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületbe, amelynek máig aktív tagja. Az 1970-es években recenziókat írt a Könyvvilág című folyóiratba magyarul megjelenő lengyel könyvekről, lengyel verseket fordított magyarra, adaptációkat, hangjátékokat készített lengyel irodalmi művekből a Magyar Rádió számára.

Hosszabb-rövidebb utazások után 1976-ban áttelepült Lengyelországba, ahol eleinte a Lengyelország című folyóirat munkatársa volt. Aktívan részt vett a lengyel ellenállási mozgalomban, munkatársa volt egyebek között a Tygodnik Mazowsze című illegális lapnak, más legális és illegális politikai és irodalmi orgánumoknak. A rendszerváltás idején, 1989-90-ben a Gazeta Wyborcza külpolitikai rovatának munkatársaként dolgozott. A hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után jelen volt a Szolidaritás szakszervezet földalatti struktúráiban, részt vett az internáltak családjainak segítésében. Az egyik legfontosabb összekötő volt a lengyel és magyar demokratikus ellenzék között. Éveken keresztül tolmácsként, fordítóként dolgozott, majd amikor politikai tevékenysége miatt ettől eltiltották, fizikai munkából élt.

1990-ben tért végleg haza. 1991 és 1993 között az Új Magyarország külpolitikai rovatvezetőjeként, majd 1993 és 1995 között a varsói magyar nagykövetség sajtótitkáraként dolgozott. Levelező tagozaton kitüntetéssel végezte el a Varsói Egyetem újságírás és politológia szakát.

Szalai Attila 1995-től az Új Magyarország főmunkatársa, később főszerkesztője, majd a Napi Magyarország főszerkesztője volt. 1998 és 2001 között a varsói nagykövetség tanácsosa, 2001 és 2005 között a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt. Visszatérve a Külügyminisztériumban dolgozott, majd 2009-től 2013-as nyugdíjazásáig ismét diplomataként dolgozott Varsóban. Jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa, valamint a Glos Polonii című lengyel nyelvű negyedéves folyóirat társszerkesztője.

Számos kezdeményezés fűződik a nevéhez, egyebek között székelykapu-állítás 1999-ben Stary Saczban Árpád-házi Kinga szentté avatásának tiszteletére, emléktábla-avatás Varsóban az 1920-as lengyel-bolsevik háborúnak nyújtott magyar segítség emlékére és magyar-lengyel-svéd-izraeli ünnepségek szervezése Varsóban 2012-ben Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóján.

A Lengyel Kultúráért Tiszteletbeli Érdemrend a legmagasabb kitüntetés, amelyet a lengyel kulturális miniszter külföldi állampolgároknak kulturális teljesítményükért adományozhat.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép