Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 18. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szabadegyetem során összegezték tapasztalataikat
2017. augusztus 12.

Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemet tartottak az elmúlt napokban a lakiteleki Népfőiskolán. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitón elmondta, az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének feltételeit teremtették meg.

Szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, Moldvában, Délvidéken, Felvidéken, az Őrvidéken és a Muravidéken végeztek kutatásokat, amelyben huszonkét egyetem és főiskola közel ezer hallgatója vett részt. Az értékfeltárás idén is folytatódott, már nemcsak a határon túli tájegységek, hanem az anyaország értékeit is felmérték, így tavasszal a Kiskunságban, Kisvárda és Vasvár környékén dolgoztak az értékfeltárók. Ősszel pedig további kollégiumok indulnak. Az eddigi terepmunka során összesen 300 település értékeit tárták fel a Kárpát-medencében. A kezdeményezés egyben a népfőiskolai hálózat továbbépítését is szolgálja – tette hozzá a honatya.

A Nemzetpolitikai Szabadegyetem hallgatói az egyes kollégiumok munkáját az értékfeltárás során készült kisfilmek alapján ismerhették meg. Ezt követték a nemzetpolitikai fórumok, amelyeken három témakörben – értékes emberek - értékes közösségek, veszélyek és lehetőségek – hallgathattak előadásokat az érdeklődők. A fórum egyik vendége volt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki szerint egyre élőbb és erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között. Nemcsak a kormányzatok, illetve a politikai szervezetek, de a különböző kutatócsoportok és intézmények között is komoly munka folyik. Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormányzat célja a Kárpát-medencére, valamint a diaszpórára ható programok további erősítésével megállítani és megfordítani a népességfogyást. Kitért arra, hogy a nemzetpolitika legfontosabb irányát a 2011-ben elfogadott Alaptörvény határozza meg, amelynek szövegét a korábbi Magyarország "felelősséget érez" helyett a "felelősséget visel" formára változtatták a határon túli magyarsággal kapcsolatban, ami mindenkit cselekvésre ösztönöz. Kiemelt jelentőségűnek nevezte az állampolgársági törvény módosítását is.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a civil szervezetek fontosságáról beszélt. Mint mondta, olyan emberekre van szükség, akik kovászai lesznek a helyi csoportoknak. A közösségépítő munkában a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai lehetnek a települések segítségére – hangsúlyozta az államtitkár. Beszámolt arról is, hogy a kormány létrehozta a Csoóri Sándor Alapot, melynek köszönhetően 2,5 milliárd forintot fordítanak a Kárpát-medencében a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár előadásában arról beszélt, hogy minden szakterületnek feladata a határon túli magyarság egyesítése. Ezt a célt szolgálja a hungarikum törvény is. Elmondta, már több mint ezer településen létrehozták a helyi értéktárakat az anyaországban, de ez a lelkesedés érezhető a határon túli településeken is. Fontos feladatnak tartja a értékek átörökítését. – Közös feladatunk szellemi örökségünk, népdalaink, népzenénk, néptáncaink megőrzése, hogy az utánunk jövő nemzedékek is örömüket leljék benne és büszkék legyenek rá. Ugyanakkor elődeink alkotómunkájának örökségét is meg kell őriznünk a következő generációk számára. Ezt segíti a Folk Trend Mozgalom, melynek keretében az idei Sziget Fesztiválon olyan divatbemutató tartanak, amely azt szemlélteti, hogyan lehet átörökíteni őseink hagyományát a mai fiatalok ízlése szerint.

Petőfi Népe

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép