Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Sterbetz István Emlékszobát avattak
2015. április 3.

„Tudománnyal a természet védelméért” elnevezésű emlékszobát állítottak a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontjában, Dévaványán, dr. Sterbetz István ornitológus, természetvédelmi szakember, természetfotós tiszteletére.

Az emlékszobát V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át csütörtökön:

Sterbetz István Emlékszobát avattak

„Különös érzés egy szépen berendezett emlékszoba falai között újra rátalálni dr. Sterbetz István munkásságára, szellemiségére. Hiszen amíg csak élt – ha tehette –, mindig úton volt, s amikor szobájában, íróasztalánál ült; gondolatai és tervei akkor is a szabadban jártak. Hogy merre, s mi járatban fordult meg, arra jelképesen ma is válaszol írásai címével: Természetvédő ösvényeken, A természet szolgálatában. Amerre a madár jár, Vadludak országutján. Zöld kalapban, Puskával a Nagypusztán.

Egyszerre volt igaz vadász, a nagy madarásznemzedék kiemelkedő tekintélye, nemzetközi hírű természetfotós, s nem utolsósorban a természetvédelem avatott apostola. Akár fényképezőgépet tartott a kezében, akár puskát, akár tollat, hogy megírja doktori disszertációját, hogy szépírói igénnyel rögzítse élményeit, vagy hogy megszervezze a dévaványai túzokvédelmet, mindig ugyanazt tartotta szem előtt. A természet és az ember örömteli, szépségben gazdag, harmonikus együttélését.

Ezzel a gyerekkorából hozott értékrenddel, ezzel az átfogó szemlélettel tudta kibékíteni és összehangolni egymással a vadgazdálkodás és a természetvédelem céljait, a tudományos igényesség és a szépírói színvonal elvárásait, vagy akár a költő madarak és az őket dokumentáló természetfotósok érdekeit.

Sterbetz István Emlékszobát avattak

Ez a szerteágazó, mozgalmas és az utolsó időkig termékeny életpálya 2002-ben véget ért. De a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – Dévaványa vezetésével és polgáraival karöltve – úgy döntöttek, nem hagyják feledésbe veszni. Nem várják meg, amíg az idő eltávolítja tőlünk a tudomány és természetvédelem e jelentős alakját, amíg a távolság kikezdi eszméit, nézeteit. Már most emléket állítanak neki, s egyúttal példaképet is állítanak a felnövő érdeklődő és felelős nemzedékek elé.

Környezetügyért felelős államtitkárként nagyra értékelem azt a gesztust, amit a Sterbetz István Emlékszoba berendezése és megnyitása jelent; mert meggyőződésem, hogy a természetvédelemnek nemcsak tudományos háttérre, jogszabályi környezetre és kiváló szakemberekre van szüksége, de – mint minden kultúrának – értékekre, rítusokra, hősökre és szimbólumokra is. Értékekre, mint a természet tisztelete; rítusokra, mint a mai ünnepség; szimbólumokra, mint a Tudománnyal a természet védelméért Emlékszoba; és hősökre, mint Sterbetz István.

Sterbetz István életének 88. évében maga is meghallotta a hívó szót, amiről így írt egyik művében: Menni kell, az ég szélesre tárult, végtelenség vár a költöző madárra az ősi országutakon… Emlékszobája azonban falak közé zárja, és megőrzi hagyatékát az utókornak. Kívánom, hogy emléke sokakat inspiráljon majd!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép