Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal
2017. október 14.

Húsz éve alakult meg a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben az induló 14-ről, 264-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával ünnepelték pénteken a csólyospálosi közösségi házban.

Szakmai konferenciával ünnepelték a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének 20 éves megalakulását tegnap Csólyospáloson. A több mint kétszáz résztvevőt Á. Fúrús János, a vendéglátó község polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az ő tanyás térségükben is pótolhatatlan szerepe van a falugondnoknak. A polgármester azért is köszönetet mondott, hogy a tizedik évforduló után, ismét a településükön ünnepeltek a falu- és tanyagondnokok. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is kiemelte a települések nehezebb sorsú emberein segítő szolgálatok munkájának jelentőségét.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke felidézte azokat az időket, amikor Kemény Bertalan és az egykoron népművelőként és tanárként dolgozó Csörszné Zelenák Katalin elindították az egyesület szervezését. A térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet és az egyesület között már dolgoznak a szorosabb együttműködés részletein. Mint elhangzott: emlékíró pályázatot hirdetnek meg a tanyagondnokok részére, hiszen a szolgálat tagjai olyan történeteket tudnak, amiket meg kell őrizni a jövőnek. A pályázatot a határainkon túlra is szeretnék majd kiterjeszteni.

Az országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy a szolgálat olyan hungarikum, mint a magyar védőnői szolgálat, aminek szintén nincs párja. – A falu- és tanyagondnoki szolgált megérdemli, hogy méltó helyre kerüljön erkölcsi és anyagi értelemben is – tette hozzá Lezsák Sándor. – Nem a vidék népességmegtartó képességére van szükség, hanem a képességmegtartó népességre – idézte a szolgálatot megálmodó Kemény Bertalan szavait Szaló Péter BM-tanácsadó, aki a tíz éve elhunyt településtervezőre emlékezett. A szakember leginkább a fiatal generációk elvándorlását tartotta elkeserítőnek. – Kemény Bertalan örök útkereső, ahogyan mondta, homálybogozó volt, miközben alapérték volt nála a közösségépítés, a folyamatos tanulás, a generációs tudás továbbadása – hangzott el többi között a vértesacsai közösségépítőről.

Sokak számára a falugondnokok jelentik a kapcsolatot a világgal

Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője is felidézett sok momentumot, ami a szervezet kelebiai megalakítása óta történt. Mint elmondta: mindig is tartották magukat Kemény Bertalan terveihez, így a továbbképzések sem maradtak el, akárcsak az évenkénti hálóutak, amikor egy-egy település szolgálatát ismerhették meg. A tanulmányi utak idővel a határainkon túlra is kiteljesedtek, jártak Dániában, Svájcban, legtöbbször a Vajdaságban – Kishegyesen például kilenc alkalommal – és Erdélyben is voltak. Az egyesület arra is büszke, hogy 1998 óta minden évben megszervezi a családi napját – számolt be minderről Csörszné Zelenák Katalin.

 

A csólyospálosiak büszkeségeit is megismerhették a vendégek

Csólyospálos helyi értekeit is megismerhették a konferencia résztvevői. A tablókon látható értéktár mellett, őstermelők legszebb portékáit is kiállították. Kovács Benjámin mézeiből kóstolhattak és vásárolhattak is, de a falu utcáit díszítő Plant Alliance Hungary virágait is megcsodálhatták. Az ekegyáros Szögi István termékei is ott voltak a közösségi ház udvarán, akárcsak a Malupe Agro Kft. mezőgazdasági eszközei.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép