Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán
2015. február 27.

Író-olvasó találkozóra hívtuk a kedves érdeklődőket, bár nem hagyományos értelemben véve. Inkább könyvbemutató, íróbemutató a megfelelő megfogalmazás. Mátyus Aliz 2013-ban megjelent Megkésett tavasz, el se jött tél című novellás és esszékötete apropóján kértük fel az írónőt és Imre Károlyt, hogy beszélgessenek nekünk a könyvről, és ne csak a könyvről.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Mátyus Aliz
író, szociológus, lapszerkesztő

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaként előbb falukutató, majd a Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője (1996-), 1980-tól jelennek meg könyvei, tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak, és a Magyar Írószövetségnek, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, 1982-ben Erdei Ferenc-díjjal tüntették ki, Wlassics Gyula-díjas (2002), 2014-ben megkapta a Teleki Pál Érdemérmet (2014).

Beszélgetőtársa Imre Károly, bölcsész, népművelő, közösségfejlesztő, közművelődési szakértő.

Az írónő önmaga bemutatása első mondataiban megfogalmazta legfontosabb üzenetét, melyet falukutatói munkásságára alapoz (Maga-ura parasztok és uradalmi cselédek. Gyorsuló idő sorozat Magvető Kiadó, 1984; Faluregény. Magvető Kiadó, 1987; Pusztafalu. Művelődéskutató Intézet, 1987):

A mai ember tud-e „maga-ura” lenni? Lehetőségek mentén beáll-e valami mellé vagy törekszik valami felé? Törekszik-e arra, hogy beteljesítse, amiért a világra született? Akarja-e megtalálni, amit a legjobban tud, megleli-e a leginkább belőle fakadót, kiválasztja-e az ő adottságaira, képességére épülőt? Mert, ha ez megvan, akkor dolgozhat annyit és úgy, hogy a munkája mellé, köré adódik az illeszkedő társas környezet, hagyományokból pedig az ünnepek világa, s kész a teljesség. Ami a döntései által meghatározott ember lehetősége.

A szociográfia után az írói pályán jött a szépirodalom. Novelláskötetei azzal az élettel vannak teli, melyeket ő maga megtapasztalt, látott, érzett a szüleivel való kapcsolatában, társválasztása idején, a tanyai gyereknevelés közben. Szociográfusként, íróként a figyelem fontosságát hangsúlyozza. Az életben: figyelni az embernek magára, a társára, a gyerekére, a környezetére, minél inkább csak ránk hagyatkozhat a másik, annál nagyobb felelősséggel. És a figyelem, a megfigyelés, mint a szociográfia, az irodalom alapja. Írásaiban a tömör megfogalmazások már a letisztult, letisztított gondolatokat közvetítik.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Imre Károly kérdéseire adott válaszaiból sokat megtudtunk az írónő családjáról, milyen örökségeket kapott paraszt szülőktől első generációs értelmiségi, tanító végzettségű, mindig derűs apjától, kuláklistára került, földbirtokos lány - s mert gyerekeinek mindent megadni szeretett volna, örökösen feszült - anyjától. Hallottunk Pápáról - ahol általános és középiskolás volt -, ahol most középiskolásoknak íróműhelyt vezet és volt iskolájában érettségi tétel lesz. A természettel való viszonyáról; hogyan került a pusztára 1980-ban jurtát építeni tizedmagával, hogyan lett ő maga is tanyasi.

Író-olvasó találkozó volt a Népfőiskolán

Esett még szó a művészetről, harmóniáról, könyvcím választásról, embermelegségről.

A bensőséges hangulatú, szinte kitárulkozó előadás-beszélgetés végén a hallgatóság kérdéseire adott egyik válaszában Mátyus Aliz ismét egy üzenetet küldött:

- Ha az ember úgy érzi, napról napra elvégzi, amit bír, akkor derűs lesz.

Lendvai Edit

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép